Tăriceanu: Să adoptăm propuneri, în aşa fel încât violenţele din Parlament să nu se mai întâmple

Ultimul update: Joi 21 Iunie 2018 20:11
Data publicarii: Joi 21 Iunie 2018 14:22
Categorie: Politic

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat că secretariatele generale ale Senatului şi Camerei Deputaţilor vor veni cu o serie de propuneri, în aşa fel încât agresiunile şi violenţele care au avut loc în Parlament să nu se mai întâmple.

"Am propus ca Secretariatele generale ale celor două Camere, Senat şi Camera Deputaţilor, împreună cu comisiile aferente, comisiile juridice, de disciplină, imunităţi ş.a.m.d., să vină cu o serie de propuneri pe care să le analizăm şi ulterior să le adoptăm, în aşa fel încât agresiunile, violenţele care au avut ieri loc după prezentarea de către prim-ministrul Dăncilă a stadiului pregătirilor pentru preşedinţia UE din 2019, care îi revine României, să nu se mai întâmple", a precizat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

El a adăugat că ceea ce s-a întâmplat miercuri, în Parlament, demonstrează că "se încearcă de către USR şi poate şi PNL, într-o măsură variabilă sau mai mică, să se transforme Parlamentul într-un soi de Piaţa Matache", fapt pentru care s-au propus reguli similare cu cele din Parlamentul European.

"Am auzit că unul dintre membrii Parlamentului a venit şi v-a anunţat că se încearcă transformarea Parlamentului în unitate militară. Vreau să vă spun că elementul de referinţă pe care unul dintre colegii noştri, domnul deputat Ciolacu, l-a propus pentru a se avea în vedere elaborarea propunerilor de modificare a regulamentului şi regulilor pe care le aplicăm în Parlament este ceea ce se întâmplă la Parlamentul European, nici mai mult - nici mai puţin.

Dacă la Parlamentul European nu sunt reguli civilizate, nu există posibilitate de manifestare democratică pentru parlamentari, atunci nu ştiu ce să mai zic. Nu intenţionăm decât să revenim la normalitate şi să nu lăsăm în Parlament să degenereze în violenţe fizice, în agresiuni, aşa cum mi s-a întâmplat mie ieri din partea celor de la USR, a manifestanţilor care au fost aduşi şi chiar şi a celor care, probabil, unii dintre ei sunt astăzi cu camerele de luat vederi aici", a afirmat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a mai precizat că ceea ce s-a întâmplat miercuri a fost un fel de "maul, ca la rugbi".

"Sunt de 26 de ani în Parlament şi ceea ce mi s-a întâmplat ieri nu mi s-a întâmplat niciodată de când sunt parlamentar. În orice caz, până la urmă, regulile pe baza propunerilor pe care le vom primi, aşa cum v-am spus, şi în baza bunelor practici de la Parlamentul European sau de la parlamente democratice, le vom stabili şi în Parlamentul României. Pentru că Parlamentul nu trebuie confundat, nu se fac manifestaţii publice, nici paşnice şi nici nepaşnice în Parlament. Ieri am văzut că practica instalată, încet-încet, de un an şi jumătate în USR se extinde. Am avut parte de tot felul de noutăţi de tip PRM. După plecarea PRM-ului, în Parlament se instalase o atmosferă cât de cât civilizată, acum locul PRM-ului a fost luat de partidul USR. Colegii mei şi eu nu suntem de acord cu asemenea gen de manifestări", a susţinut Tăriceanu.

Întrebat dacă aceste propuneri vizează şi jurnaliştii, Tăriceanu a răspuns negativ.

"Nu vă vizează pe dumneavoastră, vizează comportamentul, accesul publicului şi, bineînţeles, în final o să trebuiască să existe şi anumite reguli. Camerele pot să stea acolo, nu cred că trebuie să vină toţi cameramanii cu camerele peste noi, să ne îmbrâncească ca să ne forţeze să dăm declaraţii. Sunt Secretariatele Generale, de la Senat şi de la Cameră, care vor face propuneri împreună cu comisiile de resort şi vom vedea.”

Întrebat cum au ajuns miercuri protestatarii în Parlament şi dacă e normal acest lucru, preşedintele Senatului a răspuns negativ.

"Nu e normal, eu ştiu că există un sistem de pază la Parlament, un sistem de verificare a accesului, probabil că unii funcţionari din Parlament nu respectă aceste reguli, nu respectă parlamentarii, nu respectă funcţionarii, nu respectă cei care sunt însărcinaţi cu controlul şi ajungem la situaţii de genul acesta", a punctat Tăriceanu.

Mai multe persoane au protestat, miercuri, pe holul Parlamentului, faţă de modificarea Codului de procedură penală, în timpul discursului din plen al premierului Viorica Dăncilă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Raluca Turcan: E foarte posibil să ajungem la transformarea Parlamentului într-o fortăreaţă
Raluca Turcan: E foarte posibil să ajungem la transformarea Parlamentului într-o fortăreaţă
VIDEO PROTVPLUS.RO
klaus iohannis
LIVE, ora 11.30: Președintele Klaus Iohannis va susține un discurs în Parlamentul European
Moțiune. PNL şi USR: ”Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4, care a trimis România în trecut”
Ţuţuianu, despre consultările cu preşedintele: ”Acum e doar o chestiune de imagine”
Klaus Iohannis: Independenţa justiţiei este pusă la grea încercare. Atacuri frecvente din partea unor politicieni
Lider PNL Iaşi: Din cauza ticăloşiei PSDragnea, proiectul Autostrăzii Moldova- Transilvania este blocat
PNL și USR au depus moțiunea simplă împotriva ministrului Tudorel Toader
Consultari Controceni, Iohannis - PSD
Klaus Iohannis invită partidele la consultări pe tema legilor justiției
Consilierul municipal Ciucu: ”Firea a pierdut majoritatea în CGMB”
Tăriceanu contrazice categoric ”scenariul” lui Teodorovici. ”Sub nicio formă”
Ponta: ”Alții când vorbesc limba română au nevoie de traducător”
Viorica Dăncilă a anunţat că îi va invita pe premierii din Kuweit şi Emirate
Primul congres al Pro România. Victor Ponta a fost ales președinte