Sindicatele promit PSD ca la motiunea din 25 octombrie ies in strada

Victor Ponta

UPDATE: Social-democratii le cer sindicalistilor mobilizare maxima in ziua in care Palamentul va discuta motiunea de cenzura impotriva guvernului Boc. Membrii PSD au primit asigurari chiar de la liderii marilor confederatii.

In ziua dezbaterii motiunii, stabilita de PSD in jurul datei de 25 octombrie, chiar avem nevoie de ajutor, le-a transmis presedintele PSD, sindicalistilor veniti la congres.

Revenit intre fosti colegi de partid, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost invitat de onoare la congres.

Dar nu toti au fost impresionati de prezenta sa. Marian Vanghelie, a declarat despre dicursul edilului: "Ne-a dat pe spate. Pe mine, unul, m-a dat pe spate, mi-au dat lacrimile. Pe cuvant!"

Pentru prima data in istoria partidului, la tribuna congresului, nu au mai urcat toti cei ce ar fi avut un cuvant de spus. De exemplu, fostul lider Mircea Geoana. El avertiza, printr-un document trimis organizatiilor, ca exista "tentatia de a da liber la pusul botnite in PSD". Potrivit unor surse, imediat dupa, Victor Ponta i-ar fi spus ca, daca va lua cuvantul, nu mai prezenta proiectul de guvernare la intalnirea de sambata.

Citește și
Marian Vanghelie
Vanghelie: Voi iesi in strada la prima mare miscala sindicala
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

La sfarsitul congresului, social-democratii au votat si ceea ce este de facut in prima zi, in prima luna, in primul an si in primul mandat de guvernare. Inapoierea celor 25 de procente din salariile bugetarilor si recalcularea pensiilor sunt doar cateva dintre promisiuni.

Declaratiiile din ziua congresului PSD:

16:10 Presedintele PSD, Victor Ponta, i-a avertizat pe social-democrati. Le-a spus sa fie vigilenti si sa se astepte la atacuri "murdare si ticaloase" sau la "cozi de topor", pe care Traian Basescu "le-a avut si folosit" in PSD.

"Va aduceti aminte de perioadele pe care le criticam, in care era mai important sa bagi bete in roate unui coleg decat sa obtii o victorie pentru partid. Va rog sa ingropam acest tip de metode", a spus Ponta. El a propus ca la Congresul de sambata sa se consfinteasca, pentru o perioada lunga, "pacea interna" in PSD si, totodata, lupta cu cei de la putere, pana cand acestia vor intra in cartea neagra a istoriei Romaniei.

16:00 Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a luat si el cuvantul la Congresul extraordinar al PSD. La fel ca Marius Petcu, si el sustine ca Guvernul Boc "trebuie sa plece", si ca sindicalistii vor sprijini din strada dezbaterea motiunii de cenzura.

"Cabinetul Boc nu poate sa gestioneze problemele tarii si trebuie sa plece. (...) Avem nevoie de altceva, de alta conducere si de alt leadership si solutia se gaseste in aceasta sala", a spus Costin.

15:40 Presedintele CNSRL-Fratia, Marius Petcu, a afirmat, sambata, la Congresul extraordinar al PSD, ca sindicatele vor fi in strada in ziua in care Parlamentul va vota motiunea de cenzura pe care opozitia intentioneaza sa o depuna.

"Atunci cand veti dezbate si vota motiunea, noi vom fi in strada, vom intrerupe lucrul. Noi, cei de afara, vom ridica pumnul amenintator si vom striga intr-un singur glas: Demisia! Vrem ca Guvernul Boc sa plece!", a spus Petcu.

14:40 Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, s-a adresat, sambata, delegatilor la Congresul PSD, cu sintagma "stimate popor pesedist", spunand ca invitarea sa la reuniune este o dovada de civilizatie, discursul sau fiind aplaudat de participantii la reuniune.

"Aici m-am format, este omeneste ca, acolo unde ti-ai petrecut o parte de viata, cu bune si cu rele, sa iti ramana tot timpul in suflet si in minte", a adaugat Oprescu.

"Unii vor comenta prezenta mea aici, dar eu ma bucur ca am aceasta sansa. Sunt constient ca multe voturi le-am obtinut din partea electoratului de stanga si am credinta ca forta politica care se numeste PSD poate impune o directie si o viziune pentru dezvoltarea acestei tari", a mai afirmat Oprescu.

14:30 Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, inaintea Congresului PSD, ca opozitia este datoare sa initieze motiunea de cenzura, indiferent daca are succes sau nu, majoritatea parlamentara fiind "oarecum" fragila si ca opozitia trebuie sa "cupleze" la semnalul dat de cei care protesteaza.

Despre protestele angajatilor Ministerului de Finante si Ministerului Muncii, el a apreciat ca este "o rabufnire a nemultumirilor acumulate, care reflecta o stare de fapt pe care unii o traiesc si o suporta tot mai greu". "E un semnal la care guvernantii, in primul rand, trebuie sa reactioneze, iar opozitia este obligata sa cupleze. Ceea ce face acest congres?... Cauta sa dea raspuns, sa prezinte alternativele posibile pe care PSD poate si e capabil sa o ofere", a adaugat presedintele de onoare al PSD.

Cel mai important partid din Opozitie, PSD, isi modifica sambata statutul. Vezi aici principalele schimbari:

Propunerile de modificare a Statutului au fost deja aprobate de CExN, acestea urmand sa fie supuse votului Congresului PSD.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, la finalul sedintei CExN, ca liderii de organizatii judetene au agreat propunerea ca presedintele partidului sa fie ales prin votul tuturor membrilor PSD, urmand ca aceasta modalitate sa fie aplicata la alegerile de la urmatorul congres ordinar, din 2014.

O modalitate similara se va aplica si in ceea ce priveste desemnarea candidatului PSD la alegerile prezidentiale, la acest tip de scrutin urmand sa participe si simpatizantii partidului.

Formula de alegere a vicepresedintilor se va modifica si ea de la urmatorul congres ordinar.

Se va majora numarului de vicepresedinti care vor fi alesi la urmatoarele alegeri interne (peste trei ani si jumatate, daca acestea vor fi ordinare). Pe langa opt vicepresedinti alesi ca reprezentanti ai regiunilor de dezvoltare, alti sapte vor fi alesi, fara domenii, in ordinea voturilor obtinute in congres. Lor li se vor adauga alti trei vicepresedinti nealesi de congres, acestia fiind presedintii primelor trei organizatii judetene cu rezultatele cele mai bune obtinute la alegerile locale si/sau parlamentare desfasurate pana la momentul congresului respectiv.

In concluzie, PSD isi modifica numarul de vicepresedinti de la 15, la 18.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Ponta: Sper ca protestatarii sa nu se lase pacaliti ca mai primesc ceva
Ponta: Sper ca protestatarii sa nu se lase pacaliti ca mai primesc ceva

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, referindu-se la protestele bugetarilor, ca angajatilor "le-a trecut cutitul de os", adaugand ca spera ca acestia "sa nu se lase pacaliti ca le mai da o luna ceva".

Vanghelie: Voi iesi in strada la prima mare miscala sindicala
Vanghelie: Voi iesi in strada la prima mare miscala sindicala

Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat ca va iesi in strada alaturi de sindicate la prima mare miscare, el afirmand ca acelasi lucru ar trebui sa il faca si Victor Ponta si Liviu Dragnea.

Oltean: Chiulangiii din Parlament, PSD si PNL, sa se intoarca la munca
Oltean: Chiulangiii din Parlament, PSD si PNL, sa se intoarca la munca

Ioan Oltean a declarat ca ii invita la lucru pe "chiulangii" din Parlament, adica pe reprezentantii PSD si PNL, el aratand ca forul trebuie sa adopte ordonanta care ofera cadrul adecvat pentru solicitarile salariale ale angajatilor din sistemul public.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.