Referendumul Coaliţiei pentru Familie, plănuit pentru octombrie. "E o temă falsă"

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Luni 04 Septembrie 2017 19:06
Categorie: Politic

PSD vrea ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să aibă loc cât mai repede - dar Opoziţia acuză o manevră.

Referendumul pentru modificarea Constituţiei ar putea avea loc la finalul lunii octombrie, susţin surse parlamentare. PSD a anunţat că vrea să urgenteze adoptarea iniţiativei cetăţeneşti, semnată de 3 milioane de români, care prevede menţionarea în Constituţie a faptului că familia este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi cum este acum.

Opoziţia acuză însă că această tema este doar o perdea de fum, în spatele căreia ,social-democraţii doresc să ascundă asaltul asupra justiţiei şi starea precară a economiei româneşti.

Anunţată ca prioritatea acestei toamne de către Liviu Dragnea, modificarea Constituţiei intră în linie dreapta. Senatorii trebuie să aprobe prin vot ideea susţinută de 3 milioane de cetăţeni după care în cel mult 30 de zile românii vor fi chemaţi la urne. Doar că deocamdată iniţiativa cetăţenească nu a fost trimisă nici măcar la comisii.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, recunoaşte că nu există încă un calendar cu care PSD să vină în Parlament. Surse parlamentare susţin însă că Senatul va vota până cel târziu la finalul lunii septembrie, astfel încât în ultima duminică a lunii octombrie românii cu drept de vor ar putea fi chemaţi la urne.

Cei de la USR consideră însă că tema familiei tradiţionale este una falsă. Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR: "Este o tema falsă, PSD vrea să mascheze asaltul la justiţiei şi situaţia economică. Ne opunem."

Obiecţii au şi cei de la UDMR. Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: "Sunt două subiecte diferite, căsătoria între un bărbat şi o femeie şi familia monoparentală. Nu suntem de acord cu modificarea Constituţiei pe un singur articol."

La liberali Ludovic Orban şi-a făcut publice convingerile personale, însă anunţă că partidul nu a luat o decizie definitivă. "Resping categoric tentativă de a câştigă capital politic de pe urmă acestui referendum a PSD-ului şi a lui Dragnea. Eu v-am spus că sunt un susţinător al familiei tradiţionale, consider că - fiind un om credincios - aşa este lăsat de la Dumnezeu. Pe de altă parte este o chestiune de conştiinţa şi în chestiunile de conştiinţa cred că fiecare om, fiecare individ, trebuie să îşi stabilească propria poziţie în funcţie de propria coinstiinta."

Cei de la PSD vor să evite un referendum iarnă de teamă că absenteismul ar fi mare din cauza vremii. Pentru că rezultatul referendumului să fie validat este nevoie de o prezenţa de minimum 30 la sută din totalul alegătorilor, adică aproape 5,7 milioane de persoane.

Iar pentru că familia să fie redefinită în Constituţie, ar trebui că 25 la sută dintre TOŢI alegătorii să fie de acord. Adică peste 4,7 milioane de români să pună ştampila în patrulaterul "DA".

Orban, despre referendumul privind familia: Asta este lăsat de la Dumnezeu
Orban, despre referendumul privind familia: Asta este lăsat de la Dumnezeu
VIDEO PROTVPLUS.RO
Eugen Teodorovici
Fondul Suveran de Investiții, adoptat de Guvern prin OUG, după ce CCR a respins legea
PSD va decide luni ce miniştri sunt remaniaţi. Şi Gabriela Firea riscă sancţiuni
Rădulescu, despre raportul MCV: "Ipocrit. Anumite ţări sunt tratate într-un fel, altele în alt fel"
Tăriceanu, despre dosarul de la DNA: ”Au pus numai lucrurile ce duc la o anumită concluzie - că eu aş fi vinovat”
Nouă gafă a premierului Viorica Dăncilă. Ce cuvânt a folosit în loc de ”predicţii”. VIDEO
Dăncilă: Datele INS arată că măsurile luate de Guvern sunt corecte, creşterea economică este sustenabilă
traian basescu
Traian Băsescu: ”Dacă ţineţi la România, schimbaţi guvernul!”
Cum explică Florin Iordache gestul obscen prin care a şocat Parlamentul României
Deputații au votat inițiativa lui Dragnea și Tăriceanu, prin care interceptările pot fi contestate
Detenția la domiciliu: PSD a eliminat articolul care ar fi avantajat-o pe Udrea. Cine ar fi beneficiarii
Deputații USR cer măsuri drastice împotriva lui Florin Iordache, după gesturile obscene din Parlament
Imagini inedite cu Florin Iordache ținând un discurs în 2004 într-o sală goală. VIDEO