Gripa continua sa faca victime in Romania. Inca 3 decese cauzate de virusul AH3N2, in ultima saptamana

Ultima actualizare: 29-01-2017 07:16
ambulanta

Alte trei persoane au murit dupa ce au facut gripa, in ultima saptamana. Numarul victimelor a ajuns astfel la 12, dupa ce in 11 din cazuri a fost confirmat virusul AH3N2, considerat de specialisti mai agresiv decat AH1N1, pandemic.

Niciunul dintre bolnavi nu fusese vaccinat, a anunta, joi, Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), potrivit News.ro.

Cele trei decese din saptamana 16-22 ianuarie au fost confirmate la persoane cu Infectii Respiratorii Acute Severe (SARI), in acest interval fiind inregistrate 20 de cazuri de infectii respiratorii severe.

Pe grupe de varsta, cele mai multe victime, adica noua, au peste 65 de ani, restul, respectiv cate un caz, fiind la grupele 0-1 an, 15-49 ani si 50-64 ani.

Opt dintre victime erau de sex feminin, iar patru masculin, iar 11 dintre persoanele decedate (92 la suta) au avut conditii medicale pre-existente.

Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile, niciuna din persoanele decedate nu fusese vaccinata.

De la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute, a gripei si a Infectiilor Respiratorii Acute Severe si pana la 24 ianuarie, au fost confirmate in laborator 352 cazuri de gripa, din care 295 cazuri tip AH3N2, 52 de cazuri tip A nesubtipate si cinci cazuri tip B.

Activitatea gripala a evoluat cu intensitate medie, mentinandu-se tendinta de extindere regionala in zona de sud-est (Bucuresti, Constanta, Olt, Dambovita), zona de nord-est (Iasi, Suceava, Botosani, Neamt), cu raspandire locala (Alba, Bihor, Cluj, Brasov, Sibiu) si cazuri sporadice in unele judete.

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 82.446, cu 4,4 la suta mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (78.945).

Pana in 22 ianuarie, la nivel national au fost vaccinate 477.662 de persoane prin programul gratuit al Ministerului Sanatatii, precizeaza CNSCBT.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO