Un an, atât le-a luat voluntarilor de la Asociația „Dăruiește Viață" să ridice din donații cele nouă etaje ale spitalului pentru copii cu cancer.

Și pentru că vechiul spital „Marie Curie" nu putea fi adus la standarde europene, o a doua clădire se va ridica lângă cea nouă pentru a prelua toate specializările din vechiul spital.

Pentru ridicarea lui e nevoie de 16 milioane de euro, iar oamenii de afaceri pot ajuta direcționând 20% din impozitul pe profit până la sfârșitul lunii decembrie.

Adunați în jurul unei mese de la capătul holului, copiii se adună unii lângă alții, făcând zid în fața bolii. Lângă ei stau părinții care ii veghează. De multe ori, cu lacrimi în ochi.

Într-un salon o fetiță își îngrijește păpușile. Le face injecții cu seringi adevărate. O cheamă Luiza și are cancer renal.

Carmen Moise, mama Luizei: „A văzut că venea cu temperatură, era veselă, se juca vorbea, de la un timp n-a mai venit așa. Nu mai mânca, făcea temperatură”.

Medicii i-au promis mamei că va pleca acasă de Sărbători, să-și vadă ceilalți doi copii rămăși în grija soțului.

Același diagnostic l-a avut și Darius, un băiețel întâlnit în secție în urmă cu patru ani. Era internat alături de mama lui. 60 de pacienți și aparținători împărțeau două toalete și o masă în capătul culoarului. Aceleași condiții sunt și azi.

Cu Darius ne-am revăzut zilele trecute regăsit la spital. E bine. Venise la control și mai ales insistase să mulțumească medicilor și asistentelor care l-au ingrjit.
ambianța cum întră pe ușa.

Darius știe că se contruiește un spital nou și e unul dintre marii susțînători ai proiectului.

Anual, 500 de noi cazuri de cancer sunt depistate în rândul copiilor, iar 5.000 de prunci sunt în tratament. Statistic, unul din doi supraviețuiește, iar condițiile de tratament sunt definitorii în tratarea bolii.

Dr. Cristian Scurtu, șeful secției de Oncopediatrie: „Actul medical ar fi putut fi mai bun dacă erau alte condiții în spital. Una e să stea un copil într-o cameră cu confort și pentru aparținători și altă numai faptul că stau câteodată la coadă la grupul sanitar și asta spune destul”.

Pentru copiii cu cancer, Asociația Dăruiește Viața ridică un spital de la zero din donații. 26 de milioane de euro s-au strâns până acum.

Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației „Dăruiește Viața”: „Am terminat cu structura parter, subsol și mezanin, se lucrează intens pe interioare și în curând începem fațada, cred că anul viitor vom vedea clădirea gata”.

O altă clădire se va ridica lângă noul spital, iar pentru asta au început o nouă campanie de strângere de fonduri.

Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației „Dăruiește Viața”: „Companiile pot să redirecționeze 20% din impozitul pe profit către proiectul nostru”.

Persoanele fizice pot la rândul lor să ajute cu un sms la 8864 cu textul SPITAL făcând astfel o donație lunară de 4 euro.