Maternitatea din Buzau, inaugurata a treia oara. De ce nu a functionat constructia de 18 MIL.euro, desi era gata de 4 ani

19-05-2016 17:09

Maternitatea din Buzau, prezentata in campania electorala de acum 4 ani drept cel mai mare spital construit in Romania dupa 1989, a fost inaugurata joi, pentru a treia oara.

Evenimentul a fost lipsit de festivismul de altadata, iar ambulantele au adus primele paciente, care au si fost internate acolo. Finalizata in 2012, clinica a stat nefolosita in tot acest timp, desi autoritatile au cheltuit pentru ea 18 milioane de euro.

Constructia maternitatii din Buzau a fost finalizata cu cateva saptamani inainte de alegerile locale de acum patru ani. Prima ei inaugurare a fost facuta de fostul presedintele al Consiliului Judetean, Victor Mocanu. Autoritatile au folosit pentru eveniment aparatura medicala inchiriata, iar spitalul nu a functionat niciun moment.

Ulterior s-a aflat ca preturile de inchiriere erau mult mai mari decat cele de pe piata, iar curtea de conturi si parchetul au deschis anchete. Cea de a doua inaugurare a avut loc in urma cu o luna. Nici atunci spitalul nu a fost deschis pentru pacienti, pentru ca procedurile de ingienizare si dezinfectie nu erau finalizate. Abia joi au fost facute primele internari.

La primele ore ale diminetii, lauzele impreuna cu pruncii lor si gravidele internate in vechea maternitate din Buzau a fost urcate in cate o ambulanta si transferate in noua clinica. Pentru ca totul sa mearga repede, politistii au restrictionat traficul pe mai multe strazi din oras.

In noua maternitate au fost internate deja 23 paciente impreuna cu bebelusii lor. Sefii spitalului din Buzau au prezentat evenimentul ca pe o mare reusita - desi acesta s-a intamplat la 4 ani dupa ce clinica a fost inaugurata prima data.

Claudiu Damian, managerul spitalului din Buzau: "Suntem deosebit de emotionati si fericiti in acest moment. Toata lumea inclusiv cadrele medicale, asistentele, infirmierele, absolut tot personalul e emotionat. Totul este functional si asteptam mamicile sa vina sa nasca."

Noua maternitate era absolut necesara la Buzau. Cea veche functiona intr-o cladire darapanata, iar aparatura medicala de acolo era depasita. Nu doar pacientii asteaptau deschirea maternitatii, si ci doctorii.

Claudiu Serbanoiu, medic: "Am asteptat enorm, deci fiecare medic doreste sa lucreze intr-un cadru cat mai bun si daca ajungi sa lucrezi intr-un astfel de cadru este o mandrie pentru tine."

Antonina Gradinaru, medic: "Tot timpul am crezut ca am sa ma mut. In ultima vreme nu mai puteam sa fac o precizare cand anume dar tot timpul am sperat ca pana o sa ies la pensie o sa lucrez si aici."

A doua inaugurare a avut loc in urma cu o luna in prezenta oficialilor, iar pentru pacienti usile au fost deschise abia joi.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO