Cat de complicat este sa iti iei concediu medical in Romania. Cazul Magdei Vasiliu schimba noua Lege a sanatatii


Ultimul update: Luni 31 Iulie 2017 07:21
Data publicarii: Vineri 28 Iulie 2017 19:10
Categorie: Stiri Sanatate

Birocratia din sistemul de sanatate ii imbolnaveste si mai tare pe romani. Zi de zi, oameni obisnuiti, chinuiti de boli grave, trebuie sa duca la doctor o multime de hartii, fara ca responsabilii sa ii sprijine.

A fost nevoie ca o persoana publica sa le atraga atentia guvernantilor. Prezentatoarea TV Magda Vasiliu a intampinat astfel de probleme cand i-a cerut medicului de familie concediu, pentru a-si ingriji fiul, bolnav de cancer. Dupa ce a aflat, premierul i-a solicitat ministrului Sanatatii sa simplifice legea, astfel incat sa-i ajute pe oameni.

Legea le permite parintilor sa-si ia concediu medical pentru a-si ingriji copiii bolnavi, daca cei mici nu au implinit 7 ani.

Dupa ce trec de aceasta varsta, parintii pot sta acasa ori la spital pentru a-i ingriji, doar daca obtin un certificat de handicap provizoriu, pentru care au o multime de drumuri de facut.

Ce se intampla daca cel mic are de pilda o pneumonie la 8 sau 9 ani? Boala nu este atat de grava incat sa fie incadrata la gradul de handicap temorar, asa ca legal, parintii nu isi pot lua concediu medical. Iar statul nu spune cine ar trebui sa il ingrijeasca.

Sunt numeroase situatii absurde in care statul a gandit un sistem complex, menit parca sa il descurajeze pe pacient sa intre in legalitate. Bolnavul nu cunoaste intotdeauna legislatia, iar daca are ghinionul sa dea si peste un doctor care nu ii de informatii corecte este purtat pe drumuri chiar si in situatii grave.

Cum ar fi de pilda cazul unei persoane care are nevoie de repaus pentru ca si-a rupt piciorul.

Mai intai bolnavul ajunge cu fractura la camera de garda a unui spital, medicii ii pun piciorul in gips si ii dau o scrisoare de recomandare cu care trebuie sa mearga la medicul de familie pentru a cere concediu medical. Doar ca acesta va fi pentru maximum 10 zile, timp in care rana nu se vindeca. Asa ca primeste o trimitere la ortoped pentru prelungire.

Premierul Mihai Tudose a descoperit aceste piedici din sistemul sanitar abia dupa ce prezentatoarea TV Magda Vasiliu a povestit pe Facebook situatia dramatica prin care trece. Ea isi trateaza copilasul de opt ani bolnav de cancer intr-un spital din Italia, insa pentru a putea sta cu el are nevoie de concediu medical.

Magda Vasiliu: "Medicul meu de familie, caruia nu i-am cerut niciodata nici macar o adeverinta, a ridicat din umeri - legea noastra zice ca trebuie sa vin personal la cabinet. Deci, nu ma poate ajuta. Aflu apoi ca e nevoie de un aviz al directiei sanitare din Bucuresti, unde ar trebui sa ma prezint tot personal... Deci, nu se poate..."

Magda a constatat ca ar trebui sa faca inca un drum la o autoritate din Romania care sa ii elibereze un certificat din care sa reiasa ca este un handicap temporar sa ai cancer...

Magda Vasiliu: "Exista un teanc de hartii de la spitalul din Roma care atesta diagnosticul cumplit (....) Statul roman (...) vrea aviz de la un oncolog din Romania!"

Postarea a fost distribuita de mii de persoane, iar cazul a ajuns si in atentia premierului Mihai Tudose.

Mihai Tudose, Premierul Romaniei: "400 de mii de hartii care trebuie plimbate de la medicul de familie, la medicul specialist, care trebuie sa-i dea scrisoare medicala. Va rog frumos, cat de curand, hai sa spun, in doua saptamani, sa-mi aduceti un proiect pentru reducerea birocratiei in acest sens."

Florian Bodog, Ministrul Sanatatii: "Am luat legatura cu mama copilului. Situatia e rezolvata si impreuna cu presedintele CNAS vom lua masuri sa nu se mai intample astfel de lucruri."
Mihai Tudose, Premierul Romaniei: "Domnule ministru, haideti sa nu mai rezolvam cazuri punctuale. Haideti sa rezolvam sistemul. Sistemul e defect."
Florian Bodog, Ministrul Sanatatii: ''In 2 saptamani vom veni cu o strategie de simplificare...''

Mai multe schimbari in interesul pacientilor se vor regasi in noua lege a sanatatii, promite ministrul Florian Bodog, iar aceasta va fi gata pana la sfarsitul anului.

VIDEO PROTVPLUS.RO