Teodorovici: După alegerile din 2020 se vor tăia salariile și vor avea loc concedieri

Teodorovici
News.ro

Fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici susţine că Guvernul PNL minte cu privire la creşterile de salarii şi pensii, adăugând că imediat după alegerile parlamentare de anul viitor se va trece la măsuri de austeritate.

 

„Actualul Guvern PNL minte cu privire la salarii şi la pensii. Nu sunt prinse aceste creşteri pe 2010, 2021 şi 2022, iar aici fac trimitere la legea fiscal-bugetară pe care am văzut-o în spaţiul public. Imediat după alegerile din 2020, se va trece la măsuri de austeritate, adică la tăieri de venituri, concedieri şi alte astfel de măsuri care au reprezentat un obiectiv pentru guvernarea PNL şi în anii anteriori“, a declarat Eugen Teodorovici, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD.

Fostul ministru de Finanţe consideră că Guvernul Orban nu va majora salariile şi punctul de pensie, acest lucru rezultând din strategia fiscal-bugetară, potrivit News.ro.

„Referitor la salarii este o minciună pe care Guvernul Orban o propagă în spaţiul public. Ştim declaraţiile premierul Orban de acum câteva zile că se analizează dacă vor mai aplica creşterile de salarii pentru profesori. Guvernul PNL minte bugetarii când spune că vor creşte salariile. De fapt, se taie aceste salarii. Dovada este evidenţiată în strategia fiscal-bugetară şi în proiecţia de buget, unde guvernarea PNL propune un câştig salarial net lunar de 3.324 de lei în anul 2020, mai puţin decât este este estimat că va fi câştigul salarial net în decembrie 2019, adică 3.346 de lei“, a spus Teodorovici.

Citește și
Cine este Marcel Ciolacu, noul președinte interimar al PSD
Ciolacu: PSD va depune luni două sesizări pe formă privind legile asumate de Guvernul Orban

Totodată, fostul ministru de Finanţe a precizat că reprezentanţii PNL au anunţat deja îngheţarea indemnizaţiei de hrană, îngheţarea indemnizaţiei de merit şi interzicerea cumulului pensiei cu salariul în instituţiile publice, dar şi alte măsuri, între care şi plafonarea voucherelor de vacanţă.

„Ministrul demis de Finanţe ne propune un buget bazat pe ipoteze macro-economice false, cu venituri umflate din pix. Înţelegem orgoliul liderilor PNL de a ajunge cu orice preţ exact la deficitul bugetar estimat în mod nerealist care afectează din păcate fiecare român. Asta înseamnă dobânzi mai mari, datorie mai mare, curs depreciat şi presiune mai mare asupra generaţiilor următoare. Guvernul PNL a agitat în mod intenţionat pieţele financiare, exagerând cu un deficit de 4,43 la sută din PIB, ceea ce înseamnă o iresponsabilitate gravă la nivelul guvernului. Acest lucru a fost făcut pentru a demonstra că au o grea moştenire“, afirmă Eugen Teodorovici.

El a adăugat că PNL şi-a dorit în mod “inconştient“ perpectiva reducerii ratingului României, crescând costurile de finanţare şi cursul de schimb, cu impact asupra bugetului şi a populaţiei României.

„Este acelaşi mecanism pe care Guvernul Boc l-a implementat în anii trecuţi, generând poate în mod artificial o criză şi desigur toate efectele ulterioare. Este cel mai important semnal pentru recesiune economică“, a mai spus Teodorovici.

El a mai afirmat că angajarea răspunderii guvernului pe legea bugetului de stat este neconstituţională.

Fostul ministru de Finanţe a amintit decizia 1.431 a CCR din 2010 asupra cererii privind existenţa conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern.

„În 2010, fostul PD şi-a angajat răspunderea pe Legea Educaţiei. În urma contestării de către PSD a acelei răspunderi, CCR a decis că asumarea răspunderii este neconstituţională, considerând că ocolirea procedurii de dezbatere a proiectului în Parlament nu îşi găseşte o motivare“, a declarat Eugen Teodorovici.

Citește și...
Sistemul de pensii se modifică din nou. Guvernul va abroga prevederile ordonanței 114 la pilonul II de pensii
Sistemul de pensii se modifică din nou. Guvernul va abroga prevederile ordonanței 114 la pilonul II de pensii

Sistemul de pensii se modifică din nou. Că să-i stimuleze pe angajați să aleagă mai degrabă pensiile private, Guvernul a anunțat că va abroga modificările făcute de PSD prin controversată ordonanță 114 la pilonul II de pensii.

Ciolacu: PSD va depune luni două sesizări pe formă privind legile asumate de Guvernul Orban
Ciolacu: PSD va depune luni două sesizări pe formă privind legile asumate de Guvernul Orban

SD va depune, luni, la Curtea Constituţională, două sesizări cu privire la proiectele de lege pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în această săptămână, a anunţat sâmbătă preşedintele interimar al formaţiunii social-democrate, Marcel Ciolacu.

Tudose, invitat oficial de Organizaţia judeţeană PSD Brăila să reintre în partid
Tudose, invitat oficial de Organizaţia judeţeană PSD Brăila să reintre în partid

Organizaţia judeţeană PSD Brăila a decis, în şedinţa de sâmbătă, să adreseze o invitaţie oficială foştilor săi membri, care au plecat la Pro România, să reintre în partid.

Recomandări
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%

Autoritățile anunță că le vor da mai mulți bani celor care vor să își cumpere o mașină nouă prin programul guvernamental „Rabla”.

Gara de Nord va fi modernizată:
Gara de Nord va fi modernizată: "Vin după 22 de ani în România, sunt șocat și nici nu mai vreau să pun piciorul"

Gara de Nord, cea mai mare poartă de intare în București, va fi modernizată. Deocamdată a fost lansată licitația pentru acest proiect.

”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni
”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni

Rușii par tot mai aproape de cucerirea Bahmutului, în estul Ucrainei, după ce ar fi cucerit un sat din apropiere. Potrivit ministrului de externe de la Kiev, Ucraina va primi de la aliați, "în primul val", între 120 și 140 de tancuri.