Surse: Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, ar putea demisiona. Ce ministri s-ar putea schimba

Relu Fenechiu

Surse politice au declarat pentru www.stirileprotv.ro ca in perioada urmatoare vor avea loc schimbari in cabinetul condus de premierul Victor Ponta.

Conform surselor citate, ministrul Transporturilor Relu Fenechiu este la un pas sa fie fortat sa demisioneze din aceasta functie. El va fi convins sa renunte la functia din guvern dupa repetatele critici de la Bruxelles - oficiale, dar si mai putin oficiale - care au fost transmise premierului.

Aceleasi surse politice sustin ca liderii USL au ca varianta luata in calcul faptul ca, atunci cand ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, va decide sa demisioneze (ca urmare a obtinerii mandatului de judecator la Curtea Constitutionala) sa aiba loc si o remaniere guvernamentala mai larga a cabinetului Ponta.

Astfel, in locul lui Relu Fenechiu la ministerul Transporturilor ar urma sa vina liberalul Radu Stroe (actualul ministru al Administratiei si Internelor). De asemenea, in locul lui Stroe la MAI ar putea fi numit social-democratul Mircea Dusa (actualul ministru al Apararii Nationale), iar in locul lui Dusa la MApN ar putea fi numit Corneliu Dobritoiu (care a mai ocupat aceasta functie).

Aceasta decizie, potrivit surselor politice, ar trebui sa fie pusa in aplicare pana la sfarsitul lunii aprilie, conform "ultimatumului" dat recent de presedintele Traian Basescu.

Citește și
traian basescu
Traian Basescu a trimis o scrisoare catre Ponta, Antonescu si Zgonea. Planul de actiune in 8 puncte
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Presedintele Traian Basescu le-a trimis o scrisoare presedintilor Camerelor Parlamentului si premierului in care isi reafirma dorinta de a avea un parteneriat pentru stat de drept consolidat, adoptarea Euro si Schengen, propunand si un plan de opt masuri imediate in acest sens.

Astfel, la punctul 5 al acestei scrisori, se facea referire la "revocarea membrilor Guvernului care fac obiectul unor actiuni in instanta pentru fapte penale. Termen: 30 aprilie."

Fenechiu: Basescu are probleme cu mine de multi ani; O sa vedem care pica primul

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, marti, ca presedintele Traian Basescu are probleme cu persoana sa de multi ani, el aratand ca ramane de vazut care "pica" primul si adaugand ca "nu mor caii cand vor cainii".

Fenechiu a spus ca nu stie de niciun fel de discutii privind eventuala sa remaniere din Guvern si ca nu ia in calcul demisia sa de la Ministerul Transporturilor.

"Eu imi dau demisia atunci cand gresesc. Nu consider ca am gresit cu nimic. Dincolo de toate, sunt atat de multe lucruri de facut la minister incat nu am tinp de copilarii. Problemele acestea sunt copilarii sau eventual facaturi", a spus Fenechiu, raspunzand la o intrebare privind termenul pe care seful statului, Traian Basescu, l-a mentionat in scrisoarea transmisa Parlamentului referitor la ministrii cu probleme in instanta.

"Odata la doua saptamani apare domnul Basescu si spune acest lucru, nu? Pai nu mor caii cand vor cainii, ce sa facem? Domnul Basescu are probleme cu mine de multi ani. O sa vedem care pica primul", a spus Fenechiu.

El a aratat ca, in cazul unei decizii favorabile a instantei in cazul sau, va ramane ministru, iar, in cazul unei decizii nefavorabile, va "pleca acasa".

Pe 17 martie, ministrul Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, declara ca s-a intalnit cu mai multi ambasadori ai unor tari europene si ca niciunul nu l-a intrebat cand isi da demisia, adaugand ca daca este un penal in Romania care n-a raspuns pentru ce-a facut, acela este actualul presedinte al tarii.

