PSD si ALDE au vrut sa dea o "pomana" de 10 mil. RON pentru Catedrala Mantuirii. Pentru spitale, Tudorache a oferit 250.000

×
Codul embed a fost copiat

10 milioane de lei. Atat au vrut sa ofere social democratii si cei de la ALDE din banii cetatenilor Sectorului 1 pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului.

Propunerea lor nu a trecut insa de votul colegilor din consiliu: iberalii s-au opus, iar cei de la Uniunea Salvati Bucurestiul au insistat sa fie organizata o dezbatere publica. Printre altele, Primaria Sectorului 1 are in administrare 4 spitale importante, care au mari probleme, iar pana acum actualul primar a oferit doar 250 de mii de euro pentru renovarea sectiei de terapie intensiva a clinicii de Arsi.

Primarul Dan Tudorache a cerut ca in sedinta Consiliului Local sa se voteze daca primaria aloca sau nu 10 milioane de lei pentru construirea Catedralei Nationale.

Dan Tudorache, primarul sectorului 1: "In urma solicitarii Patriarhului, o solicitare de 10 milioane de RON, proiectul depus de grupul PSD a fost depus pe ordinea suplimentara a sedintei de ieri a Consiliului. Deci nu construim noi singuri, sectorul 1, catedrala, si noi dam o parte cum da fiecare primarie cate o parte din acea suma."

Inainte sa aprobe cum si unde sa dea banii cetatenilor din sector, consilierii Uniunii Salvati Bucurestiul au vrut sa se consulte cu alegatorii. Si i-au cerut edilului sa aloce fonduri si pentru cele 4 spitale pe care primaria le are in administrare: Spitalul de Arsi, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu", Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice si Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti Floreasca.

Clotilde Armand, consilier USB: "Stim ca este un proiect de tara important, ca de 100 de ani romanii isi doresc aceasta Catedrala. Am spus totusi ca este o suma destul de mare, sunt 10 milioane de lei noi, ca sa fie o dezbatere publica. Am insistat foarte mult sa se aloce bani pentru spitale si suma care a fost propusa, dupa ce am insistat, de domnul primar a fost de 250 mii de euro, adica de 10 ori mai putin."

Edilul a replicat ca sunt fonduri suficiente la bugetul local si pentru Catedrala, dar si pentru spitale sau scoli. Pentru sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Arsi - care a fost inchisa de Ministerul Sanatatii pentru renovari - primarul e dispus sa ofere 250 de mii de euro. Va creste suma daca o cere ministrul Sanatatii, sustine Tudorache.

Dan Tudorache: "Este normal ca fiecare administratie sa dea cate un pic si pentru spitale si pentru cultura, deci... ma refer la chestii nationale. Eu am si spus ministrului, doriti mai mult, o facem, important e sa ceara."

Ramane de vazut ce suma va aloca, in final, primaria sectorului 1 pentru sanatatea oamenilor.

Donatia pentru Catedrala Neamului nu a fost deocamdata aprobata, pentru ca nu a intrunit numarul necesar de voturi. Cei de la PSD si ALDE au votat pentru, liberalii s-au opus iar cei de la Uniunea Salvati Bucurestiul s-au abtinut. Gestul lor s-a contorizat in voturi impotriva.

Patriarhia Romana confirma ca a solicitat, la finalul anului trecut, tuturor primariilor din Capitala sa finanteze proiectul Catedralei Mantuirii Neamului.

Comunicat Patriarhie: "Nu s-a cerut o suma anume, autoritatile locale fiind singurele care pot decide in functie de buget si prioritati. Solicitarea unui ajutor pentru finantare de la stat se face in temeiul legii Catedralei."

Catedrala Mantuirii Neamului este ridicata in proportie de 40 la suta. Pentru finalizarea lucrarilor, mai sunt necesare aproximativ 40 de milioane de euro.  

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
S-a internat pentru extirparea unei tumori, iar acum este in stare critica. Un nou caz socant in sistemul medical romanesc
S-a internat pentru extirparea unei tumori, iar acum este in stare critica. Un nou caz socant in sistemul medical romanesc

Cand credeam ca nimic nu ne mai poate soca in sistemul sanitar, iata ca un nou caz de transfuzie gresita inspaimanta si revolta opinia publica.

34 de artisti, manifest despre Catedrala Mantuirii Neamului.
34 de artisti, manifest despre Catedrala Mantuirii Neamului. "Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici"

Trupa Taxi lanseaza o noua piesa si un videoclip, in colaborare cu alti 33 de artisti.

Santierul pe care e ridicata Catedrala Manturii Neamului, filmat cu o drona. Cum arata lucrarile, vazute de sus. VIDEO
Santierul pe care e ridicata Catedrala Manturii Neamului, filmat cu o drona. Cum arata lucrarile, vazute de sus. VIDEO

Catedrala Mantuirii Neamului se apropie tot mai mult de finalizare, iar muncitorii lucreaza de zor pentru a respecta promisiunea BOR de a o finaliza pana in 2016.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.