Teodorovici, replică pentru Iohannis: ”Nu demisionez. Nu am făcut niciodată vreun rău românului”

Eugen Teodorovici
Agerpres

Eugen Teodorovic susţine că nu este cazul să demisioneze, aşa cum a sugerat joi şeful statului.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, nu intenţionează să demisioneze în urma polemicilor create de declaraţia sa cu privire la limitarea permiselor de muncă şi consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, aruncă în spaţiul public o speculaţie de ordin politic.

"Eu nu demisionez pentru că nu cred că am făcut vreodată şi nu o să fac niciodată vreun rău românului, fie din ţară, fie din afara ţării. Dacă cineva îmi poate aduce o singură dovadă că eu aş fi făcut vreodată ceva rău atunci plec singur. Până atunci e doar un joc pe care domnul preşedinte (Klaus Iohannis, n.r.) încearcă să îl facă fără niciun fel de câştig ca şi până acum", a afirmat joi seara ministrul Finanţelor, într-o intervenţie telefonică la România TV, conform Agerpres.

Reacţia şefului de la Finanţe vine după ce preşedintele Iohannis a afirmat că, în orice ţară normală, un ministru care face astfel de declaraţii şi nu are acoperire politică a doua zi pleacă.

Ministrul Finanţelor a menţionat că nu a purtat o discuţie cu şeful statului pe acest subiect.

Citește și
Comisia Europeana
Reacția Comisiei Europene la propunerea lui Teodorovici privind permisul de muncă pentru diaspora
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Domnul preşedinte se supără pe cineva în fiecare zi şi asta din păcate a devenit o obişnuinţă pentru noi ca ţară. Vreau să îl asigur pe domnul preşedinte că nici PSD-ul, nici Guvernul, nici coaliţia de guvernare, nici eu nu dorim ceea ce dânsul insinuează, adică să sechestrăm pe cineva. Ce dorim să facem ca şi Guvern, şi eu personal ca ministru de Finanţe, este doar să putem să creăm în România acele motive pentru care românii care trăiesc în afara ţării din motive obiective să aibă acel argument să se întoarcă acasă alături de familie. Trebuie să luptăm cu toţii pentru drepturile românilor în afara graniţelor României, pentru că ştim foarte bine că de foarte multe ori românii noştri plecaţi în afară să lucreze sau firme care încearcă să facă un business în afara României sunt, din păcate, trataţi într-un mod incorect în acele state şi asta ar trebui să fie una dintre preocupările noastre principale", a subliniat Teodorovici.

În context, Eugen Teodorovici a făcut apel la calm şi la consens politic.

"Să dăm dovadă că într-adevăr avem o singură voce atunci când există un punct de vedere ca ţară şi mai ales să arătăm tuturor care sunt la masă cu noi, de anul viitor, că într-adevăr România poate să pună la aceeaşi masă toate interesele europene, şi să găsească, şi să medieze soluţia optimă pentru fiecare cetăţean al acestei familii europene", a precizat ministrul Finanţelor.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat joi declaraţia ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, referitoare la dreptul de muncă al românilor din afara graniţelor, afirmând că aceasta este inoportună şi antiromânească.

Mai mult, şeful statului a precizat că, în urma acestei declaraţii, Teodorovici ar trebui să plece din funcţie.

"În orice ţară normală, un ministru care face astfel de declaraţii şi nu are acoperire politică a doua zi pleacă. Faptul că nu a plecat mie îmi arată că aceasta este o abordare agreată de PSD şi acest lucru mă supără foarte tare şi cred că în acelaşi fel supără milioane de români. Cum poate PSD să îşi imagineze că dreptul la liberă circulaţie şi dreptul la muncă pe care le-au câştigat românii cu greu pot fi anulate doar aşa că un partid îşi doreşte nişte soluţii total ieşite din tiparele europene?", a arătat preşedintele Iohannis.

Ministrul Finanţelor a afirmat, marţi, într-o dezbatere la Parlament, că permisul de muncă ar trebui limitat la 5 ani fără drept de reînnoire în aceeaşi ţară.

Declaraţiile ministrului Finanţelor au atras critici din partea sindicatelor, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical catalogând drept anti-europeană propunerea lui Teodorovici, venită cu puţin timp înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România.

Ulterior, într-o postare pe pagina de Facebook, şeful de la Finanţe a precizat că România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, iar o eventuală funcţie de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă ca principal scop sprijinul financiar pentru acţiuni de încurajare a întoarcerii forţei de muncă în ţările de origine.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Teodorovici a evitat să comenteze declarațiile făcute privind permisele de muncă în UE. ”Român pur sânge”
Teodorovici a evitat să comenteze declarațiile făcute privind permisele de muncă în UE. ”Român pur sânge”

Eugen Teodorovici a refuzat, joi, la Alba Iulia, să comenteze în legătură cu declaraţia sa privind limitarea permisului de lucru într-un stat UE la maximum 5 ani şi a susţinut că nu a auzit scandările unor protestatari la adresa sa.

Reacția Comisiei Europene la propunerea lui Teodorovici privind permisul de muncă pentru diaspora
Reacția Comisiei Europene la propunerea lui Teodorovici privind permisul de muncă pentru diaspora

Comisia Europeană a transmis Știrilor ProTV un punct de vedere față de propunerea ministrului Finanțelor,  Eugen Teodorovici, privind permisul de muncă pentru români în ţările UE.

Cioloș:
Cioloș: "Libertatea de circulaţie, un drept pe care PSD vrea să îl limiteze. Teodorovici să demisioneze"

Dacian Cioloş afirmă că libertatea de circulaţie este un drept pe care "PSD vrea să îl limiteze" şi îi cere ministrului Finanţelor Publice"să explice de ce vrea permise de muncă pentru cetăţenii români şi să demisioneze urgent".

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.