Inventia pentru care cercetatorii romani au primit aur la Bruxelles:solutia de regenerare a nervilor

04-12-2013 18:49

Romanii au fost premiati cu aur la Bruxelles pentru o inventie care ajuta la regenerarea accelerata a nervilor periferici.

Dupa 5 ani de studiu, 8 chirurgi si cercetatori au realizat un dispozitiv din colagen sub forma unui tub de dimenisuni mici, folosit la refacerea nervilor sectionati in urma unor traumatisme.

Dispozitivul ar putea inlocui cu succes grefele de nervi.

Inventia medicala, cotata cu aur la Bruxelles, a fost realizata de cercetatori de la Institutul de Biologie si cel de Textile si de medici specializati in microchirurgie reconstructiva.

Acestia au realizat un cilindru din colagen, care ii va putea ajuta pe chirurgi in 10% din cazurile de reconstructie a leziunilor de nervi periferici.

Luam exemplul unui pacient care a suferit un traumatism si caruia i-a fost sectionat nervul median al mainii.

Pentru ca omul sa nu ramana cu paralizie, medicii pot implanta tubul intre capetele nervului care permite regenerarea mult mai rapida. Iar in timp, tubul , fiind unul biologic, se resoarbe.

"E realizat din colagen, deci o structura asemanatoare structurii biologice, iar avantajul il reprezinta ca dupa ce misunea de ghidaj e incheaiata, structura respectiva dispare. In functie de defect, de substanta nervoasa, viteza de regenerare e de o jumate de milimetru, 1 milimetru pe zi", a spus profesorul doctor Ioan Lascar.

Cilindrul din colagen va fi folosit la pacientii care sufera de leziuni ale nervilor periferici.

Iar marele beneficiu consta in faptul ca NU va mai fi sacrificat alt nerv al organismului pentru grefa, gratie acestei inventii.

Cercetatorii premiati cu aur la Bruxelles asteapta acum un investitor care sa scoata produsul pe piata.

La nivel mondial exista pe piata doua firme care produc un dispozitiv similar, dar cu preturi de 500 de dolari pentru un tub de 2 centimetri. Produsul romanesc costa in jur de 30 de euro.


VIDEO PROTVPLUS.RO