Relu Fenechiu a spus, intr-o conferinta de presa, la Iasi, ca in ultima perioada a fost vizitat la minister de mai multi ambasadori europeni, printre care cei ai Poloniei, Olandei sau Elvetiei, dar ca niciunul dintre acestia nu l-a intrebat cand isi da demisia din Guvern.

"Am fost vizitat de ambasadorul Elvetiei, de ambasadorul Poloniei, de cel al Olandei. Vine ambasadorul Germaniei saptamana viitoare, ceea ce ma face sa cred ca nu am asa mari probleme in Europa, precum spune Traian Basescu. Nu m-a intrebat niciunul dintre ei cand imi dau demisia, ci dimpotriva, discutam despre proiecte de viitor. Daca este un penal in Romania care n-a raspuns niciodata pentru ce-a facut, acesta este presedintele Romaniei", spunea Relu Fenechiu.

El a adaugat ca Traian Basescu "ar trebui sa se gandeasca la dumnealui" inainte de a cere altora socoteala.

"Nu am de gand sa las lucrurile balta la minister doar ca asa vrea domnul Basescu. M-am saturat de dumnealui. Sunt 7,8 milioane de romani care i-au spus sa plece acasa si n-a plecat. Eu nu voi pleca pentru ca-mi spune unul sau poate doi, ca-i si Monica Macovei cu el", a mai afirmat Relu Fenechiu.

Traian Basescu a sublinat, recent, conform Mediafax, care cita Digi24, ca nu are nimic cu Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, adaugand insa: "Ma uit doar cum putem sta blocati pentru un om si cativa parlamentari la intrarea in spatiul Schengen".

"Unele state membre fac caz de acest subiect. Va rog sa ma credeti ca nu am nimic cu domnul Fenechiu. Ma uit doar cum putem sta blocati pentru un om si cativa parlamentari la intrarea in spatiul Schengen", a spus Traian Basescu.

Presedintele a spus ca este, in principiu, de acord cu premierul, care spune ca Fenechiu inca nu este declarat vinovat, dar trebuie inteles faptul ca acestea sunt cerintele UE. "De ce este un ministru de neinlocuit?", a spus Basescu.

Seful statului a aratat ca MCV "pune sub semnul intrebarii toate structurile politice", el mentionand in acest sens Parlamentul cu privire la incompatibilitatile unor parlamentari si Guvernul cu privire la ministri cu dosare penale in instanta.

Intrebat daca Romania a ratat decizia privind aderarea la spatiul Schengen din cauza ca Fenechiu a ramas in Guvern, Basescu a spus ca nu se poate pune problema in acest fel deoarece in raportul MCV sunt mai multe "semne de intrebare".

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Surse: Secretarul de stat Ovidiu Puţura ar putea fi noul ministru al Justitiei
Surse: Secretarul de stat Ovidiu Puţura ar putea fi noul ministru al Justitiei

Surse parlamentare au declarat pentru www.stirileprotv.ro ca secretarul de stat in ministerul Justitiei Ovidiu Putura ar putea ocupa functia detinuta in prezent de Mona Pivniceru, daca aceasta va fi votata de Parlament ca judecator la CC.

Traian Basescu a trimis o scrisoare catre Ponta, Antonescu si Zgonea. Planul de actiune in 8 puncte
Traian Basescu a trimis o scrisoare catre Ponta, Antonescu si Zgonea. Planul de actiune in 8 puncte

Presedintele Traian Basescu le-a trimis, luni, o scrisoare presedintilor Camerelor Parlamentului si premierului in care isi reafirma dorinta de a avea un parteneriat pentru stat de drept consolidat, adoptarea Euro si Schengen.

Basescu: Parlamentul, solidar cu suspectii de coruptie.
Basescu: Parlamentul, solidar cu suspectii de coruptie. "I-am scris lui Ponta. Vizam o remaniere"

Sinteza declaratiilor. Presedintele Traian Basescu a facut prima declaratie publica, dupa referendumul din aceasta vara. Seful statului a atacat dur Parlamentul si pe unii politiceni, acuzandu-i ca se solidarizeaza cu cei suspectati de acte de coruptie.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.