Gemenele care i-au surprins pe medicii din Romania. Maria s-a nascut in noiembrie 2014, iar Ioana abia in 2015

06-02-2015 18:32

Doua gemene au reusit sa ii uimeasca pe medicii romani. Surioarele s-au nascut in ani diferiti, la Maternitatea Cantacuzino din Bucuresti.

Una a aparut in 2014 pe cale naturala, iar cealalta in 2015, la 7 saptamani distanta, dupa o cezariana. S-au dezvoltat in saci embrionari diferiti si au avut placente separate.

Maria a venit pe lume in noiembrie 2014 , cantarind 900 de grame. Sora ei Ioana a mai ramas in burta mamei inca 51 de zile si a luat in greutate 1.000 de grame.

Pentru mama lor, in varsta de 41 de ani, sarcina a decurs fara nicio problema pana in noiembrie, cand a inceput sa aiba contractii. Prima fetita s-a grabit sa vina pe lume la 27 de saptamani. Culmea, dupa nasterea Mariei, contractiile mamei s-au oprit. Cum n-au existat probleme si pentru ca si celalat copil era prematur , mama a dus in continuare sarcina, la sfatul medicilor, inca o luna si jumatate

"I-am aratat primul copil si i-am spus al doilea trebuie sa ramana in burtica, pentru ca orice as face eu pentru primul aici in incubator, tu faci mai multe pentru cea de-al doilea in uter..", a spus Adrian Craciun, neonatolog Maternitatea Cantacuzino.

Si a fost o munca de echipa. In timp ce Maria se intrema in incubator cu perfuzii si antibiotice, sora ei crestea in burtica mamei. Pe 6 ianuarie, doctorii au decis sa i faca femeii cezariana. Asa a aparut Ioana, la 7 saptamani dupa sora ei.

"Cei doi copii erau in doua pungi diferite, cu doua membrane diferite. In mod normal declansarea nasterii la un geaman presupune declansarea si la celalat. E foarte greu, nici nu stiu prin ce mecanism medical nu s-au declanasat contractiile si pentru al doilea si mama a putut sa-l mai tina, a fost ca o minune de la Dumnezeu", a spus Craciun.

"Una mai mica, una ii mai mare", a spus mama, Georgeta Manea.

"Avem anual 20 de mii de copii care se nasc prematur. Aceste echipamente sunt vitale pentru supravietuirea lor", a spus Gabriela Alexandrescu, presedintele Asociatia Salvati Copiii.

Gemenele impreuna cu mama lor au fost externate. Copilele au acum peste 2 kilograme si 200 de grame, dar vor veni la controale periodic. Acasa le astepta un frate de 19 ani.


VIDEO PROTVPLUS.RO