Premierul Cîțu, întrebat dacă demisionează, cum vrea USR-PLUS: ”Guvernarea continuă. Mulțumesc”

Dată publicare: 15-04-2021 13:46
Dată actualizare: 15-04-2021 16:45


Florin Citu

Premierul Florin Cîțu a refuzat, joi, să răspundă la întrebările jurnaliștilor referitoare la situația de criză politică din coaliția de guvernare.

Șeful Guvernului a fost întrebat de corespondentul Pro TV  Sorina Ionașc, după ședința de Guvern de la Palatul Victoria, dacă ia în calcul să demisioneze, pentru a debloca în acest fel situația provocată de demiterea ministrului Sănătății Vlad Voiculescu.

USR-PLUS a cerut public schimbarea lui Florin Cîțu de la șefia Guvernului, avertizând că, în caz contrar, USR-PLUS iese din coaliția de guvernare, iar Guvernul Cîțu riscă să fie demis în Parlament la o moțiune de cenzură.

Cu toate acestea, premierula  refuzat să dea, acum, un răspuns clar privitor la o eventuală demisie a sa.

Sorina Ionașc, Știrile Pro TV: Cei de la USR-PLUS nu renunță la acel ultimatum pe care vi l-au dat ieri. Nu pot continua guvernarea în actuala formulă cu dumneavoastră premier. În aceste condiții, luați în calcul să vă dați demisia? Sau dacă nu, vă temeți de o eventuală moțiune de cenzură care ar putea fi votată și de parlamentarii USR?

Premierul Florin Cîțu:Guvernarea continuă. Acum vin de la o ședință de Guvern în care am aprobat acte normative foarte importante la care au participat toți membrii Cabinetului care erau acolo sau care și-au trimis, de exemplu, secretarii de stat dacă nu erau în București. Deci guvernarea continuă. Facem în continuare lucruri importante pentru români. Astăzi au fost aprobate acte importante pentru toți românii. Eu zic că avem de guvernat o situație dificilă și o campanie de vaccinare de succes. Locul 4 în Uniunea Europeană, și nu o spunem noi, o spun datele oficiale, trebuie să ne mândrim cu acest lucru. Asta înseamnă că putem să ieșim mai repede din această perioadă, să ajungem în normalitate. Eu cred că toți membrii Guvernului, toți membrii Guvernului susțin campania de vaccinare și nu cred că există un membru al Guvernului care să spună ceva negativ despre campania de vaccinare pe care cu toții așteptăm să fie de succes. Vă mulțumesc.

Sorina Ionașc, Știrile Pro TV: Întrebarea a fost dacă luați în calcul ..

Premierul Florin Cîțu: .. vă mulțumesc.

Sorina Ionașc, Știrile Pro TV: .. să vă dați demisia.

Premierul Florin Cîțu: .. vă mulțumesc.

A fost prima confruntare dintre vicepremierul Dan Barna cu premierul Florin Cîțu, după boicotul de miercuri, când miniștrii USR-PLUS au refuzat să mai participe la ședința de Guvern, în semn de protest față de demiterea lui Vlad Voiculescu.

Potrivit unor surse, Barna l-a anunțat pe Cîțu, în ședință, că nu mai are susținerea parlamentarilor USR-PLUS. În replică, premierul i-ar fi răspuns că se bucură că miniștrii USR-PLUS au venit la ședință, arătând că așa arată că sunt responsabili.

Ședință de Guvern: ”Proiecte de acte normative care nu suferă amânare”

 

Înaintea să înceapă ședința de Guvern, într-un mesaj pe Facebook, premierul a anunțat că urmează să fi adoptate ”o serie de proiecte de acte normative care nu suferă amânare”.

"În şedinţa de guvern de astăzi vom aproba următoarele acte normative care nu suportă amânare. Hotărâre de guvern: alocaţiile de hrană pentru pacienţii din spitale cu indicele preţurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72% şi am reglementat modalitatea de majorare a alocaţiilor de hrană la solicitarea conducătorului unităţii sanitare, cu avizul consiliului de administraţie, în condiţiile identificării altor surse de finanţare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat. Ordonanţa de urgenţă care prevede că personalul medico-sanitar care activează în centrele de vaccinare să poată încheia contracte de prestări servicii ca persoane fizice. Aceste acte vor fi considerate vechime în munca şi stagii de cotizare. Clarificăm situaţia statutului rezidenţilor care lucrează în aceste centre de vaccinare", a scris Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, potrivit Agerpres, va fi aprobat un memorandum prin care Ministerul Sănătăţii încheie o nouă comandă pentru achiziţionarea a 4.260.269 de doze opţionale de vaccin împotriva COVID- 19 produs de compania BioNTech / Pfizer.

Şeful Executivului menţionează şi o hotărâre de guvern, privind ajutorul umanitar, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, din rezerva Ministerului Sănătăţii şi care constă în acordarea a 132.000 de doze vaccin împotriva COVID 19, din numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către Compania AstraZeneca.

El se referă şi la o ordonanţă de urgenţă pentru programul de restructurare al CEO.

În şedinţa de Guvern, mai spune premierul, va fi adoptat şi un proiect de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

Florin Cîţu mai arată că va fi aprobat şi un memorandum cu tema: Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: Agerpres, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO