De ce a crescut în ultimele zile numărul de cazuri de Covid-19 în România

Ultima actualizare: 19-06-2020 19:55

Numărul de noi îmbolnăviri cu COVID-19 se menține ridicat la noi în țară. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 320 de cazuri, la fel ca joi.

Medicii de boli infecțioase spun că pacienții declară la internare că nu știu de unde au putut lua boala, pentru că au dus vieți normale, fără deplasări ori prieteni noi.

Acest lucru înseamnă că au luat boala din comunitățile în care trăiesc și unde acum au profitat de relaxarea restricțiilor.

Un studiu făcut de o Universitate din China ne arată cât de ușor ne putem infecta într-o toaletă publică, de exemplu.

Profilul persoanelor infectate s-a schimbat

 

În fata numeroaselor cazuri de îmbolnăviri, specialiștii în boli infecțioase spun că văd un profil schimbat al celor infectați.

Dr. Simin Florescu, Spitalul Victor Babeș București: „Oameni din comunitate care s-au îmbolnăvit nefacând nimic special, dar au avut contact cu restul comunității. Am stat de vorbă cu nu știu cine, dar fară masca! Numărul de cazuri crește zi de zi. În momentul când ai contact cu altă persoană trebuie să ai această mască indiferent unde te afli”

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași: „La spitalul de boli infecțioase din Iași, așa cum am văzut și la București, este exact aceeași situație. Funcționăm la capacitate aproape maximă! La terapie intensivă avem ocupate 8 locuri din 9. Nu este greu să purtăm mască dacă mergem în mall”

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății: „Trebuie doar să respectăm măsuri simple de igienă: spălat, mască, distanța socială, altfel o să fie rău vara asta”.

Românii sunt mult prea relaxați, spun medicii

 

Desi în spitale numărul pacienților creste constant, romanii sunt tot mai relaxați. Poate prea relaxați, spun medicii. La Iași, de pildă, în parcuri, chiar cei considerați vulnerabili joacă șah în grupuri mai mari de patru.

Bărbat: „Ce să fac, doamnă, să stau în casă să înnebunesc?”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO