Noua tulpină a coronavirusului din Marea Britanie ar infecta cu ușurință copiii. Studiile sunt în desfășurare

Ultima actualizare: 22-12-2020 09:48
Noua tulpină a coronavirusului din Marea Britanie ar infecta cu ușurință copiii. Studiile sunt în desfășurare
Shutterstock

Noua tulpina a coronavirusului descoperită în Marea Britanie s-ar răspândi mai ușor printre copii decât varianta anterioară, cred cercetătorii, care verifică acum acestă ipoteză.

 

 

Nu sunt însă date, pentru moment, că această variantă a coronavirusului ar afecta mai mult sănătatea copiiilor, arată BBC.

Însă, dacă se va confirma ipoteza răspândirii mai rapide la copii, acest lucru ar putea reprezenta „o proporție semnificativă” din creșterea transmisiei, spun membrii grupului consultativ al guvernului pentru amenințările cu virusuri respiratorii noi și emergente (Nervtag).

Temerea vine pe fondul declarațiilor premierului britanic Boris Johnson, care a spus că ar intenționa deschiderea școlilor din ianuarie, „dacă se poate”.

Studiile au arătat că variantele anterioare ale coronavirusului au infectat mai greu copiii de cât adulții, acest lucru fiind pus pe seama unui număr mai mici de receptori la nivel celular în organismul celor mici (receptorul ACE2). Noua tulpină ar schimba însă radical acest lucru, arată sursa citată.

Potrivit profesoarei Wendy Barclay, de la Nervtag și Imperial College din Londra, acest lucru ar pune copiii pe picior de egalitate cu adulții în privința contagiozității virusului.

„Copiii sunt acum la fel de sensibili, probabil, la acest virus ca și adulții și, prin urmare, (...) ne așteptăm să vedem mai mulți copii infectați”, a spus Wendy Barclay.”

Există însă multe incertitudini legate de noua tulpină, care este cu până la 70% mai contagioasă decât variantele precedente.

Însă, sunt „indicii că are o înclinație mai mare de a infecta copiii”, a spus și profesorul Neil Ferguson de la Centrul internațional MRC pentru analiza bolilor infecțioase.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO