8 din 10 medici sunt agresati verbal de pacienti, iar 1 din 10 e si batut. Viata in camera de garda a spitalelor din Romania

Ultima actualizare: 21-07-2015 07:14
medici agresati

Opt din zece medici se plang ca au fost agresati verbal de pacienti, iar unul din 10 povesteste ca a fost batut. Studiul reflecta starea de spirit din camerele de garda ale spitalelor din intreaga tara.

Unde pacientii ii iau peste picior pe medici si cer prioritate la tratament, iar doctorii, obositi si nervosi, devin uneori ostili.

Asemenea scene au fost surprinse la unitatea de primiri urgente a Spitalului Judetean Prahova. Rudele unei paciente l-au lovit atat de rau pe medicul de garda, incat i-au rupt piciorul stang. In imaginile suprinse de camerele de supraveghere se vede cum medicul este imbrancit si lovit de doi barbati care insoteau pacienta.

In toate spitalele din tara, agresiunile verbale sunt la ordinea zilei. Iata un caz din Slobozia.

„Nu ma ignorati, eu vorbesc cu dumneavoastra, dna doctor
- Am o alta urgenta ... da ?
- Ce bine doamna doctor. Si mama e urgenta doamna
- Cici este o problema mai mare, da?”

La Slobozia situatia a degenerat atit de tare incit o alta doctorita a devenit cunoscuta dupa mesajul dur postat pe pagina ei de Facebook.

"Nu te repezi la asistenta, ca nu-ti place privirea ei. Fiecare are fata ei, una mai vesela, alta mai sobra, iar datoria ei este sa-ti scrie foaia, sa-ti puna tratamentul, nu sa stea la taclale si sa faca pe bufonul. Daca doar ti se iau analize si nu se sare imediat cu perfuzia pe dumneata, nu te ratoi si nu incerca sa o primesti prin ''intimidare'', inseamna ca nu ai nevoie de ea. "

Exista si multe situatii cind medicii sunt cei care cedeaza primii. De altfel, un studiu recent arata ca sunt putine spitalele unde nu exista agresiuni verbale sau fizice.

Se intampla asta si pentru ca unii doctorii sunt obositi, repeziti, nu mai au rabdare si devin ostili. Iar pacientii, desi nu se pricep la medicina, de multe ori cer explicatii peste explicatii.

Studiul pilot realizat de Colegiul Medicilor Bucuresti arata ca 85% dintre medicii chestionati s-au confruntat cu agresiuni verbale, peste 10 la suta cu agresiuni fizice, iar restul considera ca nu au avut incidente de acest fel.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO