Ministerul Sanatatii ia in calcul includerea stomatologiei in programul national de preventie

23-10-2013 08:37

Dentist, cabinet

Ministerul Sanatatii ia in calcul includerea stomatologiei in programul national de preventie, pentru a reduce incidenta afectiunilor in special la copii.

Proiectul are ca obiectiv, de asemenea, acoperirea cat mai larga a urgentelor, in cabinete stomatologice amenajate in UPU (unitati de primire urgente).

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a intalnit marti cu reprezentantii Colegiului Medicilor Dentisti din Romania (CMDR), principalele subiecte abordate vizand importanta sanatatii orale si impactul ei asupra sanatatii publice, serviciile stomatologice incluse in pachetul de baza, precum si modificarea prevederilor legale ce reglementeaza exercitarea profesiei, se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Sanatatii (MS).

Cu ocazia acestei intalniri, Nicolaescu a reafirmat ca obiectiv acoperirea cat mai larga a urgentelor in domeniu, prin existenta unui cabinet de urgente stomatologice in Unitatile si Compartimentele de Primiri Urgente, serviciu asigurat prin pachetul de baza, informeaza sursa citata.

Potrivit ministerului, CMDR si-a exprimat sustinerea in acest sens si disponibilitatea de a contribui la elaborarea normelor profesionale care descriu urgenta stomatologica.

De asemenea, Ministerul Sanatatii ia in calcul includerea stomatologiei in programul national de preventie, pentru a reduce incidenta afectiunilor in special la copii, se mai arata in comunicat.

"Cea mai mare parte din propunerile de modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, inaintate anterior de CMDR, au fost apreciate si sunt in curs de preluare. Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor Dentisti din Romania vor continua dialogul si vor avea consultari pe toate subiectele si politicile privitoare la medicina dentara", a mai precizat MS.

La 10 octombrie, reprezentantii CMDR considerau ca pachetul de servicii medicale de baza este "un pachetel de promisiuni prost ticluite" care amageste populatia si care contine prevederi "discriminatorii si cinice", ei cerand atunci regandirea documentului si introducerea profilaxiei.

Presedintele Asociatiei Medicilor Stomatologi din Bucuresti, Alexandru Brezoescu, declara, in 2 octombrie, ca pacientii copii au ramas fara tratament stomatologic gratuit in 2013, dupa ce banii alocati medicinei dentare au fost redusi la zero.

In aprilie, medicii stomatologi avertizau ca prin taierea alocatiei bugetare, care era oricum cea mai mica din sistem - 57,8 milioane lei in 2012, impartiti la 2.800 de dentisti care aveau contract cu casa de asigurari -, numarul persoanelor fara dinti, cu carii sau cu alte suferinte va creste.

Tot atunci, MS anunta ca va incerca, la rectificarea bugetara, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, insa, daca nu vor fi gasiti banii necesari, demersul va fi amanat pentru 2014.
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO