Încă 5 bebeluși externați de la Maternitatea Giulești au fost internați la Grigore Alexandrescu

Ultimul update: Luni 03 Decembrie 2018 17:37
Data publicarii: Luni 03 Decembrie 2018 12:15
Categorie: Sanatate

Cinci bebeluşi externaţi recent de la Maternitatea Giuleşti, aparent sănătoşi, au ajuns în acest sfârşit de săptămână la spitalul Grigore Alexandrescu.

Copiii au erupţii pe piele şi probleme respiratorii, simptome specifice infecţiei cu stafilococ auriu. Este aceeaşi bacterie care a fost confirmată deja la 20 de nou născuţi şi, conform primarului general, la 20 dintre angajaţii maternităţi.

Pentru prima dată, Gabriela Firea, a vorbit despre acest scandal însă susţine că nu există o legătură clară între copiii bolnavi şi condiţiile de igienă din maternitate.

"În acest moment, pentru că am ţinut permanent legătura cu colegii noştri, sunt 15 bebeluşi internaţi, dintre aceştia doar 11 au confirmat stafilococul auriu, restul s-au externat. Am citit raportul de la DSP: sunt 15 internaţi, 11 confirmaţi, la patru se aşteaptă rezultatele analizelor. (...) Nu este ceva grav, nu este niciun copil pus în pericol, dar este o situaţie care trebuie să fie gestionată. (...) Subliniez ca încă din luna octombrie se luaseră deja măsuri la Maternitatea Giuleşti pentru a vedea cine a fost purtătorul stafilococului. 104 de cadre medicale au fost investigate medical, dintre acestea doar la 20 s-a depistat. (...) Cele 20 de persoane sunt fie în concediu medical, fie în libere", a explicat primarul general, într-o declaraţie acordată presei după ce a participat la inaugurarea Pieţei Leul Ierusalimului.

De altfel, medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu au început tratamentul cu antibiotice în cazul bebeluşilor. Potrivit epidemiologilor, cel mai probabil scenariu care a dus la contaminarea celor mici este o simplă atingere a unui asistent medical sau o manevră aparent inofensivă, cum este înfăşarea.

Direcţia de Sănătate Publică a confirmat prezenţa acestei tulpini pe pielea a 15 angajaţi ai maternităţii Giuleşti, dar şi pe scutecul unui bebeluş. Săptămâna trecută inspectorii DSP au cerut ca personalul medical la care a fost confirmată prezenta bacteriei să fie scoas din activitate. În mod surprinzător, vineri seara managerul spitalului anunţă că nu s-a întâmplat acest lucru şi că abia de azi angajaţii vor rămâne acasă.

Tot atunci reprezentanţii spitalului criticau decizia autorităţilor din sănătate de a opri internările în maternitatea Giuleşti şi spuneau că a fost una pripită.

În replică, ministrul Sănătăţii spune că în spital este un focar de infecţie şi nu se poate permite ca acolo să fie încă internate paciente care urmează să nască.

Ministerul Sănătăţii continuă anchetă în acest caz, iar luni inspectorii DSP au fost din nou la spital pentru a ridica probe.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Alţi 3 bebeluşi de la Maternitatea Giulești, internaţi cu suspiciune de infecţie cu stafilococ auriu
Alţi 3 bebeluşi de la Maternitatea Giulești, internaţi cu suspiciune de infecţie cu stafilococ auriu
VIDEO PROTVPLUS.RO
Sorina Pintea
Bacterie foarte periculoasă, descoperită la un spital din Teleorman
Tratament extins pentru boala care ucide zilnic, în România, 4 oameni
Sorina Pintea, despre controalele la maternități: „Nu sunt mulțumită”
Primul spital de oncologie pediatrică. "Pentru pacient e mai grea umilinţa decât boala"
Spectacol pentru copiii grav bolnavi de la Fundeni oferit de medici și asistente
Coșmarul prin care trec în spital 30 de copii bolnavi de cancer. Cum îi puteți ajuta
transplant Oradea
Un bărbat de 42 de ani salvează cinci vieți după moarte
Ministrul Sănătăţii: "Au fost acreditate spitale insalubre". Cum e plătită instituţia de evaluare
A început livrarea primului lot de ambulanţe pentru serviciile de urgenţă. Mesajul transmis de Raed Arafat
Doar 23 de spitale din 147 evaluate îndeplinesc condiţiile de acreditare
Sorina Pintea: 34 de cazuri confirmate cu stafilococ auriu la copii născuţi la Maternitatea Giuleşti
Sorina Pintea: În România, există spitale care NU ar fi trebuit acreditate