Spitale noi, la standarde europene, in care "pacientii nu vor plati niciun cent in plus". Cand ar putea fi construite

Ultima actualizare: 27-08-2016 07:05

Guvernul vrea sa construiasca spitale noi, la standarde europene, pe banii firmelor private.

Iar firmele care vor intra intr-un astfel de parteneriat vor primi la schimb dreptul de a administra unitatile medicale pentru urmatorii 20 chiar 30 de ani, perioada in care guvernul le va plati an de an un onorariu de cateva milioane de euro. "Pacientii nu vor plati niciun cent in plus", ne mai asigura Ministerul Sanatatii.

Spitalul de copii Marie Curie si Institutul de boli cardiovasculare CC Iliescu vor fi primele doua unitati medicale unde va fi aplicat parteneriatul public privat.

In curtea Spitalului Curie va fi ridicata o noua sectie cu centru de trauma, neurochirurgie pediatrica, linie de garda, chirurgie pediatrica, centru imagistic si centru de transplant.

Iar Institutul de boli cardiovasculare CC Iliescu va fi mutat cu totul intr-o cladire noua, actuala fiind incadrata la gradul 2 de risc sesimic.

Vlad Voiculescu, Ministrul Sanatatii: Estimarile noastre initiale au fost cu gandul ca niciunul dintre cele 2 proiecte sa nu depaseasca 100 de milioane de euro

Vorbim asadar de sali de operatie, rezerve, echipamente medicale si conditii de tratament la nivelul celor din spitalele private, unde pacientii platesc mai mult decat dau la stat.

Vlad Voiculescu, Ministrul Sanatatii: Pacientii nu vor plati niciun cent in plus. Va ramen un spital de stat. Ambele vor ramane spitale de stat.

Statul nu va da insa niciun un ban in etapa de ridicare si dotare a cladirilor. In schimb, din momentul in care spitalele vor fi functionale, va plati administratorului cladirii o suma fixa de ordinul milioanelor de euro pe an care sa acopere suma investita, dobanda si profitul firmei private.

Vlad Voiculescu, Ministrul Sanatatii: Platita de stat doar daca criterii de performanta foarte clare vor fi indeplinite. Mutam sarcina administrativa a spitalului, cea care tine de cladire, pe umerii unui partener privat.

Costul tratametelor va fi acoperit tot de stat, ca pana acum, prin casa de asigurari de sanatate. Personalul medical va ramane deasemenea anagajat la stat, cu aceleasi grile de salarizare. Ministrul Sanatatii spune ca lucrarile vor incepe in mai-iunie anul viitor si ar putea dura intre 1 si 3 ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO