O nouă tragedie în spitalele din România, posibilă în orice moment. Raport dramatic întocmit de autorități

×
Codul embed a fost copiat

Problemele spitalelor din România sunt atât de vechi şi de grave, încât singură soluţie ar fi demolarea clădirilor şi ridicarea altora noi.

Situaţia apare, negru pe alb, într-un raport făcut de autorităţi la finalul anului trecut, în urma incendiului de la Piatra Neamţ.

Practic, sunt sute de spitale unde în caz de foc bolnavii rămân captivi, pentru că, printre altele, nu pot fi scoşi pe uşile strâmte.

În acelaşi timp, secţiile de ATI, sunt suprasolicitate, în această perioadă.

În raportul ajuns pe masa guvernului, inclusiv Institutul "Matei Balş" figura alături de alte unităţi sanitare cu nereguli în caz de incendiu: nu funcţionează instalaţiile de detecţie şi avertizare.

Citește și
coronavirus
Instrument pentru urmărirea campaniilor de vaccinare anti-COVID, lansat de ECDC

La fel se întâmplă şi la institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca care funcţionează într-un pod neamenajat, conform documentelor legale. Acolo, în mansardă, sunt saloane în care sunt internaţi bolnavi. Spaţiul are doar două căi înguste de acces, iar în caz de foc bolnavii nu pot fi scoşi.

Iacob Gheorghiţă, purtător de cuvânt al ICUTR Cluj: ''Nu avem ce face nici când am vrea să imaginăm nişte circuite medicale funcţionale, mult mai bune decât le avem acum. Pentru că în final ai un hol de partea şi de alta saloane. Şi pe acel hol se întâmplă toate. Sunt multe probleme care trebuie rezolvate''

Clădirea este veche de aproape o sută de ani.

Andrei Biriș, purtător de cuvânt al ISU Cluj: ''Cele mai mari deficienţe, atât la Institutul de Urologie, cât şi la spitalele care sunt în clădiri vechi, au fost în general la faptul că aceste clădiri vechi au fost proiectate pentru perioada trecută, acum o sută de ani, iar căile de evacuare, cât şi instalaţiile electrice, sunt învechite sau subdimensionate.''

Neregulile descoperite în spitale

 

Anul trecut, în urma controalelor făcute în 488 de unităţi sanitare cu pături, s-au constatat aproape 4 mii de încălcări ale legislaţiei privind securitatea la incendiu. Numai raportul întocmit după verficarile cerute de autorităţi în urma tragediei de la Piatra Neamţ a arătat că 302 dintre clădirile spitalelor funcţionează fără autorizaţie de la ISU.

Mai mult, nu sunt dotate cu instalaţii care să detecteze şi să avertizeze atunci când izbucneşte un foc ori acestea sunt nefuncţionale. NU au instalaţii de hidranţi interiori sau exteriori de incendiu, iar în multe situaţii, dacă există, sunt stricate. NU au condiţii de evacuare în cazuri de urgenţă, iar instalaţiile electrice funcţionează pe baza improvizaţiilor şi sunt suprasolicitate.

Deocamdată, în România, spitalele noi sunt doar nişte planuri pe hârtie. Între timp, în caldirile vechi doctorii sunt nevoiţi să facă improvizaţii.

Raportul întocmit de Inspecţia Sanitară de Stat, arată cât de gravă este situaţia în secţiile de terapie intensivă. Adică acolo unde mii de oameni ajung în cele din urmă să îşi dea ultima suflare.

În aproape 3 sferturi dintre secţiile verificate, sistemul de ventilaţie mecanică a aerului nu există. Adică nu se poate face ingienizarea corespunzător. În 60% dintre saloanele de terapie intensivă nu există sisteme de tratare a aerului cu 3 trepte de filtre. Iar în cele mai multe dintre secţiile şi compartimentele ATI verificate, nu se asigura distanţă corespunzătoare între paturi.

Evident, probleme sunt şi când vine vorba de dotarea cu aparatura necesară tratării pacienţilor aflaţi în stare extrem de gravă. 86% dintre unităţile verificate nu au apărat EKG portabil 60% dintre ele nu pot asigura o monitorizare corectă a presiunii intracraniene în urma unui traumatism cerebral.

Culmea, unele nu au nici măcar aparate de ventilaţie mecanică.

Lipsa medicilor specializaţi este o altă problemă. Din cele peste 1.900 de nereguli constatate în secţiile ATI la finalul anului trecut, doar 138 au fost soluţionate.

Citește și...
Campania de vaccinare în România. Cel mai mare transport de seruri a sosit luni în țară
Campania de vaccinare în România. Cel mai mare transport de seruri a sosit luni în țară

România a primit până acum peste 900 de mii de doze de ser împotriva Covid-19, incluzând nouă tranșă Pfizer, livrata luni dimineaţa.

Instrument pentru urmărirea campaniilor de vaccinare anti-COVID, lansat de ECDC
Instrument pentru urmărirea campaniilor de vaccinare anti-COVID, lansat de ECDC

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a lansat luni un instrument care permite urmărirea vaccinărilor împotriva COVID-19 în toată Europa.

Peste 100 de țări încă nu au început vaccinarea anti-COVID. Din ce motive s-au produs aceste întârzieri
Peste 100 de țări încă nu au început vaccinarea anti-COVID. Din ce motive s-au produs aceste întârzieri

Deși campaniile de vaccinare anti-COVID se desfășoară încă de la finele anului trecut, în prezent peste 100 de ţări încă nu au început adiminstrarea serului împotriva maladiei.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.