Cum arată singurul spital de reumatologie din România, inaugurat la București

Ultima actualizare: 28-08-2019 20:09

Singurul spital de reumatologie din România a fost inaugurat miercuri, după o investiție de 1,5 milioane de euro și o așteptare de aproape 2 ani.

Ce-i drept, unitatea era deja funcțională și trata pacienții inclusiv cu ajutorul unui aparat unic în țară: un neurostimulator care poate să elimine durerile reumatice de spate fără o intervenție chirurgicală.

Spitalul de reumatologie "Ion Stoia" din Bucureşti are un corp nou de 4 etaje, legat de clădirea veche printr-o pasarelă.

Doar 40% dintre pacienţi sunt din Bucureşti, iar medicii speră să interneze anual mai mult de 10.000 de oameni care suferă de poliartrită, dureri de încheieturi sau boli reumatice severe.

Neurostimulatorul, un aparat unic pentru spitalele de stat din România, reduce semnificativ durerea pacienților cu afecțiuni la spate. Prețul dispozitivului este pe măsura: 200.000 de euro. Toată aparatura nouă din spital a costat 400.000 de euro.

Dispozitivul nu străpunge pielea. Trimite şocuri electrice prin electrozi speciali, iar durerea lombară poate dispărea ca prin minune.

Prof. dr. Cătălin Codreanu, managerul Spitalului Ion Stoia: "Este util pentru durerile lombare cauzate de boli reumatice, în principal discopatii"

În spital găsim şi aparate care pot măsura densitatea minerală a oaselor, un aparat radiologic digital, zone de recuperare kinetoterapeutică. Spitalul deţine şi un ecograf pentru încheieturi, oase şi cartilagii.

Prof. dr. Cătălin Codreanu, managerul Spitalului Ion Stoia: "Avantajul major este că poate să vadă în interiorul articulaţiilor, structurile moi."

Spitalul a fost deschis pacienţilor în februarie, dar a fost inaugurat abia acum de primarul general. Gabriela Firea spune că a avut probleme de sănătate şi nu a putut participa.

Următorul pe lista reabilitărilor din domeniul sanitar este ambulatoriul Spitalului de boli infecţioase, Victor Babeş, care ar urma să fie gata la sfârşitul anului. Din păcate, mai avem de aşteptat până când în nordul capitalei va fi gata celebrul spital Metropolitan.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: "Vreau să vă spun că nu am abandonat proiectul Spitalului Metropolitan. în scurt timp, vom putea să demarăm şi proiectul tehnic. Ne dorim să lansăm public cât mai rapid o licitaţie internaţională."

Abia după licitaţie vom şti când va fi gata. Spitalul Metropolitan, cu 1.500 de paturi, ar costa 300 de milioane de euro. În acest moment, primăria Bucureştiului administrează 19 spitale din Bucureşti.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO