Bugetul pe 2019 urmează să fie votat. Guvernul ne asigură că vom avea multe surprize

×
Codul embed a fost copiat

Mult așteptatul buget de stat pe anul în curs este gata și aduce multe surprize. Cel puţin așa ne asigură Guvernul, care urmează să-l voteze săptămâna aceasta, deși proiectul nu a fost lansat încă în dezbatere publică.

Între timp, au apărut datele despre bugetul pe anul trecut, care indică o explozie a cheltuielilor, neegalate însă și de venituri. Cu toate acestea, șeful PSD laudă rezultatele pe anul trecut și anunță că ''viitorul arată bine''. Opoziția acuză că deficitul bugetar pe anul trecut a fost falsificat.

Proiectul bugetului va fi adoptat de Guvern spre finalul acestei săptămâni, după care va intra în dezbaterea parlamentarilor la început de februarie, pentru a fi legiferat. Nu este pentru prima dată când bugetul e în întârziere. În cinci din ultimii zece ani, bugetele au fost legiferate ba în ianuarie, ba în februarie.

Pentru bugetul pe 2019 PSD poartă acum ultimele negocieri cu ALDE şi UDMR, înainte ca proiectul să ajungă la Guvern.

Săptămâna trecută, Liviu Dragnea a postat pe Facebook o poză în care apare alături de şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, de Eugen Teodorovici, dar din care lipseşte chiar şefa Guvernului, Viorica Dăncilă. Apare însă Darius Vâlcov, consilier al premierului şi condamnat în prima instanţă la 8 ani de închisoare pentru corupţie.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Deocamdată, proiectul bugetului pe 2019 nu a fost făcut public, iar Eugen Teodorovici, a anunţat doar că vor fi mai mulţi bani pentru Educaţie şi Sănătate, iar deficitul bugetar va fi menţinut la 2,5% din produsul intern brut.

Datele publicate de Ministerul Finanţelor arată că anul trecut statul a avut cheltuieli cu 27 miliarde de lei mai mari decât a adunat ca venituri, iar deficitul a fost de aproape 2,9% din produsul intern brut.

Cheltuielile cu salariile au urcat cu 25%, cele cu pensiile cu 10%, la fel şi cele pentru bunuri şi servicii. Investiţiile au crescut şi ele, la 34 de miliarde de lei, dar în infrastructură abia dacă s-au văzut. 2018 a adus doar 60 de kilometri noi de autostradă.

Opoziţia critică datele Ministerului Finanţelor şi acuză că PSD a inclus în veniturile pe 2018 şi plăţile primite de la Comisia Europeană pentru că astfel deficitul bugetar să fie menţinut sub 3% din PIB.

''Pot să jongleze cu cifrele, despre fondurile europene trebuie să aflăm cum au fost înregistrate cele 46 de miliarde de lei. Fonduri care au apărut în partea de venituri'', a declarat Florin Cîțu, senatoru PNL.

De cealaltă parte, Eugen Teodorovici spune însă ca afirmaţiile liberalilor sunt ''prostii'', iar şeful PSD, Liviu Dragnea laudă pe Facebook creşterea PIB din 2018.

Economiştii remarcă însă că, dacă iniţial autorităţile mizau pe un produs intern brut de 908 miliarde de lei, acum el este estimat de Finanţe ca fiind mult mai mare: 950 de miliarde de lei.

Datele finale vor fi însă anunţate de Institutul de Statistică.

 Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Avem cel mai mare deficit bugetar din ultimii 7 ani. Statul se împrumută, noi vom plăti
Avem cel mai mare deficit bugetar din ultimii 7 ani. Statul se împrumută, noi vom plăti

Pe final de an, veştile din economie sunt tot mai proaste. Statul a ajuns la cel mai mare deficit bugetar din ultimii şapte ani. În primele zece luni din an a cheltuit cu 21 de miliarde de lei mai mult decât a încasat.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.