Scandal in Senat, din cauza neinvitarii presedintelui Traian Basescu la o festivitate: "Intram in istoria nebunilor Romaniei"

×
Codul embed a fost copiat

Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a cerut, miercuri, un vot pentru ca plenul sa decida daca seful statului poate participa la o sedinta de aniversare a Senatului.

Este vorba despre o festivitate prilejuita de aniversarea a 150 de ani de existenta a Senatului Romaniei. Cererea liderului senatorilor PDL nu a fost supusa votului, iar sedinta de plen a fost suspendata.

Dumitru Oprea a cerut in plen un vot prin care sa se decida daca Senatul este de acord ca presedintele Romaniei sa vina la un eveniment atat de important precum aniversarea a 150 de ani de activitate a acestei institutii. Oprea a aratat ca presedintele Calin Popescu Tariceanuconfunda institutia Senatului cu persoana sa” si a aratat ca acest vot este necesar pentru ca presedintele Senatului ca nu mai confunde ”institutia publica a Senatului cu una privata”.

Propunerea liderului senatorilor PDL nu a fost supusa la vot de presedintele de sedinta, social-democratul Cristian Dumitrescu. Acesta a explicat ca invitatiile la acest eveniment sunt trimise ”sub semnatura presedintelui Senatului”.

Dumitru Oprea a insistat ca plenul sa se pronunte daca este de acord cu participarea presedintelui Romaniei la aniversarea Senatului si a tinut sa mentioneze ca plenul este suveran, peste Biroul Permanent si presedintele acestei institutii. ”Supuneti plenului la vot daca presedintele Romaniei poate veni sau nu. E nepermis. Intram in istoria nebunilor Romaniei, la 150 de ani, cel mai important om din stat sa nu fie invitat pentru ca cineva a confiscat Senatul Romaniei”, a declarat Dumitru Oprea.

Citește și
Basescu si Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu a cerut returnarea unei scrisori a lui Basescu: Sa invete sa scrie "premierul Romaniei"

Cristian Dumitrescu a refuzat din nou sa supuna la vot aceasta cerere a liderului senatorilor PDL, spunand ca procedura nu permite acest vot. ”Putem decide daca este de competenta plenului Senatului sau a presedintelui Senatului, care a facut toate invitatiile”, a spus Dumitrescu. Dupa o pauza de consultari intre grupurile parlamentare, Dumitru Oprea a anuntat ca s-a decis convocarea unei sedinte de Birou Permanent, pentru a se discuta aceasta situatie, in caz contrar grupul parlamentar PDL urmand a parasi sala de plen.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a declarat in plen ca regreta aceasta discutie privind invitarea sau neinvitarea presedintelui la evenimentul aniversar al Senatului. ”Biroul Permanent, fiecare membru al acestuia, au intocmit o mapa in care se afla programul acestei exceptionale aniversari care, trebuie sa recunoastem, doar in paranteza, are si o conotatie politica, si anume ca presedintele Traian Basescu s-a pronuntat in repetate randuri pentru desfiintarea Senatului, fapt cu care eu, de nenumarate ori, si multi, majoritatea dintre noi, am protestat”, a spus Hasotti.

El a continuat: ”Ne place sau nu ne place si cred ca toti stiti relatiile mele de simpatie fata de presedintele Basescu, si invers, dar este presedintele Romaniei si nu are cum sa nu fie invitat la aceasta manifestare”.

Daca invitati toti fostii presedinti ai Senatului, toti fostii presedinti ai Romaniei, impreuna cu Casa Regala, cum nu invitati presedintele in functie?”, a mai aratat Puiu Hasotti aratand ca plenul nu poate evita un vot, la solicitarea liderului unui grup parlamentar.

Dumitru Oprea a intervenit, din nou, mentionand ca Serviciul de Protocol al Senatului nu putea sa nu inceapa lista cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, pentru ca asa figureaza lista. ”Dupa care, urmeaza doua randuri, taiate si semneaza o persoana. Nu are dreptul acea persoana (care a taiat numele presedintelui de pe lista - n.r.) sa incalce regulile de protocol. Luati Diplomatia lui Malita, vedeti daca ea poate fi incalcata”, a explicat Oprea.

Senatorul PC Tudor Barbu a declarat si el ca este ”absolut consternat”, ca fost jurnalist care a fost in opt parlamente din Europa. ”Eu sunt convins ca, daca ar asculta cineva online ce discutam, ce problema incercam sa suspunem la vot, o problema care ar consterna lumea civilizata. Ma mir ca profesorul Oprea a cerut acest lucru, a cerut un vot, daca o institutie fundamentala a statului de drept, numita Administratia Prezidentiala, participa la o astfel de manifestare. Pe mine ma cutremura ca am ajuns sa supunem la vot aceasta chestiune. Nici macar nu puneti la vot, domnule presedinte, pentru ca insasi spunerea la vot depaseste o stare de normalitate”, a spus Tudor Barbu.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a spus la randul sau ca este nevoie de un apel, pentru a se vedea daca exista cvorum de lucru. In urma verificarii cvorumului, s-au inregistrat 60 de senatori prezenti, astfel ca plenul a fost suspendat.

Explicatiile lui Tariceanu pentru taierea lui Basescu de pe lista de invitati

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, ca nu l-a invitat pe presedintele Traian Basescu la aniversarea a 150 de ani de activitate a Senatului pentru a nu crea un moment penibil. ”Nu vreau sa cream un moment penibil, tinand cont ca presedintele Romaniei a militat constant pentru un Parlament unicameral, deci desfiintarea Senatului, iar la festivitatea din ziua de 17 iunie se va vorbi cu precadere nu numai despre traditia Senatului, ci si despre rolul Senatului in perspectiva urmatorilor ani”, a explicat Tariceanu eliminarea din lista de invitati a presedintelui Traian Basescu.

Presedintele Senatului a mai spus ca Senatul va trebui sa devina in timp o camera de reprezentare, mai degraba, a regiunilor, cu atributii clare si distincte fata de Camera Deputatilor. ”Cred in continuare, mai ales in cazul unei tari ca Romania, in virtutile sistemului bicameral. Din pacate, presedintele Romaniei, in toata perioada mandatului sau, nu a facut decat cu multa determinare si perseverenta sa decredibilizeze institutia Parlamentului, asa incat, in acest moment festiv, nu cred ca prezenta domniei sale este una oportuna in aula in care vom sarbatori acest eveniment”, a mai declarat Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Senatului a adaugat ca ar putea sa faca ”o seama de consideratii ironice” la adresa sefului statului, dar nu e firesc sa adopte acest limbaj. ”Ma refer numai la faptul ca avem viziuni cu totul si cu totul diferite si, avand in vedere viziunea domniei sale, care nu este una impartasita de cei care au o elementara cultura politica si o viziune constitutionala pentru viitorul Romaniei, sa nu ne intalnim cu acest prilej”, a mai declarat Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu a mentionat ca decizia privind neinvitarea presedintelui Traian Basescu la aceasta aniversare nu este una personala, pentru ca nu poate decide in numele Senatului. ”Senatul este o institutie care are in fruntea sa un presedinte, care are in principal rolul de reprezentare si de moderator. Am discutat acest lucru in Biroul Permanent, a fost un consens in aceasta privinta, ca nu are rost sa facem invitarea presedintelui. in final, sigur, ca pentru trimiterea invitatiilor eu am semnat, am pus viza mea pe acea lista”, a precizat Tariceanu.

Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a protestat, marti, in plen, fata de neinvitarea presedintelui Traian Basescu la sedinta solemna si concertul de la Ateneu organizate de Senat cu ocazia implinirii a 150 de ani de la infiintare, el sustinand ca numele presedintelui ar fi fost taiat de pe lista. Oprea a sustinut ca numele lui Basescu ar fi fost taiat cu pixul de pe lista invitatilor.

Potrivit deciziei Biroului Permanent, marti, 17 iunie, in sala de plen a Senatului va avea loc o sedinta jubiliara cu prilejul implinirii a 150 de ani de la infiintarea acestei Camere, iar miercuri, cu ocazia aceluiasi eveniment, se va desfasura un concert la Ateneul Roman. "Constatam aici, presedintele Romaniei, pozitia intai, Traian Basescu, taiat si «presedinte» si «Traian Basescu» si semneaza cineva, ca si cum ar fi sef de tarla. Nu stiu a cui este semnatura, dar este regretabila o astfel de lista", a sustinut Dumitru Oprea.

Tariceanu: Casa Regala va fi reprezentata la aniversarea Senatului de principesa Margareta

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a mai declarat ca a semnat personal scrisoarea de invitare a Majestatii sale, Regele Mihai, la evenimentul de aniversare a 150 de ani de activitate a Senatului, Casa Regala urmand a fi reprezentata de principesa Margareta, care va sustine un discurs.

”Din pacate, Majestatea Sa nu va putea sa participe, dar a delegat sa reprezinte Casa Regala pe Alteta sa regala principesa mostenitoare Margareta, care va fi prezenta din partea Casei regale”, a spus Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu a precizat ca poate anticipa un lucru, aratand ca Principesa Margareta va fi printre persoanele care vor sustine un discurs in cadrul acestui eveniment aniversar din data de 17 iunie.

Citește și...
Barack Obama, catre Traian Basescu:
Barack Obama, catre Traian Basescu: "Ce faci, prietene?" Mesajul pentru Romania al celui mai puternic om de pe planeta

 Traian Basescu s-a intalnit in aceasta dupa-amiaza cu cel mai puternic om al planetei, Barack Obama. Discutia cu presedintele Statelor Unite a avut loc in Polonia la reuniunea liderilor din Europa de Est.

Calin Popescu Tariceanu a cerut returnarea unei scrisori a lui Basescu: Sa invete sa scrie
Calin Popescu Tariceanu a cerut returnarea unei scrisori a lui Basescu: Sa invete sa scrie "premierul Romaniei"

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a criticat in Birourile Permanente reunite din 1 aprilie faptul ca scrisoarea sefului statului despre suplimentarea militarilor SUA in Romania contine formula "prim-ministrul Guvernului" .

Tariceanu, despre o noua suspendare a lui Basescu:Unii ar trebui sa scape de obsesia care ii bantuie
Tariceanu, despre o noua suspendare a lui Basescu:Unii ar trebui sa scape de obsesia care ii bantuie

Calin Popescu Tariceanu a declarat referindu-se la ideea unei noi suspendari din functie a presedintelui Basescu, ca "multi dintre politicienii romani ar face bine daca ar scapa de obsesia care ii bantuie de dimineata pana seara".

Recomandări
Ambasadoarea Austriei, convocată de Aurescu. „I s-a transmis protestul ferm față de acuzațiile exprimate de austrieci”
Ambasadoarea Austriei, convocată de Aurescu. „I s-a transmis protestul ferm față de acuzațiile exprimate de austrieci”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că respinge ferm, ca total inadmisibilă, poziţia Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la Spaţiul Schengen, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

Ce plănuiesc politicienii români după refuzul Austriei de aderare a României la Schengen
Ce plănuiesc politicienii români după refuzul Austriei de aderare a României la Schengen

Printr-o decizie contestată de toată Europa, România NU a fost acceptată în spaţiul Schengen, după ce s-a opus Austria.

Celine Dion, diagnosticată cu o boală incurabilă rară: „E dureros că trebuie să vă spun”
Celine Dion, diagnosticată cu o boală incurabilă rară: „E dureros că trebuie să vă spun”

Celine Dion, diagnosticată cu o boală incurabilă rară: „E dureros că trebuie să vă spun”