Zgonea: La Parlament se va organiza o expozitie de vinuri din R.Moldova, dam semnal de solidaritate

30-09-2013 14:04

Vinuri

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, ca in 30 de zile va fi organizata la Parlament o expozitie de vinuri din Republica Moldova, astfel incat Romania sa dea un semnal ca este solidara cu Republica Moldova.

"Am convenit ca impreuna cu ambasadorul, cu secretarul general, in 30 de zile sa faca o expozitie de vinuri la Parlament, astfel incat toti cei care sunt distribuitorii marilor lanturi de supermarketuri sa poata sa vada si sa sustina, sa dam un semnal ca Romania este solidara cu Republica Moldova", a precizat Zgonea, intrebat despre problema Republicii Moldova legata de exportul de vinuri in Rusia si cum poate Romania sa ajute.

Presedintele Parlamentului moldovean Igor Corman a precizat ca aceasta problema a Republicii Moldova urmeaza sa fie solutionata la Chisinau in cadrul unui dialog cu Federatia Rusa, ca exista suficiente mecanisme pentru gasirea unor solutii si ca Romania poate sa dea semnale de solidaritate.

"Aceasta problema urmeaza sa o solutionam la Chisinau in cadrul unui dialog cu Federatia Rusa, exista anumite probleme, dar avem suficiente mecanisme in cadrul unor consultari sa gasim solutii, sa nu avem astfel de probleme privind accesul vinurilor din Republica Moldova pe piata Federatiei Ruse. Cu ce ar putea sa ne ajute colegii romani? Noi suntem interesati sa sprijinim producatorii nostri, ori Romania este membru al UE si toate posibilitatile trebuie sa le folosim. in acest fel de situatii cand exista probleme, astfel de semnale de solidaritate sunt binevenite", a spus Corman.

Serviciul rus pentru Protectia Consumatorilor a interzis, incepand cu 10 septembrie, importurile de vinuri din Republica Moldova, invocand "calitatea nesatisfacatoare" a productiei de alcool.

Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat recent ca vinurile moldovenesti nu vor fi primite in UE nici dupa semnarea acordului de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana, potrivit RIA Novosti.

In luna iunie a acestui an, Uniunea Europeana si oficialii de la Chisinau au incheiat negocierea acordului de asociere, care prevede si crearea zonei de liber schimb, incurajand astfel integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO