Traian Basescu: Rep. Moldova, esec de proportii, nu va fi membra UE. Ce spune despre justitie, inchisorile CIA si Cocos

traian basescu

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, vineri seara, ca in timpul mandatului sau i-a atentionat pe procurorul sef al DNA, pe procurorul general si pe directorul SIE "sa nu mai dea drumul la stenograme".

Traian Basescu a afirmat, la un post TV, ca in ceea ce priveste justitia "s-a intamplat o explozie a ideii «arestam omul», reluand ideea ca politicienii cercetati de DNA nu ar trebui sa fie ”umiliti”, fiind scosi cu catuse si chemate televiziunile.

Dar eu va spun, si am atentionat si scris, am dat mesaje, cand ai ajuns sa ai institutii atat de puternice in raport cu omul, fie ca vorbim de suspect, fie ca vorbim de inculpat, drepturile omului raman singura lui pavaza, nu-l umili chemand toate televiziunile: «Veniti ca scoatem pe politicianul X», ba mai mult, scoaterea lor din DNA cu catuse la ore de varf, de audienta, cu toate televiziunile pe ei. Nu-i ingradi libertatea, lasa-l sa se poata apara”, a spus Basescu.

Ulterior, el a fost intrerupt de unul dintre ziaristii prezenti in studio, care l-a intrebat daca stenogramele nu erau o forma de umilire, fostul presedinte spunand ca de multe ori a atentionat sa nu se mai dea drumul la stenograme.

Absolut de acord. Vreau sa va spun ca de multe ori i-am atentionat sa nu mai dea drumul la stenograme. I-am atentionat, discutand si cu procurorul sef DNA, si cu procurorul general, si cu directorul SIE. Si pot sa va spun ca i-am mai atentionat la un lucru: era acea moda, abia acum au inteles cat de toxica a fost pentru ei cand aparea ca DNA acuza pe cutare pentru urmatoarele, iar investigatia a fost facuta cu sprijinul SRI. Am spus tot timpul si la SRI, si la DNA, «scoateti povestea cu SRI, ca o sa ajungeti sa creati impresia ca acest tandem este tandemul care baga oamenii in puscarie si niciunul din voi nu-i bagati, numai judecatorul»”, a mai spus Basescu, precizand ca acest lucru poate fi confirmat de sefii acestor institutii.

Citește și
Klaus Iohannis
Politicienii s-au intrecut in urari de Paste pe Facebook. Ce mesaje au transmis Iohannis, Ponta si Basescu
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Basescu: Republica Moldova nu va fi membra a UE

Traian Basescu a declarat ca Republica Moldova nu va fi membra a UE, precizand ca aceasta tara, in care Romania a investit mult efort politic, se poate transforma "intr-un esec de proportii".

Intrebat daca Romania a pierdut Republica Moldova, Traian Basescu a spus ca, dupa parerea sa, "neimplicarea la momentul formarii Guvernului (de la Chisinau) inseamna o Moldova pierduta". Totodata, el a precizat ca Republica Moldova "se poate transforma intr-un esec de proportii".

"Noi am investit mult efort politic in Republica Moldova", a spus Basescu.

"R. Moldova nu va fi membra in UE. Dupa lectia Ucrainei nu se mai face extindere in Est. Balcanii au ramas singura zona in care UE se mai poate extinde", a explicat fostul sef al statului, adaugand ca "Moldova mai poate ajunge in UE doar prin unire cu Romania".

Intrebat daca crede in unire, Traian Basescu a spus ca "depinde de oamenii politici din fruntea tarii daca vor aduce argumentele necesare sau nu".

El a mai spus ca Rusia "nu va mai da drumul nici Ucrainei, nici R. Moldova spre UE" si si-a exprimat convingerea ca, dupa Ucraina, Bruxelles a inteles ca "s-a atins linia rosie pe care Moscova n-o mai accepta trecuta".

Basescu: Nu exista o proba ca pe teritoriul Romaniei au existat inchisori CIA

Traian Basescu a negat, vineri seara, afirmatiile unui jurnalist care a sustinut ca pe teritoriul Romaniei au existat inchisori CIA unde au fost torturati oameni, subliniind ca nu exista "o proba" ca au functionat pe teritoriul tarii noastre astfel de centre de detentie.

Intrebat vineri seara la Realitatea Tv daca au fost inchisori CIA in Romania unde s-au torturat oameni, fostul sef al statului a spus ca nu stie. Intrebat daca a citit raportul Congresului SUA privind inchisorile CIA din intreaga lume, Basescu a confimat dar a precizat ca "nu exista o proba ca pe teritoriul Romaniei au existat astfel de inchisori".

Senatul american a prezentat, pe 9 decembrie 2014, versiunea publica a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Conform documentului, Agentia Centrala de Informatii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspectilor de terorism, inducand in eroare constant Presedintia si Congresul privind informatiile obtinute.

Basescu, despre Yassin: Mi-am facut treaba cu el

Traian Basescu a declarat, intrebat daca doctorul Yassin era cinstit atunci cand a fost implicat in salvarea jurnalistilor rapiti in Irak in 2005, ca si-a facut treaba cu el, intrucat avea nevoie de un arab care sa afle unde sunt ziaristii.

Fostul presedinte a fost intrebat daca doctorul Mohamad Yassin era cinstit in perioada implicarii in salvarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak: ”Spuneti-mi, va rog, atunci cand ati vorbit despre cinstitul doctor Yassin (..) Era cinstit doctorul Yassin, ca acum este arestat?”

Traian Basescu a raspuns ca si-a facut treaba cu el. "Pai atunci imi faceam treaba cu el. Aveam nevoie de un arab care sa mearga sa vorbeasca cu imamii sa putem afla unde sunt ziaristii", a afirmat Basescu.

Mohamad Yassin, arestat pentru ca ar fi cerut bani pentru eliberarea lui Omar Hayssam, pretindea ca are o relatie stransa cu fostul presedinte Traian Basescu, potrivit motivarii deciziei de arestare luate in cazul sau.

Basescu: Nu stiam ca Dorin Cocos era o veriga

Fostul presedinte Traian Basescu a sustinut ca nu stia ca Dorin Cocos era o veriga intre sefii ANRP si cei care investigau peste trei miliarde de euro din retrocedari, precizand ca ar fi informat institutiile statului daca ar fi fost la curent.

Intrebat la Realitatea TV daca stia ca Dorin Cocos este una dintre verigile importante intre sefii ANRP si cei care investigau peste trei miliarde de euro din retrocedari, fostul presedinte Traian Basescu a afirmat: "Nu, daca as fi stiut, as fi luat masuri sa informez institutiile statului, asa cum am facut-o imediat ce m-a informat doamna Udrea ca sunt nereguli acolo".

Omul de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni "pe langa factori de decizie din cadrul ANRP" in vederea solutionarii dosarului in care Gheorghe Stelian cerea despagubiri pentru terenul supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Acet lucru este sustinut intr-o declaratie data anchetatorilor ce instrumenteaza cauza despagubirilor, conform unor documente DNA care au stat la baza deciziei de arestare a sefei DIICOT Alina Bica.

Basescu ar fi cerut renuntarea la ofiterii acoperiti din justitie

Traian Basescu sustine ca, dupa ce a devenit sef al statului, a cerut serviciilor sa renunte imediat la ofiterii acoperiti din justitie, spunand ca nu s-a respectat Constitutia din 1991, care interzicea magistratilor sa fie ofiteri acoperiti.

Invitat la o emisiune TV, Traian Basescu a fost intrebat daca sustine in continuare afirmatia ca printre magistrati sunt ofiteri acoperiti:

Sustin categoric ca nu s-a respectat Constitutia Romaniei din '91, care interzicea magistratilor, deci procurori, judecatori, sa fie ofiteri acoperiti, ei au fost recrutati. Dupa ce am venit in functia de presedinte, am cerut serviciilor sa renunte imediat la ofiterii acoperiti din justitie. Da, este un adevar”, a spus Basescu. La insistentele moderatorului, care a reluat intrebarea privind existenta ofiterilor acoperiti, Basescu a raspuns: ”Eu nu spun ca exista, eu spun ca au fost recrutati si am cerut sa nu mai existe niciunul. Ce s-a intamplat, nu știu”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Razboi al declaratiilor pe Facebook. Basescu, despre Tariceanu: Liberalul rosu/ Tariceanu: Basescu, mai rau decat Ceausescu
Razboi al declaratiilor pe Facebook. Basescu, despre Tariceanu: Liberalul rosu/ Tariceanu: Basescu, mai rau decat Ceausescu

Fostul presedinte Traian Basescu l-a numit, vineri, pe Calin Popescu Tariceanu, pe Facebook, ”liberalul rosu”. Tariceanu i-a raspuns tot pe Facebook.

Politicienii s-au intrecut in urari de Paste pe Facebook. Ce mesaje au transmis Iohannis, Ponta si Basescu
Politicienii s-au intrecut in urari de Paste pe Facebook. Ce mesaje au transmis Iohannis, Ponta si Basescu

Presedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, fostul presedinte Traian Basescu, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, au transmis urari, cu ocazia sarbatorii Pastelui, pe conturile personale de Facebook.

Traian Basescu:
Traian Basescu: "Tentatia liderilor justitiei - sa nu se miste-n front. Au devenit un soi de dumnezei ai natiunii"

Fostul presedinte Traian Basescu spune ca este de acord cu procurorul sef al DNA ca, din punct de vedere penal, protectia Parlamentului nu trebuie sa existe.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.