Semnal de alarmă pe litoralul românesc, în plin sezon turistic: ”Este o lipsă cruntă”

litoral
Pro TV

Deputatul USR-PLUS Cristina Prună afirmă că firmele din industria HORECA se confruntă în această perioadă cu o lipsă majoră de personal, fapt care afectează calitatea serviciilor de pe litoral.

Conform sursei citate, este vorba despre o lipsă ”cruntă de personal sezonier”, în condițiile în care ar mai fi nevoie de aproximativ 25.000 de angajaţi exact acum, ”în plin sezon turistic”.

Prună spune că lucrătorii sezonieri evită să mai meargă pe litoralul românesc din cauza salariilor, dar și a ”instabilității” locurilor de muncă.

”Nu este primul an în care industria HoReCa se confruntă cu această problemă, dar este anul în care acutizarea acesteia va fi reflectată în calitatea serviciilor de pe litoral. Motivele angajaților sunt totuși de înțeles. În ultimul an, industria HoReCa a fost grav afectată de criza sanitară, iar salariile nu pot fi destul de competitive astfel încât să compenseze instabilitatea locurilor de muncă. Acum, foștii lucrători sezonieri evită să mai meargă pe litoralul românesc, iar unii dintre aceștia aleg să muncească sezonier în alte țări.” - a scris deputatul USR-PLUS pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, o posibilă soluție pentru rezolvarea acestei situații ar fi scutirea de taxe și impozite pe echivalentul salariului minim pentru angajații din HORECA - măsură pe care actuala coaliție de guvernare vrea să o implementeze din 2022.

Citește și
restaurant
Guvernul lansează schema de ajutor pentru HoReCa. Cine se poate înscrie și care sunt pașii

”Fără măsuri cu impact bugetar direct, care să permită consolidarea unei forțe de muncă stabile, litoralul românesc se va confrunta anual cu această problemă. Drept urmare, din ce în ce mai mulți turiști vor începe să aleagă destinații cu servicii mai bune. Ca soluție, USR PLUS susține implementarea măsurii Zero Taxe pe primii 2300 lei din salariu în Industria HoReCa. Scutirea de taxe și impozite pe echivalentul salariului minim ar conferi un stimulent financiar relevant care să readucă forța de lucru pierdută înapoi.

Antreprenorii și angajații din HoReCa trebuie ajutați pentru toate sacrificiile pe care le-au făcut în ultimul an, nu ignorați. Programul de guvernare al actualei coaliții prevede implementarea treptată a măsurii Zero Taxe începând de anul viitor.” - mai afirmă parlamentarul USR-PLUS.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Francizele par a fi rețeta succesului în afaceri. De la cât pornesc investițiile
Francizele par a fi rețeta succesului în afaceri. De la cât pornesc investițiile

Pentru mulți antreprenori din România afacerile în sistem de franciză sunt rețeta succesului. Doar în ultimii doi ani numărul, francizelor românești a crescut cu 15%, iar acum avem 450 de branduri autohtone.

Guvernul lansează schema de ajutor pentru HoReCa. Cine se poate înscrie și care sunt pașii
Guvernul lansează schema de ajutor pentru HoReCa. Cine se poate înscrie și care sunt pașii

Ministerul Economiei lansează, marţi, schema de ajutor pentru HoReCa, iar înscrierea se va putea face de la ora 10.00, până în 12 iulie, la ora 20.00. 

Schemă de despăgubire pentru industria HoReCa. Bugetul este de 2,5 miliarde de lei
Schemă de despăgubire pentru industria HoReCa. Bugetul este de 2,5 miliarde de lei

30.000 de firme din domeniul ospitalităţii şi al turismului ar putea primi despăgubiri de la stat pentru perioada în care au fost închise, din cauza restricţiilor.

Năsui: Marţi lansăm schema de despăgubire pentru industria HoReCa
Năsui: Marţi lansăm schema de despăgubire pentru industria HoReCa

Schema de despăgubire pentru industria HoReCa va fi lansată marţi, iar procedura va fi 100% online, a anunţat, vineri, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

Restricții Covid-19. Programul restaurantelor, prelungit cu 2 ore, pentru nunți și botezuri
Restricții Covid-19. Programul restaurantelor, prelungit cu 2 ore, pentru nunți și botezuri

Premierul Florin Cîțu a anunțat, joi, că s-a aprobat în ședința de Guvern Hotărârea CNSU nr. 36 din 02.06. 2021 (Comitetul Național pentru Situații de Urgență) privind prelungirea programului restaurantelor.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.