Ce trebuie să știți ca să nu vă îmbolnăviți de gripa ucigașă. 8 oameni au murit până acum

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Vremea neobișnuit de caldă din această perioada poate fi periculoasă, pentru că ajută virusul gripal să se răspândească mai repede, spun medicii. De la începutul sezonului și până acum, 8 oameni au murit.

Bolnavii confundă gripa ucigașă cu o viroză banală și de multe ori ajung la control când boala avansează.

Numai în ultima săptămână, 4 persoane au murit din cauza gripei: 3 adulți și o fetiță de 4 ani, iar numărul total al deceselor s-a ridicat la 8.

Virusul s-a răspândit mult mai ușor în ultimele zile, spun medicii, când au fost temperaturi de primăvară.

În toată țara au fost confirmate peste 150 de cazuri în 20 de județe, cele mai multe fiind în București, Constanța, Iași și Olt.

Unii pacienți au și alte afecțiuni grave, așa că medicii nu i-au lăsat cu restul bolnavilor.

Iar în acest sezon mulți dintre bolnavi sunt copii. Virusul se răspândește mai ales în colectivitate și când nu sunt respectate regulile de igienă. O persoană bolnavă care strănută fără să își acopere gura poate îmbolnăvi până la 6 oameni.

Dr. Cătălin Apostolescu, Institutul „Matei Balș”: ”Copii nu au o imunitate bună, e o imunitate care acum se formează. Sunt teste rapide care sunt folosite la pacienții suspecți de gripă, și în felul acesta se stabilește dacă au sau nu gripă. Se face un exudat nazal și există un fel de test, păstrând proporțiile, asemănător cu testul de sarcină.”

Este foarte important să nu confundăm gripa, care ne poate ucide, cu o răceală banală și să mergem la control de la primele simptome.

Gripa are un început brusc și violent cu febra foarte mare, tușe uscată, frisoane, dureri puternice de cap și roșu în gât. Febra poate dura până la 5 zile, iar frisoanele sunt însoțite și de dureri abdominale.

Și în acest sezon, ministerul Sănătății a început târziu campania de vaccinare, iar până acum au fost imunizate peste 800.000 de persoane.

Însă nu doar gripa este periculoasă în această perioada. S-au înmulțit și infecțiile acute respiratorii, fiind depistate peste 87.000 de cazuri.

Pentru a ne feri de boli, medicii ne recomandă să respectăm normele de igienă.

De asemenea, temperatura în cameră trebuie să fie între 22 și 24 de grade Celsius, iar umiditatea până la 50%.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO