O fetiță de 10 luni, a 38-a victimă făcută de rujeolă. Părinții refuzaseră vaccinarea

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 28 Februarie 2018 16:37
Categorie: Sanatate

Încă un deces din cauza rujeolei, la Iaşi. Medicii de la Spitalul de Infecţioase nu au mai putut face nimic pentru un bebeluş de 10 luni, transferat cu elicopterul din Bacău şi aflat în stare critică.

Din cauza complicaţiilor severe, fetiţa s-a stins doar după câteva zile sub privirile neputincioase ale doctorilor. Cei de la DSP spun că părinţii copilei au refuzat vaccinarea. Numărul deceselor, în urma epidemiei, se ridică, astfel, la 38.

În urmă cu aproximativ o săptămână, bebeluşul a început să se simtă tot mai rău şi fost dus în Unitatea de Primire Urgenţe din Bacău. Aici, medicii le-au spus părinţilor că fetiţa este suspectă de rujeola şi s-a decis transferul la Iaşi. Copilul nu a mai putut fi însă salvat.

Prof. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: ”A fost un sfârşit nefericit. Un copil de 10 luni, din Bacău, diagnosticat cu rujeolă, venit cu bronho-pneumonie şi manifestări de insuficiență respiratorie acută, nevcaccinat.”

Potrivit autorităţilor de sănătate publică, fata nu a fost vaccinata împotriva rujeolei, mama ei refuzând în scris imunizarea la medicul de familie.

Ana Dancău, DSP Bacău: "Copilul a venit în stare gravă. Pe lângă rujeolă - era o rujeolă complicată - avea bronhopneumonie, insuficiență respiratorie acută. Este vorba de un copil de 10 luni, un copil pentru care părinţii au refuzat vaccinarea. În mod normal, la 9 luni ar fi fost normal să primească o doză de vaccin. O dată cu mediatizarea acestei epidemii parte din părinţi au început să îşi vaccineze copiii. Nu mulţi, dar parte din ei au conştientizat."

Medicii pediatri şi cei infecţionişti încearcă să convingă cât mai mulţi părinţi să-şi vaccineze copiii pentru a nu se ajunge la asemenea tragedii.

În urmă decesului provocat de rujeola, autorităţile locale au pus la punct un plan de informare. Aşa au aflat că familia mai are o fetiţă de 10 ani, tot nevaccinata, care a avut rujeolă, însă o formă mai uşoară şi a scăpat cu bine.

Doctorii şi specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică Bacău vor merge în comuna Valea Seacă, de unde este familia bebeluşului decedat. Acolo, spun medicii, sunt şi alţi copii nevaccinaţi împotriva rujeolei şi este nevoie să-i informeze pe părinţii acesora de toate riscurile.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, până acum sunt aproape 11.000 de cazuri confirmate cu rujeola, iar 38 de persoane au murit.

23 de pacienți din Prahova, majoritatea copii, au fost diagnosticați cu rujeolă
23 de pacienți din Prahova, majoritatea copii, au fost diagnosticați cu rujeolă
VIDEO PROTVPLUS.RO
copil Sanador
Sanador a suspendat activitatea medicilor sancționați după decesul copilului de 2 ani
Decizia Comisiei Medicilor București în cazul copilului care a murit la Sanador
Doctorul Mihai Craiu, despre cum ajung românii la informații nesigure și periculoase
Mama unui copil cu autism virtual: „Stă 2-3 ore în fața tabletei. Nu ne înțelegem cu el”
Planul Ministerului Sănătății pentru depistarea și tratarea bolnavilor de TBC: "Se ia doar prin aer"
O inimă nouă de la o fată de 20 de ani, care s-a stins în urma unui accident rutier. Cine este pacientul
donatie rinichi
O femeie din Iaşi a decis să-i doneze soţului un rinichi. De ce este unic cazul lor
Răspunsul unui medic la întrebarea Oliviei Steer dacă vaccinurile pot provoca autism
Olivia Steer: "Nu cumva vaccinații îi îmbolnăvesc pe nevaccinați?". Răspunsul medicului
Decizia luată de familia unei tinere rănite grav într-un accident. A salvat mai multe vieţi
Reacția firmelor bănuite că au distribuit dezinfectanți "neconformi" mai multor spitale
În România, un pacient primește pentru mâncare aceeași sumă ca un condamnat pe viață