Dăncilă a anunțat cine va lua locul miniștrilor ALDE. Mănescu rămâne în Guvern

Ultima actualizare: 26-08-2019 21:59
Viorica Dancila

Viorica Dăncilă a declarat, la finalul ședinței CEx, că social-democrații nu vor pleca de la guvernare, pentru că nu vor să-și dezamăgească electoratul. Premierul a anunțat și cine va lua locul miniștrilor ALDE.

Viorica Dăncilă a confirmat informațiile potrivit cărora Ramona Mănescu va conduce în continuare Ministerul de Externe, chiar dacă este membru ALDE.

„Da, doamna Mănescu va rămâne în Executiv. Are proiecte în minister și a dat dovadă de responsabilitate. Dincolo de interesele politice, de acțiunile de partid, trebuie să avem în vedere ce se întâmplă cu imaginea României pe plan extern și să asigurăm stabilitate pe plan intern. De aceea doamna Mănescu a decis să rămână în Guvern. Dacă ceilalți miniștri își depun demisia, atunci sunt alți miniștri care vor prelua interimar. Bădălău preia Energia, Deneș preia Ministerul Mediului și Radu Oprea va ajunge la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul. Vom încerca negocieri pentru o majoritate în Parlament. Nu pot să vă spun acum concret ce vom face, dar ne vom folosi de toate pârghiile. Vom vedea în CEx dacă așteăptăm cele 45 de zile sau actiona mai devreme. Poate un vot de încredere, poate o moțiune. Vedem cum decurg lucrurile”.

Anterior, Călin Popescu Tăriceanu declarase că membrii ALDE care refuză să demisioneze din funcțiile de miniștri vor fi excluși din partid: „Cei care nu vor face acest lucru (nu-și vor da demisiile) vor suporta consecințele. Asta înseamnă excluderea din partid. Eu nu am informații că ar exista un membru al partidului care să nu respecte această decizie”.

Viorica Dăncilă a ținut să-i dea o replica lui Călin Popescu Tăriceanu, după ce acesta a cerut restructurarea guvernului: „Ca să faci restructurare, îți trebuie o majoritate largă în Parlament, să te asiguri că poți aduce parlamentarii care să asigure majoritatea. Am considerat că nu e timpul să ne ocupăm acum de restructurare. Trebuie să fim concetrați pe prezidențiale și, pentru mine, prioritar e programul de guvernare. Dacă era restructurarea, veneam cu un alt program decât cel pentru care am cerut votul românilor. Cred că Tăriceanu știa de modul în care e alcătuit guvernul atunci când a plecat cu PSD la guvernare. Poate dacă schimbam, venea cu un alt și alt motiv. ALDE a vrut să iasă la guvernare și să se alăture Pro România”.

„Colegii au spus să nu ieșim de la guvernare, să nu dezamăgim electoratul. Suntem un partid serios și când ne asumăm un lucru, le ducem până la capăt. Dacă trece motiunea, ne supunem votului. Sunt un om puternic alături o organizație puternică și trebuie să dăm dovadă de determinare pâne la capăt”, a mai declarat premierul.

Șefa Guvernului a mai ținut să precizeze că nu îi e teamă de anticipate, ci „singura teamă e să nu pierdem încrederea cetățenilor, să nu-i dezamăgim”.

„Fiecare e liber să spună ce gândește. Unii spun că PSD se ține de scaun, eu spun că e vorba de responsabilitate față de țară și popor. Nu putem să ne gândim doar electoral, să vedem ce ne aduce procente și să luăm deciziile în funcție de asta. Chiar dacă PSD va pierde poate, eu vreau să cred că am făcut ce trebuie și că nu am dus țara în instabilitate”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

„E foarte important pentru noi ce se întâmplă cu România. Dincolo de interesele politice, avem responsabilitatea de a ne ține promisiunile în fața românilor. Vom continua guvernarea, vom implementa în continuare programul de guvernare. Dacă miniștrii ALDE își dau demisia, vom numi miniștri interimari. Pentru noi e o decizie de neînțeles din partea ALDE”, a mai precizat Dăncilă.
 

Declarații de la sediul PSD:

Întâlnirea liderilor PSD a avut loc în condițiile în care, potrivit unor surse politice, ALDE a decis luni ieșirea de la guvernare - după cum a anunțat și liderul organizației de tineret ALDE, care a precizat că va vota pentru acest lucru în ședința de luni a partidului.

De altfel, Dăncilă a transmis luni un mesaj pe Facebook în care avertizează ALDE că va ”pierde iremediabil” dacă iese de la guvernare

Tensiunile dintre PSD și ALDE au fost provocate de decizia PSD de a susține un candidat propriu la alegerile prezidențiale 2019, spre nemulțumirea lui Călin Popescu Tăriceanu, care a anunțat încă din 2018 că vrea să candideze.

Duminică, Dăncilă a declarat că nu a fost luată în calcul o posibilă ieşire a ALDE de la guvernare, dar că "anumite aspecte" vor fi lămurite în şedinţa coaliţiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO