Semnal de alarmă pe litoralul românesc, în plin sezon turistic: ”Este o lipsă cruntă”

Dată publicare: 07-07-2021 11:33
Dată actualizare: 07-07-2021 11:47


litoral

Deputatul USR-PLUS Cristina Prună afirmă că firmele din industria HORECA se confruntă în această perioadă cu o lipsă majoră de personal, fapt care afectează calitatea serviciilor de pe litoral.

Conform sursei citate, este vorba despre o lipsă ”cruntă de personal sezonier”, în condițiile în care ar mai fi nevoie de aproximativ 25.000 de angajaţi exact acum, ”în plin sezon turistic”.

Prună spune că lucrătorii sezonieri evită să mai meargă pe litoralul românesc din cauza salariilor, dar și a ”instabilității” locurilor de muncă.

”Nu este primul an în care industria HoReCa se confruntă cu această problemă, dar este anul în care acutizarea acesteia va fi reflectată în calitatea serviciilor de pe litoral. Motivele angajaților sunt totuși de înțeles. În ultimul an, industria HoReCa a fost grav afectată de criza sanitară, iar salariile nu pot fi destul de competitive astfel încât să compenseze instabilitatea locurilor de muncă. Acum, foștii lucrători sezonieri evită să mai meargă pe litoralul românesc, iar unii dintre aceștia aleg să muncească sezonier în alte țări.” - a scris deputatul USR-PLUS pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, o posibilă soluție pentru rezolvarea acestei situații ar fi scutirea de taxe și impozite pe echivalentul salariului minim pentru angajații din HORECA - măsură pe care actuala coaliție de guvernare vrea să o implementeze din 2022.

”Fără măsuri cu impact bugetar direct, care să permită consolidarea unei forțe de muncă stabile, litoralul românesc se va confrunta anual cu această problemă. Drept urmare, din ce în ce mai mulți turiști vor începe să aleagă destinații cu servicii mai bune. Ca soluție, USR PLUS susține implementarea măsurii Zero Taxe pe primii 2300 lei din salariu în Industria HoReCa. Scutirea de taxe și impozite pe echivalentul salariului minim ar conferi un stimulent financiar relevant care să readucă forța de lucru pierdută înapoi.

Antreprenorii și angajații din HoReCa trebuie ajutați pentru toate sacrificiile pe care le-au făcut în ultimul an, nu ignorați. Programul de guvernare al actualei coaliții prevede implementarea treptată a măsurii Zero Taxe începând de anul viitor.” - mai afirmă parlamentarul USR-PLUS.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO