Concedieri în masă la Institutul Socola din Iași. 82 de asistenți și infirmieri au fost dați afară

Ultima actualizare: 30-03-2020 17:44

În timp ce în toate spitalele din țară este nevoie de personal medical și sanitar, la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași au fost concediați 82 de oameni.

Sunt asistenți medicali și infirmieri, iar astăzi au venit în fața unității pentru a cere explicații. Spun că ar fi solicitat inclusiv să meargă la Suceava, în cel mai mare focar de COVID-19 din România. Conducerea susține că nu mai sunt bani de salarii.

Angajată, ținând în mână decizia de desfacere a contractului de muncă: „Aceste decizii le-am primit dimineață, după ce am servit masa pacienților. Când toată țara țipă după personal medical și murim pe capete, cum să mi se pară această decizie? Toată lumea cauta personal medical și e nevoie peste tot de medici, asistenți, infirmieri, pentru că nu se poate. Cei care sunt acum nu o să mai facă față. Cu detașarea eram de acord și nu numai eu, toți colegii mei, formam echipe și mergeam și acordam ajutorul”.

Aproape toți angajații dați afară au participat la un concurs în august, anul trecut. Suspendat, însă, după proba scrisă și vizat de o anchetă a DNA Iași. Chiar si așa, după demiterea fostului manager, procedurile pentru ocuparea locurilor de muncă s-au reluat, iar admișii au semnat contracte cu Spitalul la începutul lui 2020.

Mihaela Dascălu, asistent medical: „Am vrea să aducem atenției opiniei publice despre abuzul care s-a făcut azi asupra a 90 de colegi care au fost concediați abuziv, încălcând ordonanța cu starea de urgență. Ne-am trezit cu desfacerea contractelor de muncă”.

Cristina, asistent medical: „Am participat, ca toată lumea care își caută un loc de muncă, la un concurs. Rămân fără un loc de muncă în acest moment. Să fiu detașată, vreau să continui să îmi fac treaba și atât”.

Actuala conducere a unității medicale spune că nu mai are bani pentru salarii. O clauză din contractele individuale, care prevede trei luni de probă, a stat la baza deciziei concedierilor în masă.

Corneliu Prepeliță, jurist al Institutului de Psihiatrie Socola Iași: „S-a dispus încetarea contractelor de muncă pentru 82 de angajați. În cadrul contractelor s-a prevăzut o clauză a perioadei de proba de 90 de zile și aceasta expiră la începutul lui aprilie. Acești oameni nu au greșit cu absolut nimic. Problema rezultă din încărcătura bugetară cu fondul de salarii”.

Concediații vor să își caute dreptatea în instanță.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO