PSD și PNL au ajuns la un acord pentru locale. Când și în ce condiții se vor organiza

Ultima actualizare: 11-06-2020 19:52

Alegerile locale vor fi organizate spre finalul lunii septembrie. Aleşii de la PSD şi PNL s-au înţeles şi au propus un proiect de lege prin care primarii rămân în funcţii până la începutul lui noiembrie.

Scenariul este valabil numai dacă în toamna nu apare un al doilea val de îmbolnăviri. Localele ar fi trebuit să se desfăşoare în aceste zile, dar au fost amânate din cauza pandemiei.

Cei care vor să intre în lupta pentru primărie vor trebui să strângă în continuare semnături, însă mult mai puţine. Dacă legea actuală prevede măcar 1% din numărul alegătorilor dintr-o anumită localitate, pentru acest scrutin, au nevoie doar de jumătate.

În cazul Bucureştiului, de exemplu, în loc de 18 mii de semnături necesare pentru funcţia de primar general, fiecare candidat va trebui să strângă doar 9.000.

Campania electorală va dura tot o lună şi, cel mai probabil vor fi luate măsuri suplimentare de siguranţă în contextul pandemiei. Astfel că nu ar fi exclus nici să purtăm măști de protecție când mergem la vot, nici ca secțiile de votare să fie suplimentate şi organizate în mai multe spaţii.

Florin Mitulețu Buicu, președinte AEP: "Măsurile suplimentare anul ăsta includ vreo 30 milioane de euro în plus, secţii de votare în containere și corturi de nunţi."

Proiectul de lege a venit ca urmare a deciziei Curţii constituţionale, care a obligat guvernul să se consulte cu Parlamentul în privinţa alegerilor locale.

Liderii USR au fost singurii care nu au fost consultaţi în legătură cu proiectul, dar îl susţin dacă se reglementează semnătură electronică.

Ionuţ Mosteanu, deputat USR: "Trebuie să permitem cetăţenilor să spună electronic, de la distanţă, eu îmi ofer susţinerea pentru candidatul cutare sau pentru partid şi pentru asta în mod clar detaliat tehnic, trebuie să vină AEP cu un regulament."

Potrivit aceluiaşi proiect, data alegerilor ar urma să fie stabilită tot prin lege, în parlament, asta deşi până acum, decizia aparținea guvernului.

Parlamentarii iau în calcul că alegerile locale să aibă loc în 27 septembrie sau în 4 octombrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO