Medicii ar putea lucra in regim privat, peste program, in spitalele statului. De unde vrea PSD sa atraga bani mai multi

Ultima actualizare: 12-06-2015 07:17

Doctorii ar putea castiga mai bine, daca accepta sa munceasca peste program. Si nu doar in clinicile particulare, asa cum se intampla in prezent, ci si in spitalele de stat.

Ideea celor de PSD, sustinuta de Ministerul Sanatatii, a iscat un nou scandal intre putere si opozitie.

Proiectul prevede ca in spitalele publice doctorii sa poata consulta, interna si opera in regim privat orice caz venit la solicitarea pacientilor.

Toate actele medicale vor fi pe bani si ar putea avea loc dupa programul normal de lucru. Cine vrea poate sa ramana cateva ore in plus ca sa ingrijeasca bolnavi contra cost, fara sa-i mai cheme in cabinetele si clinicile private. Masura e sustinuta de Ministerul Sanatatii.

Acelasi proiect prevede ca si in timpul orelor de la stat medicii sa-si poata lua bani suplimentari. Aici e vorba despre acei medici alesi in mod expres de anumiti bolnavi pentru anumite consultatii sau investigatii. Acest articol a starnit disputa, pentru ca doctorii titrati ar fi tot timpul ceruti de cei care ii pot plati.

Toate aceste consultatii private ar urma sa se acorde prin contract intre pacient, medic si conducerea spitalului. Tarifele urmeaza sa fie stabilite prin norme. Din veniturile obtinute de spitalul public, managerul poate acorda recompense.

Florin Bodog, senator PSD: "O parte din veniturile incasate intra in veniturile spitalului, se deschide poarta pentru unele servicii care nu sunt in pachetul de baza, servicii pe care spitalul poate sa le ofere la un pret accesibil tuturor oamenilor, nu numai unei categorii''.

Altfel, garzile si urgentele NU vor fi afectate. Medicii care sunt de garda NU au voie sa dea consultatii private.

In prezent, un medic specialist care lucreaza la stat are un salariu de baza de 2663 lei brut, iar un medic primar 3256 lei . Din 2008 incoace peste 20.000 de doctori au plecat din tara tocmai din cauza lefurilor de mizerie. Deputatii vor avea ultimul cuvant in cazul acestui proiect.

Prestarea serviciilor medicale la cererea pacientilor, in regim privat, este facturata si include cheltuieli precum: remuneratia personalului medical implicat direct in prestarea serviciului solicitat, amortizarea aparaturii si echipamentelor, cazarea, consultatii, investigatii si analize medicale, materiale sanitare. 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO