Cazul elevei suspecte de meningită: colegii s-au panicat și nu au mai venit la ore


Ultimul update: Joi 16 Mai 2019 21:08
Data publicarii: Joi 16 Mai 2019 18:53
Categorie: Stiri Sanatate

Curg alertele din sănătate. O elevă de 16 ani, din Piteşti, a fost internată în stare gravă, la ''Institutul Matei Balș'', cu suspiciune de meningo-encefalită.

Fata este la reanimare, iar starea ei s-a deteriorat fulgerător de la începutul săptămânii. Diagnosticul a creat isterie în liceul unde învaţă. Elevii au refuzat să intre la cursuri.

Fata este elevă în clasa a 10-a şi învaţă la un liceu bun din Piteşti. Luni a fost ca de obicei la ore însă a doua zi s-a simţit rău şi a rămas acasă. Pentru că starea ei de sănătate s-a agravat văzând cu ochii părinţii au dus-o în toiul nopţii la spitalul de pediatrie din oraş însă miercuri dimineaţă a fost transferată la ''Institutul Matei Balș''.

„Febră, dureri abdominale, frison şi vărsături, ulterior apărând şi parestezii ale membrelor, a fost evaluată de către echipa medicală. S-a ridicat suspiciunea de meningo-encefalită”, a declarat dr. Adina Enescu, purtător de cuvânt Spitalul de Pediatrie Piteşti.

În urma anchetei DSP s-a stabilit ca 51 de persoane au intrat în contact direct cu bolnava, 39 de elevi şi 12 oameni din personalul didactic. Tuturor le-a fost administrat tratament preventiv.

Vestea bolii i-a alarmat pe colegii fetei, iar adolescenţii au decis miercuri seară pe reţelele sociale că ar fi prudent să lipsească de la cursuri.

„Majoritatea s-au speriat, este şi pentru noi o situaţie mai mult decât gravă, dar...  am beneficiat de situaţia asta şi am făcut dezinfecţie în toate spaţiile", a declarat Maria Broștescu, directorul Colegiului Zinca Golescu Piteşti.

Inspectoratul Școlar Argeș a decis să nu îi sancţioneze pe elevii care au lipsit.

„Nu vreau să ne îndreptăm împotriva lor cu absenţe pe ziua de azi(n.r. - joi), dar în mod cert ziua de azi o vom recupera”, spune Dumitru Tudosiu, inspector șef ISJ Argeș. 

„Recomandăm să respecte normele de igienă personală, să nu bea din aceeaşi sticlă, să nu mănânce din acelaşi sandviş, să folosească batiste de unică folosinţă", spune Adrian Stoica,  directorul adjunct al DSP Argeș.

Luna trecută, două feţe de 18 şi 15 ani, din Bucureşti respectiv Vaslui, au murit după ce au fost diagnosticate cu meningita. Ministrul Sănătăţii vorbeşte în continuare despre cazuri izolate, fără legătură între ele.

În România, sunt diagnosticate anual câteva zeci de persoane cu această boală. În 20 la sută din cazuri se ajunge la deces.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO