40.000 de medici ies in strada din cauza salariilor. Calendarul protestelor va fi stabilit vineri

04-09-2013 16:19

medici, operatie, transplant

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a trimis membrilor organizatiei scrisori prin care ii anunta ca vor fi organizate proteste in strada, calendarul detaliat al actiunilor urmand sa fie stabilit vineri.

Scrisoarea trimisa medicilor este semnata de presedintele CMR, Vasile Astarastoae, care le transmite colegilor ca sunt momente in viata fiecaruia cand trebuie sa ia decizii ce le vor influenta destinul.

"Sunt insa momente intr-o profesie cand suntem obligati sa luam decizii care vor influenta destinul profesiei. Deciziile colective vor afecta insa si destinul nostru individual. Un asemenea moment traim astazi. Colegiul Medicilor din Romania considera ca trebuie sa actionam pentru a apara independenta si respectul profesiei si profesionistilor. Aceasta este ratiunea pentru care simt nevoia sa va scriu aceste randuri. De ce acum trebuie sa actionam, sa participam? Raspunsul este foarte simplu. Numai cine vrea sa fie surd si orb nu recunoaste ca incet, incet societatea noastra este dominata de emotii negative cum ar fi invidia, ura, arivismul, impocrizia si mai ales frica, (...) ca in acest climat medicii sunt tinta campaniilor de denigrare si ca se practica dezinformarea cetatenilor", se arata in scrisoare trimisa medicilor si obtinuta de MEDIAFAX.

Presedintele CMR le mai transmite colegilor ca numai cine vrea sa fie surd si orb nu observa ca, in Romania, profesionistilor din sanatate li se ofera venituri mici, munca epuizanta, lipsa de respect si, in final, recomandarea de a-si lasa familia si a pleca in pribegie in strainatate.

"In aceasta toamna, incepem o batalie lunga si grea. Stim ca in aceasta batalie impotriva noastra se va utiliza dezinformarea, demagogia si populismul. Se va spune ca intr-o perioada de criza solicitarile noastre sunt exagerate, omitandu-se faptul ca tot in aceeasi perioada de criza guvernantii gasesc fonduri pentru institutiile de forta cu ajutorul carora doresc sa isi impuna punctul de vedere. Stim ca locul profesionistilor din sanatate este langa pacienti, si nu in strada. Dar atunci cand forta argumentelor nu exista pentru urechile decidentilor, este necesar sa le afirmi in strada. (...) Iata de ce trebuie sa fim toti, impreuna, in Piata Publica!", se mai arata in scrisoare.

CMR le mai transmite medicilor ca in 6 septembrie, impreuna cu Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate, va fi stabilit calendarul detaliat al manifestarilor care vor fi organizate.

"Va asteptam la fiecare dintre ele!", se arata in finalul scrisorii obtinute de MEDIAFAX.

Contactat de MEDIAFAX, presedintele CMR a mai spus ca nu este pentru prima data cand recurge la demers de acest fel, pentru ca mesajul lui sa nu fie distorsionat.

"Nu este prima data cand am trimis membrilor Colegiului o astfel de scrisoare. Am vrut ca mesajul meu sa nu fie distorsionat si nici trunchiat", a mai spus profesorul Astarastoae.

Presedintele CMR a precizat ca scrisoarea a fost trimisa celor 40.000 de membri ai Colegiului Medicilor din Romania.

In 6 august, CMR anunta ca angajatii din sistemul sanitar vor participa, intre 18 si 24 septembrie, la pichetari in toate judetele din tara si in Capitala, in fata Ministerului Sanatatii si a Ministerului de Finante, iar in octombrie va fi organizat un miting la Bucuresti.

Principala nemultumire a personalului sanitar este legata de nivelul salariilor.

Sursa: Mediafax

Tags: medici, proteste,


VIDEO PROTVPLUS.RO