Cele nouă etaje ale spitalului „Marie Curie” pentru copii cu cancer, ridicate într-un singur an, din donații


Ultimul update: Marti 24 Decembrie 2019 21:29
Data publicarii: Marti 24 Decembrie 2019 20:41
Categorie: Stiri Sanatate

Un an, atât le-a luat voluntarilor de la Asociația „Dăruiește Viață" să ridice din donații cele nouă etaje ale spitalului pentru copii cu cancer.

Și pentru că vechiul spital „Marie Curie" nu putea fi adus la standarde europene, o a doua clădire se va ridica lângă cea nouă pentru a prelua toate specializările din vechiul spital.

Pentru ridicarea lui e nevoie de 16 milioane de euro, iar oamenii de afaceri pot ajuta direcționând 20% din impozitul pe profit până la sfârșitul lunii decembrie.

Adunați în jurul unei mese de la capătul holului, copiii se adună unii lângă alții, făcând zid în fața bolii. Lângă ei stau părinții care ii veghează. De multe ori, cu lacrimi în ochi.

Într-un salon o fetiță își îngrijește păpușile. Le face injecții cu seringi adevărate. O cheamă Luiza și are cancer renal.

Carmen Moise, mama Luizei: „A văzut că venea cu temperatură, era veselă, se juca vorbea, de la un timp n-a mai venit așa. Nu mai mânca, făcea temperatură”.

Medicii i-au promis mamei că va pleca acasă de Sărbători, să-și vadă ceilalți doi copii rămăși în grija soțului.

Același diagnostic l-a avut și Darius, un băiețel întâlnit în secție în urmă cu patru ani. Era internat alături de mama lui. 60 de pacienți și aparținători împărțeau două toalete și o masă în capătul culoarului. Aceleași condiții sunt și azi.

Cu Darius ne-am revăzut zilele trecute regăsit la spital. E bine. Venise la control și mai ales insistase să mulțumească medicilor și asistentelor care l-au ingrjit.
ambianța cum întră pe ușa.

Darius știe că se contruiește un spital nou și e unul dintre marii susțînători ai proiectului.

Anual, 500 de noi cazuri de cancer sunt depistate în rândul copiilor, iar 5.000 de prunci sunt în tratament. Statistic, unul din doi supraviețuiește, iar condițiile de tratament sunt definitorii în tratarea bolii.

Dr. Cristian Scurtu, șeful secției de Oncopediatrie: „Actul medical ar fi putut fi mai bun dacă erau alte condiții în spital. Una e să stea un copil într-o cameră cu confort și pentru aparținători și altă numai faptul că stau câteodată la coadă la grupul sanitar și asta spune destul”.

Pentru copiii cu cancer, Asociația Dăruiește Viața ridică un spital de la zero din donații. 26 de milioane de euro s-au strâns până acum.

Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației „Dăruiește Viața”: „Am terminat cu structura parter, subsol și mezanin, se lucrează intens pe interioare și în curând începem fațada, cred că anul viitor vom vedea clădirea gata”.

O altă clădire se va ridica lângă noul spital, iar pentru asta au început o nouă campanie de strângere de fonduri.

Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației „Dăruiește Viața”: „Companiile pot să redirecționeze 20% din impozitul pe profit către proiectul nostru”.

Persoanele fizice pot la rândul lor să ajute cu un sms la 8864 cu textul SPITAL făcând astfel o donație lunară de 4 euro.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Andreea Marin, cu iubitul în pădurile virgine

Andreea Marin și iubitul său au sărbătorit 3 ani de relație în inima pădurii indoneziene.


08:14
Corina Caragea, experiențe inedite in Thailanda

Corina Caragea povestește despre delicatesele culinare pe care le-a încercat în Bangkok, printre care și carnea de crocodil.


08:10
Maria Cârneci, prima apariție după moartea soțului

Maria Cârneci: "În ultimele zile soțul meu a simțit că va muri"


19:07
Sfaturi pentru slăbire sănătoasă

"Nutriționistul vă păzește de efectele nedorite ale dietelor"


15:04
Medicina chinezeazcă, pentru tratarea bolilor

În ce constă medicina chinezească și cum ne ajută plantele în tratarea bolilor?


15:17
Bronzul și riscul de cancer de piele

S. Trifan: "Din cauza soarelui, pielea mea era îmbătrânită"


12:31
Ce fel de mame suntem, în funcție de ziua nașterii

Anul 2020 este legat de energia feminină și relația cu mama.


11:21
Ce schimbări aduc noile buletine?

Noile buletine vor include o imagine facială și două amprente.


10:14
Vorbește Lumea - 20 Ianuarie Promo

00:45
Cu Busu, despre vreme și vremuri

10:53