Sase ministri ai PSD, pe lista celor care risca sa fie inlocuiti. Victor Ponta propune pe 15 decembrie noul Guvern

Ultima actualizare: 11-12-2014 07:15

Lunea viitoare vom avea un Guvern remaniat si restructurat, ne anunta Victor Ponta. Sase actuali ministri de la PSD sunt pe lista celor care risca sa fie inlocuiti, iar partenerii social-democratilor la guvernare, isi fac deja planuri.

Calin Popescu Tariceanu doreste cel putin trei portofolii, iar UNPR si PC vor primi, cel mai probabil, cate doua.

In aceasta saptamana, premierul Victor Ponta va decide impreuna cu partenerii de guvernare de la PLR, UNPR si PC cum va arata noul cabinet. Guvernul Ponta 3 ar trebui sa primeasca votul de incredere al alesilor pana lunea viitoare.

Victor Ponta, prim-ministru: "Eu cred ca e o majoritate care sustine guvernul, ca daca aveam impresia, nu aveam majoritate, nu ma duceam."

Intr-o discutie informala, Ponta s-a asigurat ca va avea si sustinerea celor de la UDMR, desi sambata liderii uniunii vor anunta ca ies de la guvernare.

Intrebat daca UDMR va iesi de la guvernare doar la nivel de ministri sau si la nivel de secretar de stat, Ponta a raspuns: „Cu siguranta si la nivel de secretar de stat, pentru ca sunt functii politice”. Intrebat, pe de alta parte, daca prefectii din Harghita si Covasna vor fi inlocuiti dupa iesirea UDMR de la guvernare, premierul a raspuns: „O sa discutam acest lucru”.

Ponta a precizat, totodata, ca a inteles decizia politica a UDMR de a parasi guvernarea si ca viata merge inainte. „Am inteles decizia politica si viata merge intotdeuna mai departe”, a spus Ponta.

Kelemen Hunor, presedinte UDMR: "Opozitia nu vrea sa guverneze, nimeni nu se inghesuie in guvern, dar sunt convins ca trebuie sa mearga mai departe acest guvern."

Cel mai probabil, isi vor pierde posturile sefa de la Finante, Ioana Petrescu, ministrul pentru Diaspora, Bogdan Stanoevici si cel al Cercetarii, Mihnea Costoiu, toti sustinuti de PSD. Si portofoliul Educatiei, cel al Padurilor si cel pentru Dialog Social ar putea avea responsabili noi.

Partenerii de guvernare ai PSD vor obtine fiecare cate doua portofolii. Calin Popescu Tariceanu a facut, insa, o lista de cinci ministere pe care si le-ar dori, precum Economia, Finantele, Mediul sau Educatia si a transmis ca nu va accepta mai putin de trei. Oficial, insa, nu anunta nimic.

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului: "Nu am negociat cu premierul nici numarul de portofolii, nici care vor fi acestea."

PSD isi va informa duminica liderii din tara care sunt ministri vizati si tot atunci membrii partidului trebuie sa dea un vot de sustinere a executivului, inainte ca acesta sa ajunga in parlament.

UDMR va vota noul Guvern Ponta IV

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, dupa o intrevedere cu premierul Victor Ponta, ca Uniunea va vota pentru investirea Guvernului Ponta 4, el precizand ca opozitia actuala „nu se inghesuie” sa preia guvernarea si ca tara trebuie, totusi, guvernata, potrivit Mediafax.

In ceea ce ma priveste, eu sunt convins ca in acest moment trebuie sa mearga mai departe acest guvern - sigur, nu stim cu cine, cu ce ministri, cu ce partide - in continuare, mai putin UDMR. Dar, in principiu, nu avem niciun motiv sa nu dam vot pentru a investi Guvernul Ponta 4 sau cum se va numi” a spus Kelemen.

El a aratat ca UDMR va intra in opozitie. „Eu sunt de acord sa mearga ei mai departe, fara noi. Noi vom intra in opozitie, dar votul pentru investire nu inseamna ca UDMR va vota toate proiectele Guvernului”, a spus Kelemen.

Liderul UDMR a mai aratat ca actuala opozitie nu se inghesuie sa preia guvernarea si ca, mai mult, nu intentioneaza sa guverneze pana in 2016, cand vor fi alegerile parlamentare si locale. Intrebat daca UDMR va vota o eventuala motiune de cenzura depusa in primavara anului viitor impotriva Cabinetului Ponta 4, Kelemen a raspuns:

Nu stiu, sa vedem cine cu ce motiune vine, cu ce gand vine. Opozitia nu vrea sa guverneze, asa am observat eu, nimeni nu se inghesuie la guvernare. Am auzit ca ei nu vor sa guverneze pana in 2016”.

PLR nu poate intra la guvernare fara o solutie juridica

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, ca PLR trebuie sa gaseasca o solutie juridica pentru a intra in componenta viitorului Guvern Ponta 4 intrucat nu exista oficial, ca partid.

PLR nu exista oficial. Vor intra la guvernare intr-un fel, intr-un mod. Gasesc ei o formula juridica, acest lucru il stiu, l-am inteles, dar nu sub forma de PLR. Deci trebuie sa gaseasca o solutie juridica. Vor intra ca independenti, vor intra impreuna cu alte partide. Aici e treaba lor, eu nu am solutia juridica si nici nu caut eu solutia juridica, nu ma priveste”, a spus Kelemen.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO