Criză în sistemul medical. Lipsesc medicamentele care îi salvează pe cei infectați cu virusul HIV

Ultimul update: Marti 12 Februarie 2019 18:01
Data publicarii: Marti 12 Februarie 2019 17:04
Categorie: Sanatate

E disperare în rândul pacienţilor infectaţi cu virusul HIV. Medicamentele vitale care ţin virusul sub control lipsesc din farmaciile spitalelor de boli infecţioase.

Criza a apărut, după cum spun medicii, din cauza procedurilor greoaie de licitaţie care se organizează la nivel naţional. Sunt pacienţi care aşteaptă chiar şi de două luni pastilele salvatoare, pe care ar trebui să le primească gratuit.

Din păcate, oamenii nu-şi pot permite să cumpere din farmacii medicamentele care costă, în schema completă, între 3 mii şi 8 mii de lei.

La Spitalul de boli infecţioase din Braşov vin zilnic pacienţi infectaţi cu HIV care se interesează de medicamentele pe care ar trebui să le primească gratuit în fiecare lună.

Pacient: - De două luni de zile nu este tratament, ne amâna de pe o zi pe alta, mă simt din ce în ce mai rău.
Reporter: - Ce vi se poate întâmpla dacă nu luaţi tratamentul?
Pacient: - Murim! Facem complicaţii şi murim!

Medicii recunosc că stocurile de medicamente au început să dispară încă din decembrie. De nevoie, doctorii au încercat să adapteze schemele de tratament ale pacienţilor. Acum însă, nici asta nu mai pot face.

" Într-adevăr de o săptămână, două, lucrurile s-au înrăutăţit pentru că ni s-au consumat şi stocurile de medicamente cu care le-am înlocuit pe cele lipsă”, a declarat doctor Ramona Ionescu, manegerul Spitalului de Boli Infecțioase Brașov.

Disperaţi, pacienţii au încercat să caute medicamentele pe la spitale şi clinicile din alte oraşe. Aşa au aflat că e criza în toată ţara. Farmaciile private s-au oferit să le aducă tratamentul contra-cost, dar niciunul nu-şi permite să plătească din buzunar.

Tratamentul care mi se dă mie valorează undeva la 7 mii de lei. Nu cred că îşi permite cineva să cumpere acest tratament lunar”, a spus un pacient.

”Această criză este peste tot, sunt anumite medicamente care nu există deloc, nu se ştie când vor veni. Peste tot s-a epuizat tot stocul de medicamente care a fost”, a spus un alt pacient.

Presaţi de pacienţi, reprezentanţii Spitalului din Braşov le-au dat oamenilor, în loc de tratament, câte o adeverinţă care atestă lipsa medicamentelor. Cu aceste documente la mână, bolnavii sunt decişi să dea statul în judecată.

”Adeverinţele astea sunt unice în sistemul sanitar. Practic, ei îţi dau o adeverinţă să îţi arate că nu au bani, nu sunt fonduri, nu s-au făcut licitaţii. Ne luăm un avocat şi acţionăm în instanță Casa de Sănătate, spitalul și Ministerul Sănătății. Este pentru dreptul la viaţă şi la sănătate, care ne-a fost încălcat”, a mai spus un alt pacient.

Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov speră să primească medicamentele în cel mult o săptămână. Nu are însă nicio garanţie că va fi aşa.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
medicamente
9 medicamente împotriva tusei, interzise. Efectele pe care le-ar avea asupra pacienților
Donație fără precedent: OMV dă 10 milioane € pentru spitalul de oncologie pediatrică
Alte două paciente infectate cu o bacterie periculoasă la Institutul ”Marius Nasta”
Fals stomatolog în Prahova. A scos dinți, a făcut implanturi, dar oamenii sunt mulțumiți
127 de persoane au murit de gripă. Încă trei victime, vineri
Falsul medic Raluca Bârsan ar fi asistat la nașteri în clinici private
studiu, spitalul judetean ilfov, lapte matern, celule stem
Anchetă la Spitalul Ilfov: 26 de gravide, implicate într-un experiment medical misterios
Medicii ginecologi avertizează: Factorul care împiedică cuplurile să aibă copii
Mai mult de jumătate dintre tineri sunt în pericol să surzească. Cât de periculoase sunt căştile
O asociație susține că sunt mai mulți fizicieni fără studii necesare în spitalele din țară
Nou bilanț al deceselor cauzate de virusul gripal. Cine sunt ultimele 5 victime
Avertismentul OMS pentru utilizatorii de smartphone şi MP3 playere