Ministrul Sanatatii: "Nu vom face vaccinare cu forta". Bodog sustine ca in unele judete, O TREIME din copii sunt nevaccinati

30-04-2017 19:48

vaccin

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, spune intr-un interviu pentru News.ro ca imunizarea nu se face cu forta, ca nu vor fi adunati parintii "cu arcanul” sa vina cu copiii la vaccinare.

"Nu facem vaccinare cu forta, nu adunam copiii cu arcanul sau parintii cu arcanul ca sa-si aduca copiii la vaccinare. Copiii, cand vin la vaccinare, sunt consultati de catre medicul de familie. Medicul de familie cunoaste istoricul copilului, in anumite situatii poate contraindica sau amana vaccinarea. Procesul de vaccinare nu este un proces de a constrange pe cineva. Copilul vine, este investigat, este consultat, se recomanda vaccinul, parintele copilului poate sa refuze, poate sa puna intrebari”, a declarat ministrul Florian Bodog, in interviul pentru agentia de presa News.ro.

Ministrul a aratat ca spune cu toata convingerea ca un copil nu poate fi privat de vaccinare, dar ca respecta decizia parintilor care nu doresc sa-si vaccineze copiii, insa acestia trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru consecintele acestei decizii.

"Cred, cu toata taria, ca nu putem sa privam un copil de vaccinare. Joi, doamna director regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Zsuzsanna Jakab, a spus ca cel mai de pret cadou pe care il putem fac copilului nostru este imunitatea, si o facem prin mai multe procedee: alaptandu-l la san, vaccinandu-l. Eu vreau sa vorbesc ca si parinte: am doua fete, amandoua sunt vaccinate, au fost amandoua la conferinta joi si au stat de la inceput pana la sfarsit. Si cred ca fiecare parinte responsabil ar trebui sa-si vaccineze copiii. Asta cred eu. Respect decizia parintilor care nu doresc sa-si vaccineze copiii, dar cred ca trebuie sa-si asume aceasta responsabilitate”, a precizat ministrul Sanatatii.

Florian Bodog a adaugat ca nu poate sa spuna ca este interzis unui copil care nu este vaccinat sa intre in scoala, pentru ca educatia este un drept care trebuie respectat.

"In Romania, exista un drept la educatie si cred ca nu putem sa privam un copil de educatie”, a precizat Bodog.

Ministrul a mai spus ca sunt insa si copii care au anumite probleme, sensibilitati sau afectiuni care contraindica vaccinarea.

"Sunt judete in care mai multe de 30 la suta dintre copii nu au fost vaccinati din cauza starii clinice. Asta inseamna ca, la momentul respectiv, nu s-a putut face vaccinarea”, a precizat Bodog.

Ministrul Sanatatii spus ca proiectul Legii vaccinarii, care a produs multe controverse, a fost pus in dezbatere publica pentru a da posibilitatea sa fie perfectionat.

"Mie mi-ar placea sa fie unanim acceptata. Daca majoritatea populatiei Romaniei accepta forma de lege care va iesi, si eu cred ca va iesi o lege buna, atunci vom avea grupuri tehnice de lucru la fiecare judet, care vor putea informa parintii, care vor discuta cu parintii. Nu vom avea politisti care vor incatusa parintii, asa cum a aparut in media. Stiu, aceste lucruri se vand, sunt stiri, dar cred cu tarie ca mass-media trebuie sa fie alaturi de Ministerul Sanatatii. Nu alaturi de mine, nu conteaza cine este ministrul Sanatatii. Eu mi-am asumat acest lucru, de a scoate legea in dezbatere publica, mi-am asumat tot ceea ce primesc prin mesaje si pe Facebook, si pe toate canalele posibile. Mi-am asumat si imi asum acest lucru, pentru ca eu cred cu tarie ca singura metoda de a preveni aceste boli grave este vaccinarea. Si cred ca este important ca toti copiii Romaniei sa aiba acces la vaccin”, a mai spus Florian Bodog.

Interviul acordat agentiei de presa News.ro de catre ministrul Sanatatii, Florian Bodog, va fi publicat luni.

Directorul regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Zsuzsanna Jakab, a declarat, joi, ca problema imunizarii copiilor poate fi rezolvata prin instituirea prin lege a obligativitatii vaccinarii pentru a putea intra la scoala, aratand ca existe studii exhaustive care infirma orice legatura intre vaccinare si autism.

"Cred ca daca Legea sanatatii publice va stabili ca obligatoriu pentru copii sa fie vaccinati inainte de a intra la scoala, se va rezolva aceasta problema", a spus Zsuzsanna Jakab, la o dezbatere pe tema imunizarii, organizata la Bucuresti.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat ca si-a vaccinat ambii copii, desi a avut "probleme" in a gasi vaccinul de care avea nevoie si a precizat ca sustine ideea ca parintii pot alege ce considera ca este mai bine pentru copiii lor, dar nu si in cazul in care aceste alegeri ii afecteaza pe cei din jur, asa cum se intampla in absenta imunizarii.

Inscrierea copiilor intr-o colectivitate se va face numai dupa prezentarea documentelor care atesta ca au fost facute vaccinurile obligatorii, iar parintii isi asuma in scris refuzul vaccinarii, potrivit proiectului Legii vaccinarii, pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Proiectul prevede, de asemenea, ca in cazul in care parintii refuza vaccinarea copilului, pot fi sesizate institutiile abilitate "privind constatarea infractiunii de rele tratamente aplicate minorului de catre parinti sau reprezentanti legali in cazul minorului care implineste varsta de 3 ani si nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzatoare varstei".

Initiatorii legii spun ca scopul acesteia nu este acela de a-i sanctiona pe parintii sau pe reprezentantii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai buna a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora si asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. Astfel, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea parintilor.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO