O data pe an, bugetarii ar putea primi vouchere in valoare de 125 de lei. Ce si-ar putea cumpara cu acestea

Ultima actualizare: 29-12-2014 07:02

Deputatul PDL Claudia Boghicevici a depus, in decembrie, o initiativa legislativa, la Camera Deputatillor, prin care propune acordarea unui ”voucher cultural”, bugetarilor, in valoare de 125 de lei.

Cu acest voucher, bugetarii si-ar putea cumpara carti, bilete la evenimente culturale, spectacole de teatru, muzee sau opera.

Claudia Boghicevici arata in expunerea de motive la propunerea legislativa ca potrivit unui sondaj Eurobarometru dat publicitatii de Comisia Europeana si realizat in perioada 26 aprilie-14 mai 2013, aproximativ 51% dintre romani au citit o carte in ultimele 12 luni, procent inferior mediei europene, care este de 68%. Ea mentioneaza ca prin aceasta propunere doreste sa ofere cadrul legal pentru sanse egale in ceea ce priveste accesul la cultura a angajatilor din sistemul bugetar si sa stimuleze cresterea gradului de acces si participare la cultura.

Boghicevici propune ca acest voucher cultural sa se acorde o singura data, fondurile urmand a se asigura de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii. Potrivit propunerii legislative de acordare a voucherelor culturale, cuantumul acestui voucher care va fi acordat pentru fiecare angajat din sistemul bugetar este stabilit in valoare de 0,5 ISR, respectiv 125 lei.

Deputatul PDL mai propune ca valoarea acestui voucher sa se actualizeze si sa se indexeze, anual, prin hotarare a Guvernului, in functie de rata inflatiei. Criteriile de intocmire, acordare si repartizare a voucherelor se stabiliste, prin ordin comun, de Ministerul Curturii, Ministerul Finantelor Pubice si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Prin normele de aplicare ale legii urmeaza sa se stabileasca si modalitatea prin care fiecare angajat din sistemul bugetar poate folosi suma prevazuta de voucher, respectiv pentru achizitionarea sau decontarea de sumelor cheltuite pentru carti, bilete la evenimente culturale, bilete la spectacole de teatru, filarmonica, opera, sau muzee.

Propunerea legislativa a fost inregistrata pe 15 decembrie la Camera Deputatilor si a fost transmisa Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO