Traian Basescu: E greu ca un presedinte sa desemneze premierul care a participat la suspendarea sa

Victor Ponta si Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca este greu pentru un sef al statului sa mai numeasca o data premier un prim-ministru care a luat parte la suspendarea sa din functie si a sustinut demiterea sa. 

"Nu stiu daca va dati seama ce simte un presedinte cand i se cere sa mai numeasca o data un prim-ministru care a participat cu toata forta la suspendarea lui din functie", a spus Traian Basescu, potrivit Mediafax, care citeaza B1 TV, mentionand ca simte "dispret".

"Adica un om care crede ca un presedinte este o masinarie, care nu are suflet, nu are sentimente, nu are nimic, i se cer aspiratii inalte de barbat de stat ca sa numeasca in functia de prim-ministru pe unul care l-a suspendat o data ...e greu", a mai explicat Basescu.

In momentul in care i s-a spus ca in politica trebuie sa mai inghiti si cate o broasca raioasa, el a replicat: "Da, dar nu trebuie sa inghiti porci, o broscuta mai merge, dar un porc e greu de inghitit".

Basescu a fost intrebat in functie de ce criterii va face desemnarea premierului dupa alegerile parlamentare.

Citește și
Traian Basescu, Victor Ponta
Basescu: Cand vine la mine, Ponta e ca un pisicut.Antonescu a pierdut orice sansa de a fi presedinte
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

"Oi reusi sa gasesc o solutie care in primul rand, prevalent pleaca de la mentinerea directiei tarii. Orientarea Vest, consolidarea parteneriatului cu Statele Unite, sunt solutii la care am muncit mult, le-am realizat si nu as vrea sa vina niste politicieni lipsiti de maturitate care sa distruga constructia asta. Pentru mine ar fi ... as considera irosit tot mandatul sau cele doua mandate, opt ani de munca", a sustinut presedintele.

El a afirmat ca Guvernul Boc a fost cel care a luat deciziile necesare pentru stabilitatea macroeconomica. "Stiam ce pierdem, pierdeam voturi, dar salvam tara de la umilinte, de la a sta din trei in trei luni sa ne mai dea cineva un imprumut sa ne platim salariile", a aratat Basescu.

"Alegerile generale nu sunt despre alegerea prim-ministrului (...) Nu poate nimeni sa ia dreptul si responsabilitatea presedintelui in numirea primului ministru, pentru ca nu e numai un drept. Avand in vedere ce urmeaza in 2013, este o chestiune de mare responsabilitate, ce prim-ministru va fi desemnat. Unul responsabil, orientat spre Vest, dar capabil sa faca fata crizei economice, care nu mai este o poveste, este o realitate.

Romania a avut din patru trimestre trei cu crestere negativa si doar unul, trimestrul trei, cu crestere pozitiva de 0,5%. Cine nu vrea sa vada aceste cifre si crede ca se poate pune pur si simplu un politruc care hamaie de dimineata pana seara la televizor si acopera lipsa de actiune guvernamentala cu ore in sir petrecute la televizor se inseala. Nu voi face acest lucru", a mai declarat seful statului.

El a precizat ca nu ar lua in calcul ideea unui premier tehnocrat, intrucat a avut experienta tehnocratului Mihai Razvan Ungureanu.

"Un tehnocrat pierde repede sustinerea Parlamentului, nu am dubii aici. Mie imi este clar ca trebuie sa fie un om politic puternic, un om politic pe picioarele lui, pe care sa-l urmeze grupul parlamentar", a mai explicat presedintele.

 Ulterior, Basescu a tinut sa sublinieze faptul ca nu a afirmat pe cine va desemna premier sau nu. "Ca sa ne intelegem: Eu nu spun ca voi numi sau nu pe altcineva. Acum am discutat despre primul-ministru al Romaniei asa cum il vede presedintele Romaniei. Sa ajungem pe 10 (decembrie, n.r.). Ar fi anticonstitutional sa ma pronunt, dar va rog sa ma credeti ca am indurat prea multa mizerie ca presedinte. Am indurat prea multa mizerie de la acesti oameni si cred ca nu e corect sa o tin in mine", a adaugat el.

In plus, Basescu a mentionat ca afirmatiile sale legate de desemnarea viitorului prim-ministru nu au legatura cu ARD. "Acum se poate face confuzia ca eu vorbesc pentru a ajuta ARD. Vorbele astea nu ajuta ARD, dar imi dau mie posibilitatea sa le explic romanilor ce se intampla in mod real in relatia presedinte-premier si cum il vede presedintele pe primul-ministru. Cum il vede primul-ministru pe presedinte aflam de dimineata pana seara", a mai spus seful statului.

El a fost intrebat care au fost ratiunile pe care le-a avut in vedere atunci cand l-a desemnat pe Victor Ponta premier in primavara acestui an.

"Chiar am crezut ca poate fi o solutie. Atunci am tinut cont strict de partide: rezultatul a fost ca am desemnat un prim-ministru nepotrivit pentru aceasta perioada, care a pus mai presus de orice interesul lui si al partidului lui de a aduna voturi", a mai declarat Basescu.

"La suspendare, cand am inteles ca era nevoie de suspendarea presedintelui ca sa isi acopere el povestea plagiatului care facea epoca in presa internationala, mi-am dat seama ca acest om este prea mic pentru functia pe care o are. Prea mic ca dimenisiune politica si sufleteasca, nu i-a fost mila de tara, nu i-a fost mila sa impinga tara intr-o criza politica teribila, doar pentru a-si acoperi povestea cu plagiatul. si acum el este un prim-ministru santajat. Daca nu-l asculta pe Voiculescu, ii declanseaza Voiculescu o campanie cu plagiatul de-l face pulbere. Deci el trebuie sa stea in bancuta lui sa execute, aici e marea problema, iar eu nu vreau o tara condusa de Voiculescu", a mai sustinut Basescu.

Ponta: Basescu zicea in ianuarie ca nu ma va numi premier; a facut-o in aprilie, o va mai face o data

 In replica, premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca presedintele Traian Basescu spunea la inceputul anului, in ianuarie, ca nu il va desemna niciodata premier si, cu toate acestea, l-a numit prim-ministru pe 27 aprilie.

"Dumneavoastra il mai luati in serios pe domnul Basescu?" - a spus Ponta jurnalistilor, care l-au intrebat cum comenteaza afirmatiile presedintelui Romaniei.

"Nu era domnul Basescu cel care zicea, prin ianuarie-februarie ca nu ma numeste niciodata? M-a numit pe 27 aprilie, ce sa faca. Eu nu cred ca m-a numit din placere sau din iubire. Asta e, asa o sa faca si dupa alegeri", a spus Ponta.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Ponta ii raspunde lui Basescu: Pisica blanda zgarie rau. M-a numit o data premier, o va face din nou
Ponta ii raspunde lui Basescu: Pisica blanda zgarie rau. M-a numit o data premier, o va face din nou

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca presedintele Traian Basescu face vreo 80 de generali, prin avansare in grad, si acorda vreo 500 de decoratii, el aratand ca a semnat pentru acestea si ca a facut tot ce tine de coabitarea intre Palate.

Basescu: Cand vine la mine, Ponta e ca un pisicut.Antonescu a pierdut orice sansa de a fi presedinte
Basescu: Cand vine la mine, Ponta e ca un pisicut.Antonescu a pierdut orice sansa de a fi presedinte

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca premierul Victor Ponta e ca "un pisicut" atunci cand vine la Palatul Cotroceni, afirmand totodata ca aceasta este "mitoman", "cum e Crin Antonescu bolnav de somn".

Victor Ponta cere ministrilor sa nu raspunda jignirilor lui Traian Basescu: Atata stie, atata face
Victor Ponta cere ministrilor sa nu raspunda jignirilor lui Traian Basescu: Atata stie, atata face

Premierul Victor Ponta a cerut ministrilor sa nu raspunda jignirilor presedintelui Traian Basescu si sa il lase pe acesta sa isi continue campania electorala.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.