Traian Basescu: "Indiferent ce definitii ar utiliza "Dottore", Romania este in recesiune. Cauza este proasta guvernare"

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca Romania a intrat in recesiune, dupa standardele UE, el avertizand asupra faptului ca aceasta realitate economica nu mai poate fi acoperita de "propaganda pontista".

"In conformitate cu standardele UE, Romania a intrat in recesiune. Si pentru ca nu vreau sa avem diferende pe definitii, indiferent ce definitii ar utiliza dottore, va invit sa vedeti definitia pe care Eurostat o da recesiunii: (...) doua trimestre succesive cu scadere a cresterii economice fata de trimestrul anterior. Romania se afla in aceasta situatie, chiar daca fata de anul 2013 are o usoara crestere economica. Dar, deja, economia a intrat in declin si este un declin de doua trimestre consecutive. Trimestrul unu, care are o crestere negativa de 0,2% din PIB, si trimestrul doi 2014, care are o crestere negativa de 1% fata de trimestrul unu 2014. Asta, in termeni tehnici, inseamna ca economia Romaniei a intrat in recesiune", a precizat Basescu.

"Eu am mai vazut acest film, tot cu un guvern care mintea ca-i duduia economia. Si lui Ponta ii duduie economia. In cap. Ca in realitate a inceput sa se deprecieze", a spus Basescu.

El a adaugat ca exista mai multe cauze ale intrarii in recesiune si a mentionat ca, generic vorbind, cauza principala este "proasta guvernare".

Sinteza declaratiilor:

Citește și
Traian Basescu si Victor Ponta
Ponta il ataca pe Basescu dupa ce a anuntat ruperea coabitarii: "Un impostor, un individ care minte si fura"
Derută printre militarii ruși după întâlnirea cu soldații din Coreea de Nord: „Ce să facem cu chinezii ăștia!?”

- Prima afirmatie pe care o fac este ca, in conformitate cu standardele UE, Romania a intrat in recesiune. Pentru ca nu vreau sa am diferente pe definitii, indiferent ce definitii ar utiliza "Dottore", va invit sa vedeti definitia pe care statul o da recesiunii. Economia a intrat in declin, este vorba de un declin in doua trimestre consecutive. Trimestrul 1 - 0.2% din PIB si trimestrul 2 - care are o crestere negativa de 1%. Asta, in termeni tehnici, inseamna ca economia Romaniei a intrat in recesiune.

- Cauzele sunt multe. In primul rand, generic vorbind, este vorba de proasta guvernare si impresia ca suntem guvernati pentru ca premierul merge la televizor, unde vorbeste despre economie fara sa inteleaga ce se intampla in urma deciziilor pe care le ia.

- Cauza fundamentala este reducerea investitiilor, fenomen asupra caruia am atentionat continuu de la inceputul anului. S-a facut o reducere a investitiilor cu 22.5% fara de primul semestru al anului trecut.

- A doua cauza este reducerea investitiilor straine directe, care pe primele 6 luni inregistreaza o scadere de 10 procente fata de anul trecut. Si un semn major de alarma pe care l-am vazut in februarie 2009, cand au aparut datele statistice cu privire la ce s-a intamplat in luna octombrie 2008, cand duduia economia incompetentilor Tariceanu si Vosganian.

- In luna iunie, scaderea investitiilor straine directe este de 70%. O alta cauza este multitudinea de taxe introduse pe economie si pe populatie.

- Si o alta cauza este lipsa de proiecte pentru absorbtia fondurilor europene.

- Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de "propaganda pontista". Proasta guvernare este o realitate. Prin minciuna si incompetenta reuseste sa creeze dezechilibre.

- Este un semnal de alarma pe care-l trag, pentru ca am mai trait o data acest proces mincinos, pe vremea lui Tariceanu, si ne pregatim sa intrat iar intr-un asemenea proces. Inca nu este prea tarziu, inca se pot lua masurile adecvate evitarii unei intrari in crize. Dar criza este aproape, suntem in recesiune.

- Pe acest fond, astazi s-a lansat corul mincinosilor, corul incompetentilor, cand primul ministru si noii lor aliati in dezechilibrarea economica a tarii, Alianta Crestin Liberata, formata din PNL si PDL, cere convocarea Paramentului pentru reducerea CAS-ului.

