Va reusi Guvernul sa treaca din nou legile austeritatii prin Parlament?

27-06-2010 00:00

Incepe o saptamana dificila pentru Guvern, care trebuie sa-i arate Fondului Monetar International ca Romania isi va indeplini angajamentele si va reduce cheltuielile din sectorul public.

Dupa ce a aflat ca nu poate sa taie pensiile, Executivul trebuie sa convinga Parlamentul sa aprobe cat mai repede celelalte prevederi, acceptate de Curtea Constitutionala, din legile pentru care si-a asumat raspunderea, adica reducerea salariilor.

Liderii PDL sustin ca cele doua legi declarate partial neconstitutionale ar trebui discutate chiar maine de comisiile juridice reunite ale celor doua camere, urmand ca marti plenul sa le voteze.

Cei din opozitie cred insa ca cele doua legi ar trebui discutate separat in fiecare Camera, fapt ce-ar amana aplicarea lor chiar si cu cateva saptamani, pentru ca de joi Parlamentul intra in vacanta.

Daca legile vor fi aprobate de Parlament si promulgate de presedintele Basescu pana miercuri, conducerea FMI va aproba in aceeasi zi eliberarea urmatoarei transe de imprumut de 850 de milioane de euro. Daca nu, majorarea TVA-ului nu este suficienta pentru a obtine acordul Fondului Monetar.

Premierul a convocat duminica o videoconferinta cu prefectii, carora le-a explicat de ce a majorat TVA-ul de la 19 la 24 %.

La finalul vidoconferintei, premierul s-a aratat convins ca va putea aplica de la 1 iulie masurile convenite cu Fondul Monetar.


VIDEO PROTVPLUS.RO