Surse: Liberalii lui Cîțu vor să-l saboteze cât mai mult pe Ciucă la formarea Guvernului

Ultima actualizare: 25-10-2021 16:28
Florin Citu, Dan Vilceanu
Agerpres

Premierul desemnat Nicolae Ciucă are șanse mici să formeze un nou Guvern, în condițiile în care nici măcar colegii săi din PNL nu par să îl susțină în acest demers.

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că strategia aripei liberale Cîțu-Vîlceanu-Gorghiu-Dumitrescu este să-l lase pe Nicolae Ciucă în afara oricărei majorități parlamentare.

Astfel, Cîțu vrea să amâne convocarea unei ședințe BPN pentru flexibilizarea mandatului de negociere cu celalalte partide, deoarece această flexibilizare ar însemna că se măresc șansele ca Guvernul Ciucă să treacă, lucru pe care Cîțu nu și-l dorește - spun sursele citate.

Liberalii lui Cîțu vor să-l provoace pe Nicolae Ciucă să-și depună mandatul spre sfârșitul săptămânii, după ce NU va strânge o majoritate parlamentară.

Astfel, președintele Klaus Iohannis ar putea fie să-l desemneze din nou pe Cîțu, așa cum speră președintele PNL, fie să dea mandat PSD-ului să facă majoritate, așa cum speră aripa Cîțu.

Surse liberale spun că strategia este ca liberalii lui Cîțu să-l saboteze cât mai mult pe Nicolae Ciucă. Dacă își va depune mandatul, atunci liberalii vor merge la noile consultări cu o listă foarte scurtă de propuneri de premier, Lucian Bode fiind pe această listă.

 

Aceleași surse au mai precizat pentru Știrile Pro TV că, în seara din 25 octombrie, ar urma să aibă loc o discuție informală între președintele Iohannis, Ciucă și Cîțu, în care președintele României ar putea să-l ”tragă de urechi” pe Cîțu.

Dacă, după această discuție, Klaus Iohannis îl va liniști pe Cîțu și va flexibiliza mandatul de negociere al lui Ciucă, atunci căile către colaborarea cu PSD se redeschid.

În discuțiile PNL cu PSD de zilele trecute, social-democrații au cerut să intre la guvernare și au cerut 3 ministere: Finanțe, Fonduri, Sănătate. Însă liberalii au zis nu.

Apoi, PSD a cerut cele 10 puncte/măsuri și drept de ”veto” pe numele miniștrilor. Liberalii au zis iar nu.

În momentul de față, social democrații spun că nu vor vota un guvern minoritar, în aceste condiții, mai ales când Florin Cîțu și Dan Vîlceanu atacă public PSD. Social democrații mai lasă totuși o portiță, așteptând intervenția lui Klaus Iohannis. Ar vrea să primească măcar o parte din cele 10 măsuri, plus câteva ministere, nu pentru membri PSD, cât pentru unele nume agreate și susținute de PSD.

În orice caz, un eventual Guvern Ciucă nu va avea viață lungă, ci ar urma să plece undeva la începutul primăverii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO