"Nu vom schimba reteta". Raspunsul OFICIAL al Coca-Cola dupa scandalul aditivului din caramel

Coca Cola

Companiile Coke si PepsiCo Inc. isi vor schimba reteta pentru a intra in legalitate in California.

UPDATE: Coca-Cola a tinut sa faca o precizare oficiala in acest caz

In ultimele cateva zile, au intrat in atentia presei din intreaga lume interpretari eronate despre caramel si bauturile racoritoare produse de Compania Coca-Cola. Dorim sa clarificam acest subiect.

„Colorantul de caramel utilizat pentru producerea tuturor produselor noastre este si va fi intotdeauna sigur. Compania Coca-Cola NU isi schimba faimoasa reteta pentru producerea bauturii racoritoare Coca-Cola. De-a lungul anilor, am imbunatatit procesele de productie, dar nu am modificat niciodata formula noastra secreta.

„Am cerut furnizorilor nostri de caramel sa modifice procesele lor de productie pentru a reduce cantitatea de 4-MEI din caramel, dar aceste schimbari nu vor afecta reteta, gustul deosebit si nici calitatea exceptionala pe care produsele noastre o ofera consumatorilor. Aceste schimbari nu vor afecta culoarea sau gustul Coca-Cola.”

Citește și
zone seismice Romania
"50.000 de case s-ar prabusi la un cutremur ca in '77". Vezi pe HARTA cat de sigura e zona ta
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

„Angajamentul nostru de a furniza produse de cea mai inalta calitate si la cele mai inalte standarde de siguranta alimentara ramane principala noastra prioritate. Vom continua sa ne bazam pe cercetari stiintifice reale si nepartinitoare, pentru a ne asigura ca produsele noastre sunt sigure.”
 

Cei doi giganti trebuie sa isi modifice formula culorii de caramel. Daca nu fac acest lucru, vor fi nevoiti sa puna pe etichete o avertizare privind riscul imbolnavirii de cancer, la fel cum fac producatorii de tigari.

Schimbarile au intrat deja in vigoare in California si se vor extinde in toate fabricile Cola si Pepsi din Statele Unite.

Impresionant! Un bucatar din Cluj te invata cum sa gatesti 800 de portii de mancare cu doar jumatate de litru de ulei

Aditivul care a fost schimbat se numeste 4-metilmidazol (4-MI sau 4-MEI), despre care Center of Science in the Public Interest (n.r. Centrul de stiinta in interes public) spune ca ar fi cancerigen, scrie dailymail.co.uk.

Reprezentantii celor doua companii au confirmat ca au facut schimbarile ca sa intre in legalitate, insa neaga ca aditivul ar fi periculos pentru populatie.

“Intr-adevar, compania a luat decizia de a-i insarcina pe furnizorii de caramel sa faca schimbarile necesare in procesul de productie, astfel incat sa se supuna cerintelor statului California”, a declarat un reprezentant Coca-Cola pentru NPR.

Autoritatile californiene au adaugat 4-MI pe lista aditivilor cancerigeni, dupa ce oamenii de stiinta au descoperit ca, in cantitati mari, provoaca aparitia tumorilor la animale. Studiile nu au aratat insa ca ar avea acelasi efect si asupra oamenilor.

“Nivelul de 4-MEI din bautura noastra nu prezinta un risc pentru sanatate. In afara Californiei, nicio alta agentie de reglementare nu a declarat ca 4-MEI provoaca imbolnavoirea de cancer la oameni. Culoarea caramel din toate ingredientele noastre este si intotdeauna va fi sigura. Acesta este adevarul”, a declarat purtatorul de cuvant al companiei Coca-Cola, Ben Scheilder.

Center of Science in the Public Interest a insistat pe langa Food and Drug Administration sa interzica aditivul, insa reprezentantii FDA au declarat ca ingrijorarile centrului sunt exagerate.

“Este important de inteles ca un consumator ar trebui sa bea peste 1.000 de cutii de suc pe zi ca sa atinga dozele administrate in studiile care au aratat ca aditivul poate produce cancer in randul rozatoarelor”, a declarat un purtator de cuvant al FDA.

Coca-Cola si PepsiCo isi adjudeca impreuna 90% din piata de baututi nonalcoolice, potrivit unui studiu Beverage Digest.

Reteta oficiala a Coca-Cola ar fi pastrata intr-un seif din Atlanta, pazit 24 de ore din 24.

Se gaseste in Coca-Cola si Pepsi si produce cancer animalelor. „Nu prezinta un risc imediat consumatorilor”, spun autoritatile americane

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Coincidenta nefasta care i-a distrus viata. De ce nicio femeie nu vrea sa iasa cu acest domn. FOTO
Coincidenta nefasta care i-a distrus viata. De ce nicio femeie nu vrea sa iasa cu acest domn. FOTO

Un burlac din Marea Britanie are probleme serioase in gasirea unei partenere. Indiferent ce ar face, nicio femeie nu este interesata de el.

"50.000 de case s-ar prabusi la un cutremur ca in '77". Vezi pe HARTA cat de sigura e zona ta

Asiguratorii estimeaza ca 50 de mii de case s-ar prabusi dupa un seism precum cel din 1977, iar aproape un milion ar avea de suferit. Practic, nu am invatat nimic din evenimentul tragic de acum 35 de ani, iar constructiile sunt din ce in ce mai subrede.

Povestea omului care a TRISAT la
Povestea omului care a TRISAT la "Vrei sa fii milionar". Care e secretul sau si cum a fost prins

Cum poti sa invingi sistemul si sa castigi marele premiu la Vrei sa Fii Milionar? In septembrie 2001, Charles Ingram a dat lovitura pentru 1 milion de lire sterline. Totusi, secretul sau a fost aflat in scurt timp.

Recomandări
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.