- Eu nu mai candidez si imi doresc reducerea CAS-ului, dar rectificarea ne arata ca nu este posibila.

- Ponta cu liberalii si PDL sunt USL. Ei vor sa obtina avantaje in campania electorala pe tema CAS-ului, in conditiile in care Romania nu poate face acest lucru. Vor sa ii amageasca pe cei din economie

- N-am intors legea CAS-ului pe motive constitutionale. Am facut-o pe realitatea resurselor financiare pe care le are bugetul. Ii avertizez sa nu se joace cu tara de dragul minciunilor electorale.

- PSD, PNL si PDL ii mint pe romani pentru a le lua voturile. Vor baga tara in criza. Introducerea reducerii CAS-ului va crea un gol mult prea mare, in raport si cu celelalte obligatii pe care ni le-am asumat. Daca se introduce reducerea CAS-ului, Romania pierde acordul cu FMI si UE.

- Prima solutie de revenire ar fi anularea taxelor suplimentare introduse pe economie. Anularea taxei pe stalp, revenirea la vechiul pret al combustibului ar ajuta economia sa nu mai gafaie.

- Ce a facut astazi INS-ul a fost ca scoaterea sigurantei la CNA, pentru ca Victor Viorel Ponta sa poata minti

Articol recomandat de sport.ro
Uluitor! Antrenorul dat afară se alege cu o sumă fabuloasă: 78 de milioane de euro
Uluitor! Antrenorul dat afară se alege cu o sumă fabuloasă: 78 de milioane de euro
Citește și...
Klaus Iohannis le raspunde celor care il acuza de
Klaus Iohannis le raspunde celor care il acuza de "băsism". Cand s-a vazut ultima data cu Traian Basescu

Candidatul ACL la prezidentiale, Klaus Iohannis, a raspuns acuzatiilor lansate in media despre faptul ca ar fi avut o intalnire "de taina" cu presedintele Traian Basescu.

Ponta il ataca pe Basescu dupa ce a anuntat ruperea coabitarii:
Ponta il ataca pe Basescu dupa ce a anuntat ruperea coabitarii: "Un impostor, un individ care minte si fura"

Lipsa de valabilitate a pactului de coabitare va avea ca efect faptul ca orice relatie institutionala a Guvernului si, probabil, a Parlamentului cu Traian Basescu "ca persoana" inceteaza.

Reactia lui Basescu la decizia lui Ponta de a rupe pactul de coabitare. Presedintele ii recomanda sa se mai gandeasca
Reactia lui Basescu la decizia lui Ponta de a rupe pactul de coabitare. Presedintele ii recomanda sa se mai gandeasca

Traian Basescu ii "recomanda" premierului Ponta "sa se mai gandeasca daca, intr-adevar, doreste denuntarea Acordului de colaborare institutionala intre presedintele Romaniei si prim-ministrul Romaniei", a spus a purtatorul de cuvant al sefului statului.

Recomandări
România îmbătrânește. Numărul celor ieșiți la pensie este mai mare cu aproape un milion față de cei până în 14 ani
România îmbătrânește. Numărul celor ieșiți la pensie este mai mare cu aproape un milion față de cei până în 14 ani

Cu o vârstă medie a populației de 42 de ani, România îmbătrânește. Numărul celor ieșiți la pensie este mai mare cu aproape un milion față de cei până în 14 ani.

Ce a făcut fiica lui Ioan Crișan la o lună după asasinat. Avocatul unui suspect spune că acuzațiile sunt povești necredibile
Ce a făcut fiica lui Ioan Crișan la o lună după asasinat. Avocatul unui suspect spune că acuzațiile sunt povești necredibile

Cazul omului de afaceri ucis acum trei ani la Arad cu o bombă artizanală declanșată de la distanță s-a complicat. Considerați suspecții unui asasinat la comandă, fiica lui Ioan Crișan și presupușii executanți au fost eliberați.

Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o
Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează

"Sprijinul" Coreii de Nord pentru Rusia, "fie prin livrarea" de echipamente militare, fie prin "utilizarea posibilă de personal", reprezintă o "escaladare clară" a războiului din Ucraina, a avertizat vineri Ministerul german de Externe, relatează AFP.