Şedinţă de Guvern. Pe ordinea de zi: OUG privind unele măsuri în vederea implementării programului „Noua casă”

Dată publicare: 22-07-2020 15:40
Dată actualizare: 22-07-2020 15:43


Ședință importantă de Guvern. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

Guvernul se reuneşte miercuri în şedinţă, pe ordinea de zi fiind ordonanţa de urgenţă privind aprobarea Programului de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii - IMM leasing de echipamente şi utilaje.

Pe ordinea de zi a şedinţei se află mai multe proiecte de ordonanţe de urgenţă, printre care şi cea privind unele măsuri în vederea implementării programului "Noua casă".

"Prin locuinţă în sensul programului 'Noua casă' se înţelege orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii. Prin locuinţă nouă în sensul programului 'Noua casă' se înţelege orice locuinţă (...) recepţionată la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanţării garantate. În sensul programului 'Noua casă', locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanţării garantate în înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă sunt asimilate locuinţelor noi", se arată în OUG care urmează să fie aprobată de Guvern.

Potrivit actului normativ, avansul reprezentat de diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei rezultat din promisiunea bilaterală de vânzare şi finanţarea garantată se plăteşte de către beneficiar şi este între 5 şi 15% din preţul de achiziţie a locuinţelor, în funcţie de categoriile de locuinţe.

Guvernul urmează să ia în discuţie şi o serie de hotărâri, printre care cea privind aprobarea Programului Naţional Competenţe digitale pentru angajaţii din întreprinderi mari, finanţat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 - 2020.

Pe ordinea de zi se mai află şi proiectul privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Tineretului şi Sportului, aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 pentru Societatea Institutul de Proiectări Chimice "IPROCHIM" SA, dar şi aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri pe anul 2020.

Guvernul ar putea aproba şi suplimentarea numărului maxim de posturi ale Inspecţiei Judiciare.

Pe agendă se mai află memorandumul cu tema: "Aprobarea negocierii şi semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la consolidarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localităţile Galaţi (România) - Giurgiuleşti (Republica Moldova)" şi un alt memorandum referitor la constituirea Comitetului Naţional de Coordonare a Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă în România.

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO