Dezumflare nationala: 30.000 de frantuzoaice indemnate sa renunte la silicoane. Cum s-a ajuns aici

Ultima actualizare: 13-05-2012 07:21
silicoane

Autoritatile sanitare franceze vor cere pana la sfarsitul acestei saptamani unui numar de 30.000 de femei purtatoare de proteze mamare din silicon de tipul PIP (Poly implants prothèses) sa isi scoata aceste implanturi.

"Inainte ca aceasta saptamana sa se incheie, autoritatile vor cere tuturor femeilor purtatoare de proteze mamare de tipul PIP sa isi scoata aceste implanturi: protezele lor sunt fabricate pe baza unui gel care nu este conform, pot sa se sparga si sa provoace, pe langa inflamatii, anumite tipuri de cancer", se afirma intr-un articol postat, marti, pe site-ul publicatiei franceze Libération.

Opt cazuri de cancer au fost semnalate la pacientele cu implanturi de tipul PIP, a anuntat, pe 15 decembrie, profesorul Jean-Yves Grall, un expert din ministerul Sanatatii francez. Dintre cele opt cazuri raportate, cinci au fost de cancer mamar (adenocarcinom), unul a fost de limfom mamar (pacienta a decedat deja), un caz de limfom amigdalian si un caz de leucemie, a precizat profesorul Grall.

Guvernul a confirmat informatia potrivit careia va anunta pana la sfarsitul saptamanii planul sau de actiune in legatura cu aceste implanturi.

"Urgenta noastra este sa le facem pe toate acele femei care au proteze de tipul PIP sa se intoarca la chirurgii care le-au operat", a declarat Valérie Pécresse, purtatoarea de cuvant a guvernului francez, intr-un interviu acordat cotidianului Libération.

Cine va plati pentru aceste operatii? "Daca este vorba de o urgenta sanitara si de o chestiune de sanatate publica, atunci noul set de operatii va fi platit din contributiile sociale", a precizat Valérie Pécresse. Justitia franceza, care a primit peste 2.000 de plangeri din partea purtatoarelor de proteze mamare de tipul PIP, a demarat deja o procedura de informare judiciara, pentru "vatamari fizice si ucidere involuntara".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO