Turcan: Ministrul Costache deranjează un grup care ține în frâu tot ce mișcă în Sănătate

Ultima actualizare: 30-01-2020 16:11
Raluca Turcan
Agerpres

Vicepremierul Raluca Turcan îi ia apărarea ministrului Sănătății Victor Costache, în scandalul privatizării serviciilor medicale.

Turcan afirmă că legea care va fi modificată în acest an și care va da dreptul spitalelor private să primească bani de la stat ”dă libertate contribuabililor să aleagă unde se tratează”.

”De ce un salariat care plătește ani de zile contribuții la stat nu ar avea dreptul să se trateze la o clinică privată, iar serviciile să-i fie decontate din fondul de sănătate?” - se întreabă vicepremierul într-o postare pe Facebook.

De asemenea, ea spusține că, prin viitoarea lege, ministrulSănătății Victor Costache ”sparge și monopolul statului asupra serviciilor de sănătate la care au dreptul românii în baza contribuției la stat”.

Mesajul integral al vicepremierului Raluca Turcan:

Un guvern liberal ia măsuri liberale. De aceea vrem să promovăm actul normativ care dă libertate contribuabililor să aleagă unde se tratează.

Dreptul pacientului de a alege dacă se tratează la stat sau la privat trebuie să conteze, nu interesele celor care vor să mențină controlul în sistem.

Are sau nu românul dreptul să decidă dacă merge la un spital de stat sau la unul privat în baza contribuției la sistemul de sănătate? De ce un salariat care plătește ani de zile contribuții la stat nu ar avea dreptul să se trateze la o clinică privată, iar serviciile să-i fie decontate din fondul de sănătate? De la această discuție trebuie să plece orice demers privind drepturile pacienților.

Avem cea mai ridicată rată a mortalității din cauze tratabile la nivelul UE. Liberalizarea serviciilor medicale ar însemna accesul rapid la tratament, servicii de calitate și vieți salvate.

Ministrul Victor Costache a spart monopolul deținut de câteva spitale de stat asupra rezidențiatului. Acum, sparge și monopolul statului asupra serviciilor de sănătate la care au dreptul românii în baza contribuției la stat. Normal că a deranjat și deranjează în continuare un grup care ține în frâu tot ce mișcă în Sănătate.

Ministrul Victor Costache este un chirurg de excepție, extrem de apreciat, un profesionist care cunoaște sistemul medical îndeaproape, atât cel din România, cât și cel din țări cu servicii medicale mai performante. Dacă vrem să facem reformă profundă în sistemul medical din România, avem nevoie de oameni cu viziune și cu experiență în domeniu.”

Acuzațiile lansate de PSD la adresa PNL

 

PSD a acuzat PNL că ”vrea să pună mâna pe 6,4 miliarde de lei”, prin privatizarea programelor naționale de sănătate.

Social-democrații susțin că este vorba despre o ”afacere de partid”, pusă la cale de către Victor Costache, care, deși conduce Ministerul Sănătății, în același timp lucrează și ca medic la o clincă privată, unde efectuează operații.

PSD afirmă că este un caz de ”conflict de interese”, deoarece clinica la care lucrează ministrul este ”direct interesată de acești bani” pe care ar urma să-i primească după ce se vor aplica noile măsuri din sănătate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO