CNN: Un virus periculos pentru oameni a fost diagnosticat in Franta

11-05-2013 10:26

Franta

Conform CNN, in Franta, un bolnav a fost diagnosticat cu noul coronavirus, care a fost depistat prima data la oameni in Arabia Saudita.

Potrivit sursei citate, ministrul francez al Sanatatii a precizat ca bolnavul era internat intr-o unitate medicala inca din luna aprilie.

Conform Mediafax, noul coronavirus - mCoV in jargonul medical - a fost detectat pentru prima data la jumatatea lui 2012.

Coronavirusurile sunt o vasta familie de virusuri susceptibili sa provoace o gama larga de maladii la om, de la o raceala banala pana la SRAS (Sindromul respirator acut sever). Este vorba despre o tulpina speciala care inca nu a fost identificata la om sau la animal. Cazuri de infectie cu acest nou coronavirus au fost pana acum detectate in Arabia Saudita, Iordania, Marea Britanie, Germania si Franta.

In total, 33 de cazuri confirmate in lume au fort raportate catre OMS, iar 18 persoane au murit dupa ce au fost contaminate cu acest virus, dintre care 11 in Arabia Saudita.

OMS nu dispune de suficiente informatii pentru a trage concluzii asupra tipului si a sursei transmiterii coronavirusului. Insa Organizatia Mondiala a Sanatatii continua sa faca apel la vigilenta in ceea ce priveste aceasta grava infectie respiratorie, in special in cazul persoanelor care sufera de infectii respiratorii acute si care s-au deplasat recent intr-una din regiunile unde noul coronavirus a fost detectat.

O epidemie de SRAS (sindromul respirator acut sever) a provocat moartea a peste 800 de persoane in China in 2003, declansand o alerta sanitara la scara mondiala.

Noul virus este totusi diferit de SRAS, mai ales prin faptul ca provoaca o insuficienta renala rapida.

Franta: Trei cazuri suspecte de infectare cu coronavirusul inrudit cu SRAS si un bolnav confirmat

Trei persoane care au intrat in contact cu primul bolnav francez atins de noul coronavirus ar putea fi infectate, au anuntat vineri autoritatile sanitare franceze, relateaza AFP. "Avem un al treilea suspect din aceasta dimineata, in persoana unei infirmiere din Douai", a declarat doctorul Sandrine Segovia Kueny, directoarea generala adjuncta a Agentiei Regionale pentru Sanatate (ARS), pentru postul de radio France Bleu Nord.

Acest caz suspect a fost identificat in cursul noptii de joi spre vineri, a precizat ea.

Autoritatile sanitare au anuntat joi seara teama ca un pacient si un medic sa nu fie infectati, dupa ce au intrat in contact cu un barbat, in varsta de 65 de ani, care, fiind atins de noul coronavirus, a fost internat la Spitalul din Valenciennes (nord), in perioada 27-29 aprilie. Pacientul Spitalului din Valenciennes, medicul si infirmiera au fost spitalizati pentru a fi supusi unor analize. Rezultatele analizelor vor fi cunoscute vineri dupa-amiaza, a anuntat ARS pentru AFP.

Barbatul, in varsta de 65 de ani, a calatorit in Dubai, in perioada 9-17 aprilie, dupa care a fost spitalizat in Franta cu tulburari respiratorii acute. El a fost transferat intr-un spital din Lille, unde se afla la serviciul de reanimare.

Doua noi cazuri de infectie cu coronavirus au fost confirmate in Arabia Saudita

Doua noi cazuri de coronavirus au fost confirmate in Arabia Saudita, a anuntat joi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza AFP. Ministerul saudit al Sanatatii a informat OMS de doua noi cazuri confirmate de coronavirus, transmite OMS intr-un comunicat.

"Primul pacient este un barbat in varsta de 48 de ani care suferea de multiple afectiuni si care s-a imbolnavit la 29 aprilie 2013. Starea sa este stabila", precizeaza organizatia cu sediul la Geneva.

Cel de-al doilea pacient este un barbat in varsta de 58 de ani care suferea de asemenea de o afectiune (neprecizata de OMS) si care s-a imbolnavit la 6 aprilie. Acesta s-a recuperat complet si a fost externat la 3 mai.

Cei doi pacienti au fost in legatura cu acelasi centru medical, in Arabia Saudita, unde mai multe cazuri ale noului coronavirus au fost confirmate de la inceputul lui mai. De la incepututl lunii, 15 cazuri - 12 barbati si 3 femei - au fost detectate in aceasta institutie, dintre care 7 au murit.

"Guvernul a pornit o ancheta in ceea ce priveste aceasta epidemie", subliniaza OMS.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO