Varianta premierului despre discuţiile de la Bruxelles: "Manipulări sau zvonuri, menite să inducă o percepţie greşită"


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 27 Septembrie 2018 14:58
Categorie: Stiri Politice

Premierul Dăncilă a prezentat la începutul şedinţei de Guvern un rezumat al discuţiilor pe care le-a avut la Bruxelles, ce nu coincide însă prefect cu ceea ce au spus europarlamentarii.

Având în vedere dezbaterea programată la începutul lunii octombrie în Parlamentul European, am arătat că dincolo de disputele politice, România este unul dintre cele mai pro-europene state şi întotdeauna şi-a respectat angajamentele faţă de UE”, a spus premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern de joi, când a prezentat pe scurt discuţiile pe care le-a avut la Bruxelles, cu grupurile din Parlamentul European.

Am subliniat că toate măsurile luate de Guvern au urmărit relansarea economică a României, realizarea justiţiei sociale, apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Discuţia despre încălcarea statului de drept în România este o temă falsă, eminamente politică, şi am adus argumente în acest sens. Cât proveşte modificările în domeniul justiţiei, am evidenţiat că s-au făcut cu respectarea valorilor europene, în acord cu directivele europene, cu deciziile CCR, jurisprudenţa CEDO şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

În ceea ce priveşte subiectul protestului din 10 august, am arătat că la ora actuală este în curs o anchetă şi că în faţa legii toţi trebuie să fim egali. Dacă au existat depăşiri ale cadrului legal, fie de o parte, fie de cealaltă, cei vinovaţi vor răspunde conform legislaţiei în vigoare. Dar numai o anchetă corectă va stabili acest lucru. Am toată încrederea că raţiunea va învinge toate aceste manipulări sau zvonuri, menite să inducă o percepţie greşită despre modul în care România abordează principiile statului de drept, principiile şi valorile europene", a conchis premierul.

Pe de altă parte, Ska Keller, co-preşedinta grupului verzilor din Parlamentul European, a afirmat că Viorica Dăncilă ar fi susţinut, în întâlnirea pe care au avut-o marţi, că ”se bănuieşte că protestatarii au fost trimişi din afară şi că erau drogaţi”.

De asemenea, șefa executivului ar mai fi declarat că Laura Codruţa Kovesi a fost demisă de la conducerea DNA de către preşedintele Klaus Iohannis.

Am avut o întâlnire prietenoasă cu premierul. A explicat poziţia Guvernului în ce priveşte reforma sistemului judiciar şi protestele din 10 august. Poziţia Guvernului este că totul se desfăşoară bine şi fără probleme.

A spus că se bănuieşte că protestatarii au fost trimişi din afară şi că erau drogaţi. Potrivit premierului, doamna Kovesi a fost demisă de preşedinte. Nu împărtăşim această viziune. Ne-am exprimat îngrijorările în ce priveşte reforma sistemului judiciar, care ar putea încetini lupta anticorupţie, dar şi în legătură cu violenţele poliţiei împotriva protestatarilor paşnici."

De asemenea, Dăncilă nu a spus nimic despre întrebările pe care i le-a pus Manfred Weber, liderul Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European şi cel mai probabil, viitorul şef al Comisiei Europene. “Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România”, a scris, pe contul său de Twitter, Manfred Weber. “L-am întrebat pe premierul Viorica Dăncilă astăzi (marţi - n.r.) despre corupţie şi independenţa sistemului judiciar. Nu vom negocia în privinţa statului de drept”, a subliniat liderul PPE.

″În această vară, în Bucureşti, am văzut cetăţeni bătuţi de poliţie. Sincer, este inacceptabil”, a adăugat Weber. “Lupta împotriva corupţiei nu este un lux, este o necesitate absolută pentru a ne proteja cetăţenii şi afacerile de abuzul statului”, a precizat el.

Weber a cerut “urgent guvernului român să schimbe această direcţie”. “Suntem de partea cetăţenilor europeni şi nu vom negocia niciodată în privinţa statului de drept”, a mai spus el în încheiere.

Viorica Dăncilă a fost la Bruxelles marţi şi miercuri. În cadrul vizitei a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai grupurilor politice din Parlamentul European, precum Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană şi Grupul Partidului Popular European.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO