Se schimba modul de vot pentru alegerile parlamentare. Din 300 de alesi, 100 vor fi "lucky losers"

04-10-2011 19:46

Din patru-n patru ani, cand vin alegerile parlamentare, guvernantii schimba modul de vot. In 2012, romanii isi vor alege senatorii si deputatii dupa un nou sistem, o imbinare intre uni-nominalul pur si sistemul de compensare.

Puterea vrea sa treaca legea prin Parlament cat mai repede, in timp ce opozitia se opune vehement. Forma finala a proiectul de lege ar putea fi gata miercuri, cand PDL si UDMR negociaza ultimele detalii.

Anul viitor vom vota tot nume si nu liste de partid. Iar scrutinul pentru alegerea parlamentarilor va fi tot intr-un singur tur.

Guvernul va trasa 200 de colegii noi, mai mari decat cele actuale, in ideea reducerii numarului de alesi la 300.

Cei 200 de invingatori din aceste colegii vor avea mandatul asigurat, eliminand astfel riscul ca primul sa ramana acasa in detrimentul unuia de pe locul doi sau chiar trei, asa cum s-a intamplat in 2008. La anul, va deveni parlamentar cel care castiga colegiul, indiferent de procent.

Pentru a asigura reprezentativitatea tuturor votantilor, proiectul puterii prevede si un sistem de compensare. 100 de mandate vor fi impartite partidelor politice, in functie de scorul national obtinut in alegeri. Mandatele nu vor fi atribuite insa in baza unor liste, ci asa-numitilor "lucky loseri", adica norocosii invinsi.

Daca scorul politic al unui partid ar fi, spre exemplu, de 50%, acesta va primi 50 de mandate. In ordinea descrescatoare a voturilor obtinute, primii 50 clasati pe locul al doilea din partidul respectiv vor intra si ei in Parlament.

Acesta este de altfel singurul lucru inca se negociaza in coalitie, UDMR fiind adeptul listei de compensare.

Prin modificarea legii electorale, senatorii si deputatii vor fi alesi, anul viitor, prin acest sistem "uninominal compensat". Puterea doreste sa modifice, totodata, si Constitutia prin care se va introduce Parlamentul unicameral. Daca vor reusi, sistemul electoral pregatit de PDL se va aplica si in acest caz.


VIDEO PROTVPLUS.RO